Vandaag is het vijftig jaar geleden dat het Britse bluesrocktrio Cream zijn afscheidsconcert gaf, op 26 november 1968 in de Londense Royal Albert Hall. Oké, het was geen definitief afscheid, want in 2005 kwamen Eric Clapton, Ginger Baker en Jack Bruce weer samen om opnieuw in deze zaal op te treden.

Er zijn natuurlijk ook afscheidsconcerten die niet als zodanig werden aangekondigd, maar die het achteraf bleken te zijn, omdat de desbetreffende artiest of band stopte met optreden of na het overlijden van de artiest of het toonaangevende bandlid. Het zogenoemde Heintje Davids-effect komt ook in de popmuziek voor, het afscheid nemen van het concertpodium om niet lang na het laatste optreden toch weer het podium op te zoeken omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan… zie de terugkeer van Phil Collins, die volgende zomer na veertien jaar afwezigheid weer op tournee gaat.

Hieronder een aantal van de indrukwekkendste afscheidsconcerten uit de pophistorie. En natuurlijk mis je er een aantal, maar lang niet alle laatste shows zijn in beeld en geluid vastgelegd, vandaar de onderstaande keuzes.  Wat is jouw favoriete afscheidsconcert?

10. Cream

Natuurlijk kan het bovengenoemde eerste afscheidsconcert van Cream op 26 november 1968 in de Londense Royal Albert Hall niet ontbreken.

9. The Scene

Op 21 juni 2014 was het allerlaatste optreden van de ondanks zijn ziekte zeer sterke Thé Lau met zijn vooral in Nederland en België razend populaire band The Scene in de beroemde Ancienne Belgique in Brussel, nadat er ook al afscheidsconcerten waren geweest in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Thé Lau overleed op 23 juni 2015.

8. Magna Carta

Op maandag 11 mei 2009 kwam er in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam het afscheidsconcert, na veertig jaar touren, een einde aan de vooral in ons land populaire Engelse folkrockband Magna Carta. De voorafgaande afscheidstournee onder de titel Time For The Leaving bestond uit grotendeels uitverkochte (theater)concerten. Naast oprichter, bandleider, zanger en gitarist Chris Simpson waren zijn inmiddels ex-vrouw Linda Simpson (zang, gitaar, fluit) en onze landgenoot Matthijs Barnhoorn (tegenwoordig in Sue The Night) op viool en mandoline sinds begin deze eeuw vrijwel doorlopend aan het touren. Tijdens het Carré-concert deden heel wat oud-bandleden mee, zoals Tom Hoy, Doug Morter, George Norris en Lee Abbott. Het was inderdaad een afscheid van de band, van de formatie Chris, Linda en Matt. In het najaar begon het voor Chris Simpson alweer te kriebelen en ging hij met Tom Hoy op tournee in Zuid-Afrika en in de jaren erna in vaak wisselende formaties ook weer door ons land en de rest van Europa. Touren doet Magna Carta niet meer, wel nu en dan losse optredens.

7. Paul Simon

Nog niet zo lang geleden, op 22 september 2018 namelijk, vond het laatste optreden plaats van Paul Simon in het Flushing Meadows Corona Park in de wijk Queens in New York, in de buurt waar Simon is opgegroeid. Van dit optreden zijn (nog?) geen professionele opnamen beschikbaar, maar deze opname van The Sound Of Silence willen we je niet onthouden.

6. Rush

De afsluiting van de Rush R40 Live Tour vond plaats op 1 augustus 2015 in de Los Angeles Forum in Inglewood, California. In gezamenlijk overleg besloten zanger/bassist/toetsenist Geddy Lee, gitarist Alex Lifeson en drummer Neil Peart om te stoppen met optreden, vooral omdat Peart steeds vaker lichamelijke klachten kreeg vanwege zijn intensieve manier van drummen.

5. Jimi Hendrix

Het allerlaatste optreden van Jimi Hendrix met The Cry Of Love Band (Billy Cox op bas en Mitch Mitchell op drums) vond plaats op 6 september 1970 tijdens het Open Air Love & Peace Festival op het Duitse eiland Fehmarn. Hendrix voelt zich niet lekker en hij ziet er slecht uit, maar desondanks maakt hij het optreden helemaal af. De volgende dag vliegt hij naar Londen. Jimi Hendrix staat op 16 september 1970 voor de allerlaatste keer op een podium. Hij treedt op in Ronnie Scott’s Club in Londen met Eric Burdon & War. Op 18 september 1970 logeert Jimi Hendrix met zijn vriendin Monika Danneman in het Londense Samarkand Hotel, waar hij overlijdt, gestikt in zijn braaksel.

4. Led Zeppelin

Het allerlaatste concert met John Bonham was op 7 juli 1980 in de Eissporthalle in (West) Berlijn. Het was de laatste show van de Europese tournee ter promotie van de lp In Through The Out Door (1979). Bonham overleed na een overdosis aan wodka (40 glazen in 12 uur tijd) op 24 september 1980 in het huis van Jimmy Page. Op 4 december maakten de overige bandleden bekend dat de band was opgeheven. Sindsdien traden Robert Plant, Jimmy Page en John Paul Jones nog enkele keren onder de naam Led Zeppelin op, op Live Aid in Philadelphia op 13 juli 1985, in 1988 tijdens het 40-jarig jubileumconcert van Atlantic Records en als laatste, met Jason Bonham op drums, op 10 december 2007 in de O2 Arena in Londen, bekend als het Celebration Day-concert.

3. Queen

Op 9 augustus 1986 waren 160.000 (!) bezoekers aanwezig bij het, achteraf bezien, allerlaatste en grootste concert van Queen met Freddie Mercury als frontman op het immense terrein van Knebworth Park.

2. The Beatles

Op 30 januari 1969 speelden de vier Beatles voor het laatst samen, op het dak van het Apple kantoor aan 3 Savile Row in Londen, tijdens de middagpauze; dit was het inmiddels beroemde Rooftop concert. Het laatste echte live concert van The Beatles was op 29 augustus 1966 in Candlestick Park in San Francisco. Hierna besloten de bandleden dat ze nooit mee wilden optreden, onder meer omdat ze zichzelf niet konden horen spelen en zingen.

1. The Band
Voor velen het ultieme afscheidsconcert, bekend onder de titel The Last Waltz. Op 25 november 1976 gaf The Band zijn laatste optreden in de originele bezetting in het legendarische Winterland in San Francisco. Het optreden werd helemaal gefilmd (onder regie van Martin Scorsese en opgenomen en later uitgebracht op dubbel-lp en film, later ook meerdere keren uitgebracht op cd, video, dvd en blu-ray. Onder de gasten: Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Diamond, Eric Clapton, Muddy Waters, Eric Clapton en Van Morrison. In 1983 kwam er een reünie van The Band, maar zonder Robbie Robertson.