Net zoals bepaalde nummers hier in Nederland veel succesvoller waren dan in andere landen, hoor je op Amerikaanse classic rock-radiostations songs die hier zelden of nooit gedraaid worden. Sterker nog: sommige van die pareltjes die wij links lieten liggen, bereikten daar de nummer 1-positie. Wij van ClassicRockMag vinden het tijd worden dat deze negen megahits ook bij ons eens wat meer aandacht krijgen. Enjoy!

Bad English – When I See You Smile

De supergroep Bad English (met leden van The Babys en Journey) is in Nederland vooral bekend van de hit Time Stood Still. In de Verenigde Staten kwam de band voor de eerste en enige keer op nummer 1 met een totaal ander nummer dat de meeste mensen in ons land waarschijnlijk nooit gehoord hebben. When I See You Smile is een typische powerballad uit de jaren tachtig. Niet verrassend als je bedenkt dat de schrijfster van het lied, Diane Warren, ook verantwoordelijk was voor nummers als Nothing’s Gonna Stop Us Now van Starship.

Cheap Trick – The Flame

Ook in Nederland kwam Cheap Trick één keer op nummer 1 te staan, maar dat was uiteraard dankzij de live-versie van I Want You To Want Me. In Amerika, waar de band veel groter is, kwam die eerste en enige toppositie pas veel later: in 1988. The Flame, afkomstig van het album Lap Of Luxury, klonk heel wat meer gelikt dan het vroegere werk. De single was dan ook geen eigen compositie van de heren, maar van het duo Bob Mitchell en Nick Graham. Het op krachtige wijze door Robin Zander gezongen nummer zit heel goed in elkaar, maar de band moest er zelf aanvankelijk niets van hebben.

The Doobie Brothers – Black Water

The Doobie Brothers heeft genoeg hits in Nederland gehad, maar Black Water uit 1974 is daar vreemd genoeg niet een van. Het nummer, afkomstig van het album What Were Once Vices Are Now Habits, was het eerste van de band dat in Amerika de bovenste positie van de Billboard-lijst bereikte. In een schitterend a capella-gedeelte worden de close harmony-kunsten van de heren mooi uitgelicht. Overigens kwam The Doobie Brothers later nogmaals op nummer 1 in eigen land, deze keer met het meer soulachtige What A Fool Believes.

Eagles – Best Of My Love

Ook Eagles heeft niets te klagen als het gaat om succes in Nederland. Het duurde echter wel een tijdje voordat de band hier een echte hitmachine werd. Van het derde album On The Border (1974) kwam bijvoorbeeld geen enkele single in de hitlijst te staan, terwijl de ballad Best Of My Love de countryrockers de eerste van vijf Amerikaanse nummer 1-noteringen bezorgde. Overigens nam een van de drie schrijvers van het lied, J.D. Souther, later een uitstekende eigen versie op voor zijn album Natural History (2011).

Grand Funk Railroad – We’re An American Band

De titel van deze single zegt het eigenlijk al: Grand Funk Railroad was een typisch Amerikaanse band en vooral daar succesvol. We’re An American Band is afkomstig van het gelijknamige, door Todd Rundgren geproduceerde album uit 1973 en bezorgde de heren hun eerste nummer 1-hit in eigen land. Grand Funk flikte dat kunstje een jaar later nog eens met een cover van de Goffin/King-compositie The Loco-Motion (eerder al een nr. 1-hit voor Little Eva). In dat jaar wist de band zowaar ook in Nederland te scoren, maar dan met de soulvolle single Some Kind Of Wonderful.

Heart – These Dreams

Voor veel fans maakte Heart de beste albums en songs in de jaren zeventig, maar in het volgende decennium leken de zusjes Ann en Nancy Wilson succesvoller dan ooit. Liefst twee keer stonden ze op nummer 1, beide keren met een tamelijk zoete ballad. Eén daarvan is het ook in Nederland populaire Alone. De andere, These Dreams dus, haalde hier weliswaar ook de top 40, maar bleef helemaal onderaan in de lijst hangen. Het niettemin zeer pakkende lied was overigens de eerste single van de band met Nancy als leadzangeres.

REO Speedwagon – Can’t Fight This Feeling

Hier in Nederland blijft de ballad Keep On Loving You met afstand het bekendste werk van REO Speedwagon en daardoor zou je haast vergeten hoe groot de band in de jaren tachtig was. Althans, in Amerika. Na die eerder genoemde single scoorden Kevin Cronin en de zijnen daar nogmaals een nummer 1-hit met een niet veel minder pakkend lied: Can’t Fight This Feeling. Op het hoogtepunt van de populariteit mocht REO Speedwagon dit nummer ook uitvoeren op Live Aid. Ondanks het gebrek aan succes in Nederland behoort de powerballad tot de betere AOR-hits.

Bob Seger – Shakedown

De in Nederland nog altijd wat onderschatte heartlandrocker Bob Seger had met zijn vertrouwde Silver Bullet Band al heel wat hits uitgebracht voordat hij in 1987 eindelijk zijn allereerste nummer 1-notering behaalde. Het zegt veel dat het nummer in kwestie, Shakedown, niet eens op ‘s mans eerste Greatest Hits-verzamelaar paste en daarom in 2003 op Greatest Hits 2 terechtkwam. Deze lekker foute 80’s-song stond op geen enkel regulier album van de zanger en was speciaal geschreven voor de Eddie Murphy-film Beverly Hills Cop II.

Steve Winwood – Roll With It

Voor veel rockliefhebbers leverde Steve Winwood zijn beste werk in de jaren zestig en zeventig af, toe hij nog deel uitmaakte van The Spencer Davis Group, Traffic en Blind Faith. Toch was met name zijn tweede soloplaat Arc Of A Diver (1980) een uitstekend werkstuk – zij het minder ‘rock’ dan in de voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten was Winwood in de eighties heel succesvol met prima popsongs als Higher Love en Roll With It, die daar beide op nummer 1 terechtkwamen. Laatstgenoemde single kwam in Nederland echter niet verder dan de tipparade.