Vandaag is voormalig CCR-frontman John Fogerty jarig. Hij is op 28 mei 1945 als John Cameron Fogerty geboren in Berkeley, California en is nu dus 72 jaar geworden. Fogerty is bekend als een groots songwriter, maar zowel in zijn Creedence-tijd als in zijn solocarrière nam hij ook covers op van zijn favorieten. Hieronder twaalf covers, samengesteld uit lijstjes van de Nederlands/Vlaamse fan-community It Came Out Of The Sky. Wellicht mis je songs als Ooby Dooby, Jambalaya (On The Bayou), Hearts Of Stone, She Thinks I Still Care, Pretty Woman of When Will I Be Loved. Die werden wel genoemd, maar niet vaak genoeg. We zijn benieuwd welke covers hij gaat spelen tijdens zijn concerten op 26 juni in het Sportpaleis in Antwerpen en 28 juni in de Ziggo Dome! Wat is jouw favoriete cover door CCR of John Fogerty?

12. Hello Mary-Lou

Afkomstig van het allerlaatste studioalbum van het inmiddels tot een trio uitgedunde CCR, Mardi Gras (1972) getiteld. Hello Mary Lou is vooral bekend in de versie van Ricky Nelson, maar werd toch echt geschreven door Gene Pitney en Cayet Mangiaracina.

11. Cotton Fields

Op Willy And The Poor Boys (1969) staat deze door Huddie Ledbetter, beter bekend als Lead Belly, geschreven song, die onder meer gecoverd is door The Beach Boys (die er een flinke hit mee hadden), Elvis Presley en Johnny Cash. Hier een live-opname van John Fogerty en zijn band.

10. The Midnight Special

Op hetzelfde album staat deze cover van de Lead Belly-versie van deze traditional, die door John Fogerty werd gearrangeerd.

9. My Baby Left Me

Op Cosmo’s Factory (1970) staat deze door Arthur Crudup geschreven song, die eerder bekend werd in de versies van Elvis Presley, Wanda Jackson en Slade, en later onder meer door John Lennon. Deze versie is een live-opname van John Fogerty.

8. Ninety-Nine And A Half (Won’t Do)

Op het allereerste en gelijknamige album van Creedence Clearwater Revival uit 1968 staan maar liefst drie covers, deze is geschreven door Steve Cropper, Eddie Floyd en Wilson Pickett. De eerste plaatversie is van Wilson Pickett, later werd de song gecoverd door onder meer Dr. Feelgood, Etta James en Buddy Guy.

7. The Night Time Is The Right Time

Op Green River uit 1969 staat deze cover geschreven door Nappy Brown, Ozzie Cadena en Lew Herman. Nappy Brown was de eerste die de song op plaat zette. Andere covers zijn er van Ray Charles en James Brown.

6. Good Golly, Miss Molly

Op het tweede CCR-album Bayou Country (1969) staat deze door Robert Blackwell en John Marascalco geschreven song, die al in 1956 een grote hit was voor Little Richard. In 1962 deed Jerry Lee Lewis dat nog eens over en verder zijn er covers van bijvoorbeeld The Swinging Blue Jeans en Mitch Ryder.

5. Sea Cruise

De enige cover uit de solocarrière van John Fogerty is deze door Huey “Piano” Smith geschreven song, die op zijn gelijknamige eerste solo-lp (uit 1975) staat. De eerste versie op plaat is van Huey “Piano” Smith And His Clowns, later werd de song veelvuldig gecoverd door onder anderen Frankie Ford, Jackie Edwards, Herman’s Hermits, Shakin’ Stevens, Jerry Lee Lewis, The Beach Boys en Glenn Frey.


4. Before You Accuse Me

Ook van Cosmo’s Factory is deze door Ellas McDaniel, beter bekend als Bo Diddley, in 1957 geschreven song. Naast door CCR werd deze song ook gecoverd door Eric Clapton en Eric Burdon.


3. I Heard It Through The Grapevine

De vierde en laatste coversong op Cosmo’s Factory is deze van oorsprong klassieke soulsong, geschreven door Norman Whitfield en Barrett Strong voor Motown-artieste Gladys Knight & The Pips. Al snel volgden andere soultoppers als The Miracles, Marvin Gaye, The Temptations en Bettye Lavette die er allemaal hun eigen versie van maakten. Maar eerlijk is eerlijk: de Creedence-versie is superieur, al vinden sommige mensen ruim elf minuten wel wat lang. De singleversie (in tweeën geknipte lange versie) werd in 1973, na het uiteenvallen van CCR een hit in ons land.

2. Suzie Q

Op het gelijknamige debuutalbum staan drie coversongs, waaronder deze, die werd geschreven door Dale Hawkins; naast zijn naam worden ook Eleanor Broadwater en Stanley Lewis vermeld, die er weliswaar niets mee te maken hadden, maar toch in de opbrengsten delen. De songtitel wordt ook wel als Susie Q gespeld. De Creedence-versie duurt 8:37, vandaar dat de singleversie in twee gedeelten is uitgebracht, wat vrij eenvoudig kon door de drumsolo in tweeën te knippen. Susie Q/Suzie Q werd veel vaker gecoverd, onder meer door The Rolling Stones, Suzi Quatro (als Suzi Q uitgebracht), José Feliciano, Chet Atkins, Lonnie Mack en The Everly Brothers.

1. I Put A Spell On You

Ondergetekende wist van tevoren al wat de nummer één zou worden… deze song werd in 1955 geschreven door Jay Hawkins en Herb Slotkin en uitgevoerd door Screamin’ Jay Hawkins. Zijn versie was een bluesballad. In 1965 maakte Nina Simone haar versie en in 1966 The Alan Price Set en Creedence dus in 1968. Later kwamen er covers van o.m. onze landgenote Dee Dee, Bryan Ferry en Annie Lennox. CCR speelde I Put A Spell On You ook op Woodstock (1969); de originele versie hoor je bij de beelden van dat optreden: