In weinig jaren uit de pophistorie is er zo veel mooie muziek gemaakt als in 1967 en het is moeilijk te geloven dat al die prachtige plaatjes dit jaar dus al een halve eeuw oud zijn. Naast onvergetelijke albums verschenen natuurlijk ook een heleboel legendarisch geworden singles van populaire acts als The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix en The Doors. We selecteren de tien mooiste 7”-plaatjes van toen.

10. The Rolling Stones – She’s A Rainbow

1967 was het jaar waarin The Rolling Stones ook op de psychedelische toer ging en de controversiële plaat Their Satanic Majesties Request uitbracht. Vijftig jaar later zijn de meningen nog steeds verdeeld over het zweverige album, maar over één van de nummers kunnen we het allemaal eens zijn: She’s A Rainbow is een absolute Stones-klassieker, mede dankzij het beroemde pianodeuntje van Nicky Hopkins. De later van Led Zeppelin bekende John Paul Jones boog zich over de strijkersarrangementen.

9. The Jimi Hendrix Experience – The Wind Cries Mary

In 1967 verschenen twee fantastische singles van The Jimi Hendrix Experience die niet op de Britse uitgave van het debuutalbum Are You Experienced? stonden: Purple Haze en The Wind Cries Mary. Voor dit lijstje gaan we toch voor die tweede, want in deze ballad laat de gitaarheld zich van zijn gevoeligste kant horen. Ook blinkt hij hierin uit als tekstschrijver: ‘Will the wind ever remember/The names it has blown in the past/And with this crutch, its old age and its wisdom/It whispers no, this will be the last/And the wind cries Mary.’

8. The Kinks – Waterloo Sunset

De derde nummer 1-hit van The Kinks in Nederland, na Dedicated Follower Of Fashion en Sunny Afternoon. Ray Davies’ prachtige lied sloot een van de betere albums van de band af: Something Else By The Kinks (ook uit 1967). Waterloo Sunset verscheen ook in Amerika op single, maar vreemd genoeg flopte het nummer daar genadeloos. Zangeres Cathy Davis had in de jaren negentig een hitje in Engeland met haar – uiteraard inferieure – coverversie.

7. Cream – Sunshine Of Your Love

De ultieme Cream-song – nou vooruit, samen met White Room dan – was een gezamenlijke compositie van Jack Bruce, tekstschrijver Pete Brown en Eric Clapton, en is te vinden op het briljante tweede album Disraeli Gears. Het als single wereldwijd succesvolle Sunshine Of Your Love heeft een van de meest onvergetelijke riffs aller tijden en beïnvloedt tot op de dag van vandaag talloze jongere bands. Voor zijn latere soloplaat Shadows In The Air (2001) nam Bruce een nieuwe versie op, waaraan Clapton ook weer meewerkte.

6. The Doors – Light My Fire

Weinig orgelintro’s zijn zo legendarisch als die van Ray Manzarek in deze grote hit van The Doors, grotendeels geschreven door gitarist Robby Krieger. De doorbraakhit zorgde voor opschudding toen Morrison het niet laten kon om tóch de regel ‘Girl we couldn’t get much higher’ te zingen in de Ed Sullivan Show. Verder hoeven we niet in te gaan op die bijzonder uitgekauwde anekdote, aangezien iedereen met ook maar een beetje interesse in The Doors deze waarschijnlijk uitentreuren heeft gehoord en gezien.

5. Pink Floyd – See Emily Play

Na het eerder in 1967 verschenen Arnold Layne bracht Pink Floyd nog een non-album single uit, misschien wel het meest schitterende nummer dat ooit uit de koker van Syd Barrett is gekomen. See Emily Play blijft een van de meest tijdloze en geniale songs uit de sixties, al bereikte het plaatje in Nederland slechts de Tipparade. De kinderlijke tekening op de singlehoes was van Barrett zelf. David Bowie nam het lied op voor zijn album Pinups (1973), maar zelfs The Thin White Duke kon het origineel niet evenaren.

4. Jefferson Airplane – White Rabbit/Somebody To Love

In Nederland verschenen de twee bekendste nummers van Jefferson Airplane op een dubbele A-kant. Die single werd echter pas in 1970 een hit. Drie jaar eerder waren de twee songs in andere landen al los van elkaar verschenen en betekende Somebody To Love de grote doorbraak van de band. Als we moeten kiezen, heeft White Rabbit echter de voorkeur. Ruim 45 jaar na de release bezorgen de dreigende opbouw en de prachtige stem van Grace Slick in dat nummer nog steeds dik kippenvel.

3. The Moody Blues – Nights In White Satin

Toen hij nog maar 19 was, schreef Justin Hayward de song die tot op de dag van vandaag de beroemdste van The Moody Blues is. We hebben het natuurlijk over het schitterende Nights In White Satin, een van de allermooiste singles uit de jaren zestig. Het lied is ook het hoogtepunt op het meest geprezen album van de band (Days Of Future Passed, 1967) en staat al jaren hoog genoteerd in de Radio 2 Top 2000. Toen de single in 1972 opnieuw verscheen, bereikte Nights In White Satin nummer 2 in de Amerikaanse hitlijst. Er zijn artiesten die zich ook aan dit nummer hebben gewaagd, maar het origineel is niet te overtreffen.

2. The Beatles – Strawberry Fields Forever/Penny Lane

Het is zonder twijfel een van de mooiste singles van The Beatles: de dubbele A-kant met Strawberry Fields Forever en Penny Lane. Geen wonder dus dat de band ook hier in Nederland de nummer 1-positie behaalde. Beide songs stonden – zoals vaker bij de Fab Four – oorspronkelijk niet op een regulier album, maar werden later toegevoegd aan Magical Mystery Tour. Bekend is dat producer George Martin het achteraf zeer betreurde dat Penny Lane en Strawberry Fields Forever niet op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band stonden.

1. Procol Harum – A Whiter Shade Of Pale

Hoe vaak je het nummer ook hoort, A Whiter Shade Of Pale gaat nooit vervelen. De single wordt gekenmerkt door een orgelmelodie die je direct bij de lurven grijpt en natuurlijk het kenmerkende stemgeluid van Gary Brooker, terwijl de onduidelijke maar intrigerende tekst de luisteraar ruimte geeft voor eigen interpretaties. Het lied werd op effectieve wijze gebruikt in een groot aantal films, maar nooit op zo’n passende wijze als in de korte film Life Lessons (onderdeel van het drieluik New York Stories, 1989). Niet gek als je bedenkt dat Martin Scorsese, die als geen ander weet welke muziek bij zijn beelden passen, regisseerde.