De nog altijd fascinerende en verrassende David Bowie is 69 jaar geworden! Fans kunnen dat vieren met ★, het nieuwe album dat vandaag verschijnt en weer totaal anders is dan zijn vorige werk: The Next Day. Maar niet alleen op muzikaal vlak heeft de meester zijn veelzijdigheid bewezen, want hij bleek ook een verdienstelijk acteur (en dat kan niet van alle popsterren gezegd worden). Wij werpen even een blik op zijn bijzondere filmografie.

Basquiat

De ontmoeting tussen David Bowie en Andy Warhol verliep moeizaam. De Amerikaanse kunstenaar bleek niet heel erg onder de indruk van het lied dat de jonge zanger over hem had geschreven (te vinden op de lp Hunky Dory). Gelukkig kwam het alsnog goed tussen de twee en járen later kroop Bowie zelfs in de huid van Warhol voor de film Basquiat uit 1996. Een hele stoet topacteurs bleek bereid om mee te werken– onder wie Gary Oldman, Dennis Hopper, Christopher Walken en Willem Dafoe – maar Bowies Warhol is met afstand het meest gedenkwaardige aan Julian Schnabels debuutfilm. Die zeer getalenteerde regisseur maakte later onder meer het veelgeprezen The Diving Bell And The Butterfly.

Christiane F. – Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo

Een nogal afwijkende titel in dit lijstje, omdat Bowie in deze film in feite zichzelf ‘speelt’. Het verhaal over de jonge Christiane die verslaafd raakt aan heroïne in het Berlijn van de jaren zeventig is bekend en hier op aangrijpende wijze in beeld gebracht door regisseur Uli Edel. Het meisje raakte voor het eerst verslaafd aan de drug bij een concert van David Bowie en een optreden van de zanger zelf komt ook voor in deze film uit 1981 (al werden die beelden in werkelijkheid in New York geschoten en niet in een Berlijnse nachtclub). Er verscheen ook een soundtrack met selecties van Station To Station en Bowies Berlijn-trilogie: Low, “Heroes” en Lodger.

The Hunger

Enkele jaren voordat regisseur Tony Scott met Top Gun een van de succesvolste films van de jaren tachtig maakte, werkte hij samen met David Bowie aan het vrij experimentele The Hunger (1983). In die niet-enge vampierfilm speelt de zanger de echtgenoot van de aantrekkelijke Miriam Blaylock (een rol van Catherine Deneuve). Deze vampierkoningin belooft haar geliefden het eeuwige leven, maar uiteindelijk verouderen zij in zeer korte tijd en Bowie is dus een van die slachtoffers. Veel bloed, (lesbische) seks en fraai vormgegeven, maar ook een nogal rare en vooral inhoudelijk dunne film. De verouderingsscènes van Bowie zijn wel knap gedaan.

Labyrinth

Deze familiefilm uit 1986 van Jim Henson, de man die The Muppets bedacht, wordt waarschijnlijk vaker gezien als een guilty pleasure dan als een echt goede productie. Naast Henson werkten een heleboel andere beroemde mensen mee aan Labyrinth: Monty Pythons Terry Jones schreef het scenario, Star Wars-schepper George Lucas trad op als uitvoerend producent en in de hoofdrollen zien we een jonge Jennifer Connelly en dus David Bowie. Hij zet hier een uiterst memorabele rol neerzet als Goblinkoning Jareth, die getuige de scene hieronder over prima zang- en danskwaliteiten beschikt. Knetterfout, maar leuk voor wie ook van Willow (1988, weer een Lucas-productie) heeft genoten.

The Last Temptation Of Christ

Een van de mooiste (en meest controversiële) films van meesterregisseur Martin Scorsese, met een imponerende hoofdrol van Willem Dafoe als Jezus. Aangezien The Last Temptation Of Christ (1988) ruim tweeënhalf uur duurt en David Bowie slechts een paar minuten screentime heeft, is de film wellicht net wat minder interessant voor fans van de zanger dan sommige andere in deze lijst. Toch weet hij in die korte tijd een gedenkwaardige Pontius Pilatus neer te zetten. Bowie werkte niet mee aan de soundtrack; Scorsese liet de muziek over aan een andere popster: Peter Gabriel.

The Man Who Fell To Earth

De film waarmee David Bowie liet zien dat er ook een uitstekend acteur in hem schuilde en een van de beste werken van de Britse regisseur Nicolas Roeg, die eerder Mick Jagger liet schitteren in Performance (1970) en later Art Garfunkel liet opdraven voor het al even bizarre Bad Timing (1980). De cultfilm The Man Who Fell To Earth is onvergetelijk en dat is niet alleen te danken aan de schitterende cinematografie, maar ook aan Bowie, die geknipt was voor de hoofdrol van de menselijke alien Thomas Jerome Newton. Onlangs werkte de zanger overigens mee aan een vervolg: het muzikale theaterstuk Lazarus, dat in december in première ging in New York. Deze keer staat hij zelf echter niet op de castlijst.

Merry Christmas, Mr. Lawrence

Nadat de Japanse regisseur Nagisa Oshima een indrukwekkende performance van David Bowie zag in het theaterstuk The Elephant Man besloot hij de zanger te casten voor een van zijn bekendste films: Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983). De superster kreeg lovende kritieken voor zijn rol als Jack Celliers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zit in een Japans krijgsgevangenenkamp en een bijzondere band krijgt met kampcommandant Yonoi. De scène waarin Bowies personage hem een ‘verboden’ kus op de wang geeft, werd legendarisch en Merry Christmas, Mr. Lawrence groeide uit tot een cultfilm.

The Prestige

Bijna alle films waarbij Christopher Nolan (The Dark Knight, Memento) op de regiestoel zat, werden de hemel in geprezen en The Prestige is geen uitzondering. De rivaliserende illusionisten waar het nogal verwarrende verhaal om draait, worden gespeeld door Hugh Jackman en Christian Bale, terwijl we in de bijrollen grote namen als Michael Caine en Scarlett Johansson herkennen. Een minder herkenbare, snordragende David Bowie speelt een relatief kleine rol als Nikola Tesla. De zanger bleek een goede keuze, al zet hij ook weer geen bijzonder memorabele rol neer.

Twin Peaks: Fire Walk With Me

De uiterst populaire tv-serie Twin Peaks kreeg zowel een prequel als een vervolg in de vorm van de film Fire Walk With Me (1992), die helaas flopte en neergesabeld werd door critici. Misschien ook niet gek, want de sfeer is heel wat grimmiger dan die van de serie en het meer experimentele werk van David Lynch – waartoe deze film zeker ook behoort – heeft nu eenmaal niet veel commerciële potentie. Twin Peaks: Fire Walk With Me is echter misschien wel het meest onderschatte project van Lynch, niet veel minder fascinerend dan Mulholland Drive en Inland Empire en met veel onvergetelijke scènes. David Bowie duikt in het begin kort op als de mysterieuze agent Phillip Jeffries. Lynch is kennelijk een groot bewonderaar van de muzikant, aangezien hij Bowies nummer I’m Deranged gebruikte voor de openingscredits van zijn volgende film Lost Highway.