Op 11 december zou het Britse parlement vergaderen over het Brexit-voorstel van Prime Minister May. Omdat de stemming mogelijk negatief zal uitvallen voor May is deze vergadering uitgesteld. Het Verenigd Koninkrijk is natuurlijk ook de bakermat voor veel grote classic rockbands: Deep Purple, Led Zeppelin, The Rolling Stones… allemaal Engels. Een mooi moment voor de 10 van beste Europese rockbands.

10. Zwitserland: Gotthard

Technisch gezien is Zwitserland geen EU, maar wel een Europees land. De rockers van Gotthard uit Lugano, zijn al actief sinds 1992 en hun laatste elf albums eindigden allen op nr. 1 in de albumcharts.

9. Finland: HIM

In Finland maken ze volop metalmuziek in vele variaties, waaronder de ‘gothic of love’-metal, zoals de Finse band HIM het zelf noemde. De band was actief van 1991 tot 2017 en bracht vooral songs uit over liefde en dood. Gezellige jongens dus.

8. Denemarken: White Lion

White Lion is de hairmetalband van de Deense zanger/gitarist Dave Tramp en scoort in de jaren 80 en 90 een aantal dikke hits in de VS. In 1989 krijgen ze het onzalige plan om Radar Love te coveren, waarmee ze ook nog redelijk wat succes oogsten.

7. Frankrijk: Johnny Hallyday

In Frankrijk zijn er volop goede rockbands, maar niet veel die buiten Frankrijk ook bekend zijn. De beste vertegenwoordiger voor dit lijstje is misschien toch wel Johnny Hallyday. Muzikaal geïnspireerd door Elvis Presley leefde hij als een rockster en verkocht hij miljoenen platen, tot hij in 2017 overleed.

6. Polen: Riverside

Het Poolse Riverside maakt al vijftien jaar progressieve rock met metalinvloeden van topniveau. Ondanks dat in 2016 gitarist Piotr Grudziński overleed, bracht Riverside in 2018 het ijzersterke album Wasteland uit.

5. Italië: Zucchero

Zucchero is vooral bekend door zijn samenwerking met een keur aan internationale rock-, soul- en bluesartiesten zoals Eric Clapton, Paul Young, Clarence Clemons (van de E Street band), Sting, Brian May (Queen) en Bono (U2).

4. Duitsland: Scorpions

Hoewel de Scorpions al meer dan 50 bestaan, stammen hun grootste successen uit de jaren 80 en 90. Met Still Lovin’ You scoorden ze een wereldhit en Wind Of Change werd de anthem voor het verenigde Duitsland, na het vallen van de Berlijnse muur.

3. Ierland: Thin Lizzy

Dat het Brexit-akkoord stuk lijkt te lopen op de rol van Ieren, die de EU trouw blijven, mag dan geen verrassing meer zijn. Ierland is goed voor een veelheid aan geweldige rockacts; U2, Gary Moore, The Cranberries en ga zo maar door. Een van de meest invloedrijke bands is toch wel Thin Lizzy, de trots van Dublin.

2. Zweden: Europe

Eind jaren 80 braken Bon Jovi en Europe ongeveer tegelijk door in Nederland. Jon Bon Jovi gaf achteraf aan deze Zweedse band helemaal niet te kennen. Met glad geproduceerde hits als The Final Countdown, Rock The Night, Carrie en Superstitious veroverden ze in rap tempo de wereld. In 1992 stopte Europe ermee om in 2003 opnieuw bij elkaar te komen, maar met een minder gepolijste sound dan voorheen.

1. Nederland: Golden Earring

Als je kijkt naar welke Europese rockbands echt wereldwijd succes hebben gehad, mag Nederland trots zijn op de prestaties van Golden Earring. Meerdere successen in de VS, het VK en Europa zijn maar door enkele bands uit Europa geëvenaard. Dat een echte grote doorbraak in Amerika niet van de grond is gekomen, wijdt Barry Hay niet aan de kwaliteit van de muziek, maar aan het besluit van de band om niet meerdere jaren achtereen in de VS te toeren.