Groot feest vandaag voor de Queen-fans, want gitarist Brian May is jarig. Hij werd precies 70 jaar geleden als Brian Harold May op 19 juli 1947 in Hampton, Middlesex, Engeland (in de buurt van Londen) geboren als enige zoon van Harold en Ruth May. Zoals bekend bouwde hij samen met zijn vader indertijd zijn Red Special-gitaar, waarop hij nog altijd speelt. Astrofysicus Dr. Brian May is ondanks zijn leeftijd en steeds grijzer wordende kapsel, nog altijd zeer actief als gitarist van Queen, want de band is momenteel op tournee door de Verenigde Staten met Adam Lambert als zanger, in november zijn ze opnieuw in de al maanden uitverkochte Ziggo Dome te zien. Om zijn verjaardag extra cachet te geven hieronder een lijstje van tien songs die (mede) door Brian zijn geschreven.

10. Queen – Keep Yourself Alive 

De tweede single van de eerste lp van Queen werd een bescheiden hit in Groot-Brittannië.

9. Queen – Delilah

Afkomstig van het laatste echte Queen-album (omdat Freddie de release nog meemaakte): Innuendo. Deze song is een eerbetoon aan Mercury’s meest geliefde kat. Brian May wist in zijn solo het miauwen van dit beestje mooi na te doen!

8. Queen – Doing Alright (Earl’s Court 6.6.1977)

De allereerste song die ondergetekende ooit hoorde van de band, in het radioprogramma van Hugo van Gelderen op Hilversum 3. Hiernaast draaide hij nog twee songs van de debuut-lp en de volgende dag ging ik na school meteen naar de platenwinkels… helaas kende geen van hen het bestaan van Queen, maar bestellen was wel mogelijk. Een paar dagen later reed ik vol verwachting naar huis om de plaat te draaien. Het was het begin van een langdurige muzikale liefde, die ondanks downs nog altijd bestaat…

7. Brian May – Resurrection

Na het overlijden van Freddie Mercury ging Brian May op de solotoer. In het interview dat ik met hem mocht doen in 1992, vertelde hij dat Queen niet meer bestond, want zonder Freddie geen Queen… we weten allemaal dat hij (en Roger Taylor) hier niet veel later op teruggekomen zijn en eerst met Paul Rodgers en sinds enkele jaren met Adam Lambert, toch weer als Queen+ opereren, met veel succes, dat dan weer wel. Van zijn soloalbum Back To The Light komt deze geweldige rocksong, live opgenomen in 1993 in de Brixton Academy in Londen, met op drums de onvolprezen Cozy Powell, in een geweldige drumsolo; aan het eind hiervan komt ook Bohemian Rhapsody nog voorbij!

6. Queen – Now I’m Here

Deze rocker, waarin o.m. wordt gerept over de tournees die Queen in het voorprogramma van Mott The Hoople deed, werd in 1979 opgenomen in de Hammersmith Odeon in Londen. Zoals gebruikelijk deed Freddie daarin een soort van verdwijntruc.

5. Queen – ’39

Sinds de release van A Night At The Opera was deze Brian May-song altijd onderdeel van het akoestische intermezzo tijdens de concerten, samen met Love Of My Life natuurlijk. Brian zingt de song zelf, zoals ook nu nog steeds gebeurt. Deze opname komt uit Earl’s Court in Londen, uit 1977.

4. Brian May – Last Horizon

Ook afkomstig van Back To The Light is deze instrumental, die hij ook nog altijd speelt tijdens de concerten van Queen+ Adam Lambert. Deze opname is een solo-uitvoering (met een orkest op de achtergrond) tijdens een tv-show.

3. Queen – Hammer To Fall

Iedere classic rockliefhebber weet dit: 25 jaar geleden, op 13 juli 1985, stal Queen de show tijdens Live Aid. De band deed dit met onder meer deze rocker van het album The Works uit 1984.

2. Queen – Brighton Rock

De opener van het derde Queen-album Sheer Heart Attack is sinds de release altijd het moment geweest waarop Brian alle ruimte kreeg om zijn kunsten op zijn Red Special-gitaar te tonen, met veel echo en effecten duurde dit niet zelden langer dan tien minuten. Deze opname is gemaakt in het Londense Earl’s Court, op 6.6.1977. Hopelijk wordt dit concert eindelijk officieel uitgebracht (evenals het Hyde Park-concert)… er liggen nog zóveel live-opnames ‘op de plank’!

1. Queen + Robert Plant – Innuendo 

De titelsong van het laatste echte Queen-album is volgens ondergetekende een waar meesterwerk. Helaas heeft Queen (voor zover bekend) deze song slechts één keer live gespeeld, namelijk tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert, Wembley Stadium 20.4.1992, met Led Zeppelin-zanger Robert Plant. De Nederlandse Dutch Queen Tribute band speelt de song wèl bij alle optredens en wel zéér verdienstelijk. Ga die band eens zien en je zult verbaasd zijn over de kwaliteit! Maar op nummer één in dit lijstje de enige versie van Queen (Brian, Roger en John):

Foto Queen + Paul Rodgers in Ahoy Rotterdam 7-10-2008: Harry Pater