Clarence Clemons zou gisteren zijn 74ste verjaardag vieren. Maar The Big Man is inmiddels vier en een half jaar niet meer onder ons; in 2011 overleed de saxofonist van The E Street Band als gevolg van een zware beroerte. Naast zijn belangrijke en fundamentele bijdrage aan het geluid van Bruce Springsteens begeleidingsband, heeft Clemons ook met tal van andere artiesten samengewerkt. In volstrekt willekeurige volgorde volgt hier een top 10 van zijn collaboraties met andere artiesten dan The Boss.

10. Lady Gaga – The Edge Of Glory

Toegegeven, Lady Gaga is misschien niet de grootste classic rocker uit de recente muziekgeschiedenis – ondanks dat ze haar artiestennaam heeft ontleend aan een populaire song van Queen. Desalniettemin voelde Clarence Clemons zich niet te groot om met ‘mevrouw gaga’ een nummer op te nemen. De Lady schreef dit nummer kort na de begrafenis van haar grootvader, Clemons speelde de saxofoonsolo. Voor dit lied heeft Lady Gaga zich laten inspireren door – jawel – Bruce Springsteen.

9. Jackson Browne – You’re A Friend of Mine

In 1985 verscheen Hero, een soloalbum van Clemons. Op deze plaat onder meer You’re A Friend Of Mine, geschreven door Narada Michael Walden en Jeffrey Cohen. Dit nummer was een duet met Jackson Browne, met diens toenmalige vriendinnetje Daryl Hannah als achtergrondzangeres. Het nummer behaalde internationaal de top 20 – de vraag is waar dat eenmalige succes door kwam: door de populariteit van de twee zangers of het feit dat Clemons’ populariteit toenam door zijn werk voor Springsteen. Enfin, dit eendagsvliegje is óók een deel van de grote man.

8. Aretha Franklin – Freeway of Love

Het jaar 1985 was een druk jaar voor de zwarte saxofonist. Behalve een soloalbum en werkzaamheden voor Bruce Springsteen, had Clarence Clemons ook nog tijd om met Aretha Franklin samen te werken. Clemons blies een partij mee op Franklins single Freeway Of Love uit ’85, dat van haar album Who’s Zoomin’ Who? kwam, dat ook weer geproduceerd werd door Narada Michael Walden. Ons kent ons, zeker. Maar als het (goede) muziek oplevert, wie zijn wij om daar tegen te zijn?

7. Billy Preston – You’re A Friend of Mine

Een jaar na de tijdelijke breuk tussen Bruce Springsteen en zijn begeleidingsband The E Street Band, toerde ex-Beatle Ringo Starr de wereld over met zijn All-Starr Band. Eén van de all-stars was Clarence Clemons, die met Billy Preston zijn nummer You’re A Friend Of Mine ten gehore bracht. Vier jaar eerder had Clemons een bescheiden hit gescoord met You’re A Friend Of Mine, dat toen een duet was met Jackson Browne.

6. Aja And The Big Man – Get It On

Samen met de Amerikaanse singer-songwriter Aja Kim maakte Clemons in 1995 een album, onder de gelegenheidsnaam Aja And The Big Man. Het album verscheen alleen op de Japanse markt. Het titelnummer, Ike & Tina Turner-klassieker Get It On was een duet tussen Kim en Clemons. Het duurde vervolgens nog acht jaar voordat Aja Kim opnieuw met een album op de proppen kwam, maar van een samenwerking met The Big Man was toen geen sprake meer.

5. Alan Niven – Peacemaker

In dezelfde periode dat Clarence Clemons met Aja Kim samenwerkte, dook de saxofonist ook de studio in met Alan Niven. De grote zwarte vriend van Bruce Springsteen maakte met de voormalige manager van Guns N’ Roses het instrumentale nummer Peacemaker. We moeten het met deze administratie doen, van dit nummer bestaat geen (online) uitgave.

4. Joe Cocker – Unchain My Heart

Unchain My Heart was al weer het elfde album van wijlen Joe Cocker. Voor deze plaat uit 1997 leverde Clarence Clemons zijn bijdrage als saxofonist. Later werd het titelnummer door biermerk Miller Lite gebruikt ter promotie van een bierflesje. Goede keuze. Of niet, maar daar kun je over discussiëren.

3. Todd Rundgren – I Love My Life

Na vier jaar werkzaam geweest als producer, kwam Todd Rundgren in 1989 met Nearly Human op de proppen, een album dat hij ook zelf produceerde. Narada Michael Walden was de ‘choirmaster’ voor het nummer I Love My Life, waarvoor de muzikant de hulp inschakelde van Clemons. Deze keer niet voor een blaaspartij, maar voor het achtergrondkoor. Want zingen, laat ook dat maar aan de saxofonist over!

2. Herman Brood – Break Away

Het tiende studioalbum van Herman Brood & His Wild Romance heet Freeze en verscheen in 1990. Behalve Broods eigen begeleidingsband met Roy Bakkers, Ivo Severijns en David Hollestelle in hun gelederen, prijkt ook de naam van Clarence Clemons op de hoes. De saxofonist is onder meer te horen in het nummer Break Away. Clemons stierf precies tien jaar nadat Brood zichzelf van het leven had beroofd.

1. Furthur – Little Red Rooster

Twee maanden voordat Clarence Clemons overleed aan een beroerte, trad hij nog op met de gelegenheidsformatie Furthur. Deze groep werd gevormd rondom Bob Weir en Phil Lesh van The Grateful Dead en bestond tussen 2009 en 2014. Tijdens het optreden van 6 april 2012 speelde The Big Man mee met de eerste set in Mizner Park Amphitheatre in Florida. Samen met Al Schnier speelde hij de nummers Little Red Rooster en Turn On Your Lovelight. Niet wetende dat dit Clemons’ zogenaamde zwanenzang zou zijn…