Vandaag 72 jaar geleden, op 3 februari 1947, werd Kinks-gitarist Dave Davies geboren, de jongere broer van zanger/gitarist Ray Davies. David Russell Gordon Davies, zoals hij voluit heet, werd geboren op het adres 6 Denmark Terrace in de wijk Muswell Hill in het stadsdeel Fortis Green in het noordwesten van Londen. Hij is de jongste van acht kinderen, zes zussen en de drie jaar oudere Ray.

Dave stond altijd in de schaduw van broer Ray, die immers vrijwel alle hits (en andere songs) van The Kinks schreef en zong. Toch mag je de invloed van Dave niet onderschatten, want zonder zijn riff en inbreng in (met name) You Really Got Me zou de hardrock heel anders geklonken hebben en hadden we misschien nooit van Eddie Van Halen gehoord. Hoewel Ray dus de meeste Kinks-songs schreef, deed hij dat ook regelmatig samen met Dave en op verschillende Kinks-langspelers staan songs die Dave alleen schreef. Ook staan er songs op naam van Ray, die eigenlijk door Dave geschreven zijn. Tja, broers in een band, da’s (vrijwel) altijd lastig… maar zo erg als bij Oasis is het bij The Kinks niet! Op de Kinks-lp Something Else staat het door Dave gezongen en samen met Ray geschreven Death Of A Clown, dat als solosingle van Dave werd uitgebracht en een grote hit werd: nummer drie in de Britse hitparade en zelfs nummer twee in de Veronica Top 40.

Nadat The Kinks ermee stopte ging Dave solo, hoewel hij in de Kinks-jaren ook solowerk maakte en opnam, wat hij sinds eind jaren ’90 in eigen beheer uitbracht. In 2017 bracht hij het album Open Road uit, dat hij samen met zijn zoon Russel maakte. Afgelopen oktober kwam het album Decades uit, waarop dertien songs uit zijn hele loopbaan staan die hij nooit eerder uitbracht. Tussen 14 en 18 februari treedt hij op tijdens de zogenaamde Rock Legends Cruise VIII en vanaf begin april volgt een uitgebreide Amerikaanse tournee.

Hieronder een selectie van dertien (mede) door Dave geschreven en/of gezongen songs uit zowel zijn solocarrière als van The Kinks:

The Kinks – You Really Got Me
Deze klassieker moet uiteraard vermeld worden, want doordat hij met een scheermesje de luidspreker van zijn gitaarversterker ‘aanpaste’ verkreeg hij die unieke sound van deze song. Alle hardrock- en metalgitaristen van de wereld mogen, nee: moeten, hem dankbaar zijn!

Dave Davies/The Kinks – There’s No Life Without Love
Deze song staat op The Great Lost Kinks Album uit 1973 en is door Ray en Dave samen geschreven.

Dave Davies – Death Of A Clown
De eerste solohit van Dave, geschreven door Dave en Ray. Deze song staat op de langspeelplaat Something Else By The Kinks uit 1967, geproduceerd door Shel Talmy en Ray Davies.

Dave Davies – Susannah’s Still Alive
Na het succes van Death Of A Clown kwam er in januari 1968 deze door Dave geschreven en door Ray geproduceerde hitsingle. Hoewel dit een solosingle van Dave is, speelden alle muzikanten van The Kinks op de plaat. De single bereikte de 20e plaats op de Britse hitlijst, in ons land was nummer 10 de hoogste notering.

Dave Davies – Flowers In The Rain
Van zijn vierde soloalbum Bug uit 2002 komt deze door Dave zelf geschreven song, die ook op single werd uitgebracht, maar ondanks de videoclip was dit geen groot succes.

Dave Davies – Lincoln County
Deze song staat op het verzamelalbum Dave Davies Kronikles, 1963-1998 Unfinished Business uit 1999.

Dave Davies – I’m Not Like Everybody Else
Een live-opname van Dave en zijn band, opgenomen in The City Winery, Chicago IL. 18 november 2013. In 1966 stond deze door Dave gezongen compositie van Ray op de B-kant van de single Sunny Afternoon.

Dave Davies – Imaginations Real
Deze song staat op het album Belly Up uit 2008 en op het live album Live At The Bottom Line  uit 2000.

Dave Davies – Strangers
Ook deze song staat op het album Belly Up uit 2008.

Dave Davies – This Precious Time (Long Lonely Road)
This Precious Time (Long Lonely Road) staat op het nieuwste album Decades, dat in oktober 2018 uitkwam.

Dave Davies – Glamour
De titeltrack van het album Glamour, dat in 1981 werd uitgebracht.

Ray & Dave Davies – Waterloo Sunset
Een vrij unieke opname van beide broers op 14 oktober 1994 uit het tv-programma The Late Show vanuit Dublin,  Ierland. Waterloo Sunset was een grote hit voor The Kinks in 1967 en werd door Ray geschreven.

Dave Davies – I Am Free
Opnieuw een live-opname, van deze door Dave gezongen Kinks-song van het album Kink Kontroversy uit 1965, opgenomen in de City Winery, Atlanta, Georgia, VS, 29 mei 2017.