Vandaag begint officieel de lente, het seizoen waarin de dagen weer gaan lengen en warmer worden. Voor je het weet is de eerste rokjesdag alweer een feit. De bloemetjes en de bijtjes worden actief en dat heeft in de geschiedenis van de classic rock voor de nodige inspiratie geleid. Hieronder een zonnige top tien van de beste classic rocksongs om de lente in te luiden. Van welke klassieker krijg jij het ultieme lentegevoel?

10. The Beatles – Here Comes The Sun (1969)

Op een zonnige lentedag in de tuin van Eric Clapton schreef George Harrison dit nummer over, jawel, een zonnige lentedag. Later zou Tom Petty over dit nummer zeggen: “Geen enkel liedje geeft je een beter gevoel. Het is zo’n optimistisch nummer, dat elk klein beetje verdriet de blijdschap alleen nog maar meer betekenis geeft.”

Lente lyric: “Little darling, it’s been a long cold lonely winter. Little darling, it feels like years since it’s been here”

9. Tee Set – She Likes Weeds (1970)

In de lente gaan alle bloemen en planten weer groeien. Tee Set zorgde voor wat verwarring toen ze hierover zongen, er werd namelijk gedacht dat het liedje over ‘wiet’ zou gaan. Zanger Peter Tetteroo verklaarde later dat de tekst geïnspireerd was op een scene uit de film Funeral In Berlin, waar het karakter opmerkte dat zijn vrouw handig is met tuinieren.

Lente lyric: “She likes weeds, they’re easy to grow, easy to grow in the morning dew”

8. U2 – Beautiful Day (2000)

De mooie dag waar Bono over zingt, is ook een kenmerkend moment in de carrière van U2. In 2000 verschijnt hun album All You Can’t Leave Behind, waarmee de band weer terug keert naar zijn originele rocksound uit de beginjaren.

Lente lyric: “The heart is a bloom, shoots up through the stony ground”

7. Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town (1976)

Wanneer de dagen weer warmer en langer worden, komen de jongens weer de stad in. Klaar voor de goede tijden, lange dagen en wilde nachten…

Lente lyric: “That jukebox in the corner blasting out my favorite song, the nights are getting warmer, it won’t be long. It won’t be long till summer comes, now that the boys are here again”

6. Pink Floyd – Grantchester Meadows (1969)

In deze poëtische ballade van Pink Floyd krijg je het gevoel dat je in het lentezonnetje zit; de vogels fluiten op de achtergrond en Roger Waters tokkelt kalm op zijn gitaar.

Lente lyric: “Icy wind of night be gone, this is not your domain”

5. Simon & Garfunkel – April Come She Will (1966)

Dit mooie folkliedje stamt van het Sounds Of Silence-album uit 1966. In de tekst wordt een nieuwe liefde vergeleken met het warme gevoel van de lente na koude winter. Maar net zoals de lente maar even duurt, zal ook het gevoel van een nieuwe liefde niet lang blijven.

Lente lyric: “April, come she will, May, she will stay, June, she’ll changed her tune”

4. The Beach Boys – Spring Vacation (2012)

The Beach Boys zijn met uitstek de mannen van de zonnige liedjes. In 2012 komt het reüniealbum That’s Why God Made The Radio uit, waarvan dit zonovergoten Californië-harmonienummer over de lekkerste vakantie van het jaar.

Lente lyric: “Spring vacation, good vibration, summer weather, we’re back together”

3. Young Gun Silver Fox – Kids (2020)

Als kind kon de winter vroeger niet snel genoeg voorbij zijn om weer snel met je vriendjes buiten te gaan spelen. De heren van Young Gun Silver Fox leggen dit gevoel perfect vast in dit zwoele westcoastrock-nummer.

Lente lyric: “Flowers in the sunshine, ain’t nothing but kids and it’s been for the simple life”

2. The Zombies – Time Of The Season (1968)

Time Of The Season werd geschreven door toetsenist Rod Argent. Hij had niet zoveel tijd maar wilde een nummer maken in sfeer van George Gershwins Summertime, waar hetzelfde gevoel zou doorklinken van een nieuwe liefde, een bijzonder (rijk) meisje. Kort na de opnames van het album waar de enorme hit Time Of The Season op staat, ging The Zombies uit elkaar.

Lente lyric: “To take you in the sun to promised lands, To show you every one, It’s the time of the season for loving”

1. Electric Light Orchestra – Mr Blue Sky (1977)

Jeff Lynne van Electric Light Orchestra zat al twee weken in de regen en mist in een chalet in Zwitserland om songs te schrijven voor het nieuwe album. Er kwam weinig uit zijn handen, totdat de zon doorbrak en prachtig op de Alpen scheen. Hij schreef Mr. Blue Sky en nog dertien andere songs in de twee weken die hier op volgden.

Lente lyric: “Mr. Blue Sky please tell us why, you had to hide away for so long, where did we go wrong?”