Had gitarist Duane Allman nog geleefd, dan was hij vandaag 66 geworden. Het mocht niet zo zijn, helaas. De gitaarlegende kwam op 29 oktober 1971 – slechts 24-jarige leeftijd – om in een motorongeluk. Behalve zijn tijdloze werk als lid van The Allman Brothers Band, speelde Allman op de albumklassieker Layla And Other Assorted Love Songs van Derek & The Dominos, en als sessiemuzikant werkte hij met namen als Aretha Franklin, Ronnie Hawkins en Laura Nyro. In deze lijst de tien allerbeste tracks van The Allman Brothers Band, van voor en na Duane’s overlijden.

10. It’s Not My Cross To Bear

Aansluitend aan Don’t Want You No More, de eerste track van het debuutalbum van The Allman Brothers Band uit 1969, volgt deze indringende bluesknaller. Je zou zweren dat je naar een cover van een stokoude bluesstandard luistert, maar Gregg Allman is toch echt de auteur van dit door zijn rauwe stem en even rauw gitaarwerk (door Duane Allman en Dickey Betts) gedomineerde nummer.

9. Dreams

Nog een uitschieter van de eerste Allmans-lp. De track duurt op die plaat al zeven minuten, maar in de Fillmore East-uitvoering uit 1970 in onderstaand filmpje is Dreams uitgerekt tot bijna tien minuten. De solo’s van Dickey Betts en Duane Allman behoren zeker tot het mooiste gitaarspel dat The Allman Brothers Band ooit heeft opgenomen.

8. Melissa

Aangezien de dubbel-lp Eat A Peach (1972) verscheen na de dood van – en is opgedragen aan – broer Duane, is hij niet op alle nummers van dat album te horen. Een daarvan is de studiotrack Melissa. Echter, een vroege versie van het schitterende lied werd in de jaren zestig opgenomen door The 31st Of February, een vroege band met zowel Gregg als Duane Allman.

7. Soulshine

In deze lijst is Soulshine het enige nummer uit de latere periode van The Allman Brothers Band. Gitarist Warren Haynes schreef deze soulvolle rockballad voor het album Where It All Begins (1994) en zijn compositie groeide uit tot een absolute fanfavoriet van zowel The Allman Brothers Band als Haynes’ eigen project Gov’t Mule. Versies van die band staan op onder meer Live… With A Little Help From Our Friends (live, 1999) en The Deep End Vol. 1 (studio, 2001).

6. In Memory Of Elizabeth Reed

Dit door gitarist Dickey Betts gecomponeerde instrumentale stuk was al een hoogtepunt op de tweede Allmans-plaat Idlewild South (1970), maar de definitieve versie staat toch op At Fillmore East (1971), een van de allerbeste liveplaten ooit gemaakt. Het Santana-achtige In Memory Of Elizabeth Reed duurt daarop dertien minuten. Als dat nog niet genoeg was, deed The Allman Brothers Band ook live-uitvoeringen van liefst een half uur!

5. Blue Sky

Voor de verandering zong gitarist Dickey Betts eens een – overigens door hemzelf geschreven – lied, en met succes. Blue Sky is een van de meest melodieuze en geliefde songs van The Allman Brothers Band, waarin Duane Allman en Betts schitteren met een subliem gitaarduel. Joan Baez nam een puike cover op van het lied. Deze is te vinden op haar misschien wel allerbeste album Diamonds And Rust uit 1975.

4. Midnight Rider

Een van de beroemdste songs uit het Allmans-repertoire. De klassieker Midnight Rider, verschenen op het tweede album van de band (Idlewild South, 1970), is dan ook erg vaak gecoverd. Onder anderen door Gregg Allman zelf, die in 1973 een Amerikaanse hit scoorde met een soloversie. Verder namen onder anderen Joe Cocker, Willie Nelson, Stephen Stills en Patti Smith Midnight Rider-covers op.

3. Ramblin’ Man

Sommigen kennen The Allman Brothers Band alleen van de countryrocker Ramblin’ Man en de instrumental Jessica, beide afkomstig van het laatste echt fantastische album Brothers And Sisters (1973). Waarschijnlijk wordt de band daardoor vaak gezien als countryrockband, terwijl op eerdere albums toch echt de bluesrock domineert. Ramblin’ Man werd de grootste hit van de band, met nummer 2 als hoogste positie in de Amerikaanse hitlijst. Geschreven en gezongen door Dickey Betts.

2. Jessica

Elizabeth Reed, Melissa, Little Martha, Jessica, Angeline… de leden van The Allman Brothers Band gebruikten graag vrouwennamen in hun songtitels. Jessica, vernoemd naar de dochter van Dickey Betts en zoals eerder vermeld van het album Brothers And Sisters uit 1973, is een verrukkelijke instrumental die in de singleversie vier minuten duurt, maar in de complete versie 7,5 minuten van het album beslaat. In de top 2000 van Radio 2 is Jessica het populairste nummer van The Allman Brothers Band.

1. Whipping Post

Als er een track boven de rest uitspringt op het debuut van The Allman Brothers Band, dan is het Whipping Post wel. Ook deze genadeloze rocksong kwam live nog beter tot zijn recht. Zo kun je op At Fillmore East (1971) genieten van een Whipping Post van bijna drieëntwintig minuten! Bij de Allmans is dat geen straf. Het nummer werd zelfs zo populair dat een fan tijdens een concert van Frank Zappa vroeg om Whipping Post te spelen. Uiteindelijk nam Zappa inderdaad een – geweldige! – versie op, als onderdeel van het album Them Or Us (1984). Daarin is overigens ook het toen nog jonge gitaarfenomeen Steve Vai te horen.