Afgelopen zaterdag is Peter Green overleden. Hij werd op 29 oktober 1946 geboren als Peter Allen Greenbaum in Bethnal Green, Londen. Fleetwood Mac (genoemd naar drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie) begon in 1967 en werd succesvol als een van de eerste Britse blues(rock)bands.

In mei 1970 verliet Peter Green onverwacht Fleetwood Mac. Hij had tijdens een tournee door Duitsland heimelijk LSD toegediend gekregen en ging zich daarna vreemd gedragen. Zo wilde hij alle inkomsten van de band aan goede doelen schenken. De overige bandleden waren uiteraard geschokt toen hij besloot op te stappen, want hij was echt dé ster en songwriter van de band. Hieronder een twaalftal bewijzen van hoe goed Fleetwood Mac in die periode was. Wat is jouw favoriet uit deze tijd?

12. Dust My Broom (My Baby’s Gone)

Geschreven door Elmore James en Robert Johnson; deze song staat op de lp Mr. Wonderful uit 1968. Hierbij een live-opname van 31 december 1968 in Parijs.

11. I’ve Got A Mind To Give Up Living

Blueslegende B.B. King schreef deze song. De opname is gemaakt in The Warehouse, New Orleans, Louisiana, 1 februari 1970.

10. Cold Black Night

Deze door Jeremy Spencer geschreven song staat op debuutalbum Fleetwood Mac uit 1968.

9. Rattlesnake Shake

Peter Green schreef deze song, die op de langspeelplaat Then Play On uit 1969 staat.

8. Shake Your Money Maker 

Shake Your Money Maker werd geschreven door blueslegende Elmore James en staat op het debuutalbum Fleetwood Mac (1968).

7. I Loved Another Woman

Peter Green schreef dit nummer van kant B van debuutalbum Fleetwood Mac uit 1968. Gary Moore coverde deze op zijn album Blues For Greeny uit 1995.

6. Man Of The World

In april 1969 kwam deze door Peter Green geschreven single uit, die – evenals meerdere in deze lijst staande songs – pas later op verschillende verzamelalbums kwam te staan. Het werd een Britse nummer 2-hit en in ons land was nummer twaalf de hoogste notering in de Top 40.

5. Albatross

Deze door Peter Green gecomponeerde mooie gitaarinstrumental werd in 1968 een nummer 1-hit in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland. In 1973 kwam de single opnieuw uit in ons land, met Need Your Love So Bad op de b-kant en toen werd nummer 2 in de Top 40 bereikt.

4. The Green Manalishi (With The Two Prong Crown)

Deze door Peter Green geschreven single bereikte de tiende plaats in de Britse hitlijsten, waar ie vier weken bleef staan. Live werd de song vaak uitgerekt met diverse gitaarsolo’s tot rond de dertien minuten.

3. Black Magic Woman

Peter Green schreef deze song, die in 1968 op single werd uitgebracht en daarna alleen op verzamelalbums, dus niet (zoals in de sixties gebruikelijk) op een ‘gewoon’ album. In 1970 werd de song gecoverd door Santana, die Black Magic Woman combineerde met de song Gypsy Queen.

2. Need Your Love So Bad

In 1968 werd deze single in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht. Het is een cover van de door Mertis John Jr. in 1955 geschreven song, die door zijn jongere broer Little Willy John op single werd uitgebracht. Gary Moore coverde de Fleetwood Mac-versie op zijn Blues For Greeny-album uit 1995.

1. Oh Well

De favoriete Fleetwood Mac-song uit de bluesperiode van velen, vooral in de volledige versie, hoewel de single (waarbij het tweede en akoestische deel op de b-kant stond) ook erg populair is. De single verscheen in de zomer van 1969 en werd bij ons een nummer 1-hit, nadat het de allereerste Alarmschijf van Radio Veronica was geworden. Ook de formatie met Buckingham en Nicks speelde Oh Well (part 1) tijdens concerten, gezongen door Lindsey Buckingham. En uiteraard stond het ook op de setlist van Peter Green’s Splinter Group.