Vandaag is het 40 jaar geleden dat het gelijknamige (door de Engelstaligen self-titled of eponymous genoemd) debuutalbum van de Engelse rockband Dire Straits werd uitgebracht. Wat is ‘gelijknamig’ in dit geval? Dit betekent dat de titel van het album tegelijkertijd de naam van de desbetreffende band of artiest is. In het geval van Dire Straits was het meteen ook de doorbraakplaat van de band, mede door de hitsingle Sultans Of Swing. Voor veel bands en artiesten betekende de debuutplaat de definitieve doorbraak, maar voor lang niet alle!

Hieronder 25 (in alfabetische maar willekeurige volgorde) vrij bekende gelijknamige debuutalbums van evenzoveel bekende bands/artiesten. Waarom zijn er zoveel ‘titelloze’ langspeelplaten verschenen, zoals ze vaak onterecht genoemd worden? Zeker bij debuutalbums was het zeker in de beginjaren zo dat men nog absoluut niet wist of er na de eerste ook een tweede langspeler zou volgen. Daarom werd in elk geval de naam van de band of artiest prominent op de hoes gezet, om op die manier naam te maken. Maar toen kreeg de platenmaatschappij van The Rolling Stones door dat als de volgende plaat ook alleen de bandnaam op de hoes zou krijgen, er een grote kans was dat dit verwarrend werkte (want welke bedoelde men?). En dus werd besloten er een titel aan te geven, zoals dat ook met boeken het geval was.

Asia – Asia

De allereerste langspeelplaat van de Britse progressieve rockband Asia werd in maart 1982 uitgebracht op het Geffen-label. Tussen juni en november 1981 werden de opnamen gemaakt in twee studio’s: Marcus Recording en The Town House, beide in Londen, met Mike Stone als producer. De bezetting van Asia ten tijde van dit debuutalbum bestond uit John Wetton, Geoff Downes, Steve Howe en Carl Palmer, terwijl Roger Dean voor het hoesontwerp en het logo verantwoordelijk was. Het album was een multi million seller, met 4 miljoen Amerikaanse (en 9 weken op nummer één van de Billboard 200 lijst) en 100.000 Britse verkopen. Het succes was mede te danken aan de hitsingle Heat Of The Moment.

Bad Company – Bad Company

Op 16 juni 1974 werd het gelijknamige debuutalbum van de nieuwe band van ex-Free-zanger Paul Rodgers uitgebracht, in het VK op Island Records en in de VS op het label Swan Song, dat werd opgezet door de manager van Led Zeppelin, Peter Grant. Bad Company bestond naast Rodgers uit gitarist Mick Ralphs, bassist Boz Burrell en drummer Simon Kirke. In november 1973 werden de songs opgenomen in de studio Headley Grange in East Hampshire. Het album bevat eigenlijk louter klassieke rocksongs, zoals de titelsong, Can’t Get Enough, Rock Steady en Seagull.

Black Sabbath – Black Sabbath

Het debuutalbum van de Britse hardrockband Black Sabbath werd op 13 februari 1970 uitgebracht. De band, bestaande uit Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward en Ozzy Osbourne, bracht slechts één dag (16 oktober 1969) door in de Regent Sound Studios in Londen om het album op te nemen, onder leiding van producer Rodger Bain. Bekende songs van dit album zijn de titelsong, The Wizard en N.I.B.

Buffalo Springfield – Buffalo Springfield

Op 5 december 1966 werd het debuutalbum van de Amerikaans-Canadese folkrockgroep Buffalo Springfield uitgebracht, maar al op 6 maart 1967 verscheen onder dezelfde titel aan aangepaste versie, met daarop de hitsingle For What It’s Worth (een protestsong tegen de wetten die het ingrijpen tijdens manifestaties mogelijk maakte), die op 5 december 1966 werd opgenomen in de Columbia Recording Studio in Hollywood. Voor de opnames betrokken de muzikanten tussen 18 juli en 11 september 1965 de Gold Star Studios in Los Angeles en de Columbia Recording Studio in Hollywood, samen met producers Charles Greene en Brian Stone. De band bestond uit Stephen Stills, Neil Young, Richie Furay, Bruce Palmer en Dewey Martin. In 2001 werd een boxset uitgebracht, ook onder de titel Buffalo Springfield.

Eric Clapton – Eric Clapton

Het debuutsoloalbum van gitarist/zanger Eric Clapton werd op 16 augustus 1970 uitgebracht. Hiervoor had hij al verschillende albums uitgebracht met verschillende bands, zoals John Mayall’s Bluesbreakers, Cream, Blind Faith en Delaney & Bonnie. Op dit album doen diverse muzikanten mee die ook present zijn op het album Layla And Other Assorted Love Songs van Derek And The Dominos, dat op 9 november 1970 werd uitgebracht, zoals Delaney Bramlett, Stephen Stills, Leon Russell, Bobby Whitlock, Carl Radle en Jim Gordon. De bekendste song van het debuutalbum is een cover van J.J. Cale’s After Midnight.

Creedence Clearwater Revival – Creedence Clearwater Revival

Op de 23ste verjaardag van voorman John Fogerty, op 28 mei 1968, werd het debuutalbum van CCR uitgebracht op het jazzlabel Fantasy van eigenaar Saul Zaentz. In oktober 1967 en januari en februari 1968 werden de opnames gemaakt in de Coast Recorders studio in San Francisco, met labelbaas Saul Zaentz als producer. De plaat bevat drie covers en vijf eigen composities, voornamelijk geschreven door John Fogerty, één van de songs schreef hij samen met oudere broer en slaggitarist Tom Fogerty. Bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford completeren de line-up. De Dale Hawkins cover Suzie Q (of Susie Q) werd (in een verkorte versie) een behoorlijke hit, terwijl ook I Put A Spell On You (cover van Screaming Jay Hawkins) het goed deed. Vele jaren later ook in ons land. Het debuutalbum van John Fogerty uit 1975 kreeg ook zijn naam als titel mee, door fans vaak ‘the shep album’ genoemd, vanwege de herdershond die naast hem op de hoesfoto zit.

Crosby, Stills & Nash – Crosby, Stills & Nash

Op 29 mei 1969 werd dit album uitgebracht, dat in de maanden februari en maart van dat jaar werd opgenomen in Wally Heider’s Studio III in Los Angeles, waarbij David, Stephen en Graham gezamenlijk voor de productie verantwoordelijk waren. Op deze debuutplaat staan klassiekers als Marrakesh Express (Nash), Guinnevere (Crosby) en Suite: Judy Blue Eyes (Stills).

Dire Straits – Dire Straits

Op 7 oktober 1978 werd het debuutalbum van de Britse band Dire Straits (= Engels voor platzak) uitgebracht op het roemruchte Vertigo label. Onder productionele leiding van Muff Winwood (broer van Steve) werden tussen 13 februari en 5 maart 1978 in de Londense Basing Street Studios de negen songs vastgelegd. Bandleider, leadgitarist en zanger Mark Knopfler schreef alle songs. De band bestond verder uit slaggitarist (en broer) David Knopfler, bassist John Illsley en drummer Pick Withers (kort daarvoor nog in Magna Carta). De bekendste songs van de plaat zijn Down To The Waterline, Water Of Love, Wild West End en uiteraard de wereldhit Sultans Of Swing.

The Doors – The Doors

Het jaar 1967 begon meteen goed, want op 4 januari van dat jaar werd het gelijknamige debuutalbum van de Amerikaanse rockband The Doors uitgebracht. Gedurende een kleine maand, tussen 29 augustus en 23 september 1966 werden de songs voor deze plaat opgenomen in de Sunset Sound Recorders in Hollywood, met Paul A. Rothchild als producer. De band werd gevormd door Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger en John Densmore. Op dit album staan rockklassiekers als Break On Through (To the Other Side), Light My Fire en The End.

Bob Dylan – Bob Dylan

Op 19 maart 1962 werd het debuutalbum van de Amerikaanse folkzanger/tekstschrijver/muzikant Bob Dylan uitgebracht op het Columbia-label. Op 20 en 22 november 1961 werden de opnames gemaakt in de Columbia Studio A, 799 Seventh Avenue, New York City, onder productionele leiding van John Hammond, die Dylan ook vastlegde voor Columbia Records. Het grootste deel van het album bestaat uit door Bob bewerkte folk traditionals, naast twee eigen composities: Talkin’ New York en Song To Woody.

Eagles – Eagles

Het debuutalbum van Eagles (dus niet The Eagles!) lag op 1 juni 1972 in de Amerikaanse platenwinkels. Vrijwel alle songs werden in de Olympic Studios in Londen opgenomen, met Glyn Johns als producer. De vier bandleden Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon en Randy Meisner zongen allemaal minstens één van de songs en gezamenlijk verzorgden ze de harmonieën Verschillende songs van deze plaat werden juist niet door een van de bandleden geschreven, maar door bijvoorbeeld Jackson Browne, Jack Tempchin en Gene Clark, al dan niet samen met bandleden. Denk hierbij aan Peaceful Easy Feeling, Take It Easy en Witchy Woman.

Earth & Fire – Earth & Fire

Het debuutalbum van deze Nederlandse symfonische rockband met zangeres Jerney Kaagman en onder leiding van de gebroeders Chris (sologitaar) en Gerard (toetsen, slaggitaar) Koers werd in september 1970 in ons land uitgebracht. In de Haagse GTB Studio’s was Freddy Haayen de producer van de opnames voor het album, die in zowel 1969 als 1970 plaatsvonden. De band had al succes met de hitsingles Wild And Exciting en Ruby Is The One gehad en natuurlijk met de hit Seasons (geschreven door George Kooymans).

Peter Gabriel – Peter Gabriel

Op 25 februari 1977 werd het eerste van vier gelijknamige soloalbums van voormalig Genesis-zanger Peter Gabriel uitgebracht. Om die vier uit elkaar te kunnen houden hebben ze in de loop van de jaren een soortement ‘subtitel’ gekregen; bij het debuut is dat zowel ‘Peter Gabriel 1’ als ‘Car’. Onder productionele leiding van Bob Ezrin werkte Gabriel tussen juli 1976 en januari 1977 in drie studio’s aan de opnames: The Soundstage in Toronto, Canada, Morgan Studios en de Olympic Studios in Londen. Nogal wat muzikanten werkten aan de opnames mee, zoals bassist Tony Levin en gitarist Robert Fripp. De bekendste song van het album is ongetwijfeld de grote hit Solsbury Hill.

Rory Gallagher – Rory Gallagher

Op 23 mei 1971 werd de eerste solo-lp van de Ierse en voormalig Taste gitarist/zanger Rory Gallagher uitgebracht. Het door Rory zelf geproduceerde album werd in de maand november 1970 opgenomen in de Advision Studios in Londen, waarbij oudgediende Eddy Offord de opnametechniek verzorgde, wat hij ook al deed bij Taste. Alle tien songs werden door Rory zelf geschreven en gecomponeerd. Op basgitaar is Gerry McAvoy te horen, die tussen 1970 en 1991 in Rory’s band speelde (en al enkele jaren met de Band Of Friends een waardig eerbetoon brengt aan de in 1995 overleden Rory) en op drums Wilgar Campbell.

Led Zeppelin – Led Zeppelin

12 januari 1969 werd de eerste langspeelplaat van Led Zeppelin uitgebracht op het Atlantic-label. Het door gitarist Jimmy Page geproduceerde album werd in de maanden september en oktober in 1968 opgenomen in de Londense Olympic Studios. De meest bekende songs van deze plaat zijn Good Times Bad Times, Dazed And Confused en Communication Breakdown.

Magna Carta – Magna Carta

Het debuutalbum van het folktrio Magna Carta werd in 1969 uitgebracht. De twaalf songs werden geschreven door oprichter en enig overgebleven oer-bandlid Chris Simpson. De andere twee muzikanten waren Lyell Tranter (gitaar, zang) en Glen Stuart (zang). Deze plaat werd later ook met andere titels uitgebracht: This Is Magna Carta en Times Of Change. Simpson kreeg (jaren later) een zilveren plaat voor dit album. Op de plaat titels als Times Of Change, Old John Parker, Romeo Jack, Midwinter, Sea And Sand en Seven O’Clock Hymn.

Manassas – Manassas

Het debuut van deze door Stephen Stills opgerichte band was meteen een dubbelaar met zeer gevarieerde muziek, die we tegenwoordig in het vakje Americana zouden stoppen. Op 12 april 1972 lag deze plaat in de winkels. Manassas bestond uit Stephen Stills, Chris Hillman, Al Perkins, Paul Harris, Dallas Taylor, Calvin “Fuzzy” Samuels en Joe Lala. Op de plaat doen verder grootheden als Bill Wyman, Byron Berline en Jerry Garcia mee.

Tom Petty & the Heartbreakers – Tom Petty & the Heartbreakers

Op 9 november 1976 werd de eerste langspeelplaat van de Amerikaanse band Tom Petty & the Heartbreakers uitgebracht. Onder productionele leiding van Denny Cordell werden tussen 1974 en 1976 in de Shelter Studio in Hollywood opnames gemaakt voor dit album. Naast Tom Petty bestond de band uit Mike Campbell, Benmont Tench, Ron Blair en Stan Lynch. Alle tien songs op de plaat werden door Tom Petty geschreven. Bekende songs zijn American Girl, Anything That’s Rock ‘N’ Roll en Breakdown.

Elvis Presley – Elvis Presley

Op 23 maart 1956 bracht platenmaatschappij RCA-Victor het albumdebuut van Elvis Presley uit. Op 10 en 11 januari 1956 werden opnames gemaakt in de RCA Victor Recording Studios in Nashville en op 30 en 31 januari in de RCA Victor Recording Studios in New York. Ook werden in de zomers van 1954 en 1955 opnames gemaakt in de SUN Studios in Memphis, in de tijd dat Elvis nog onder contract stond bij het label SUN Records van Sam Phillips. Op de plaat staan rock & roll klassiekers als Blue Suede Shoes, Blue Moon en Tutti Frutti. Het album stond maar liefst tien weken op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijsten.

Queen – Queen

Op 13 juli 1973 werd het debuutalbum van de Engelse rockband Queen uitgebracht op het EMI-label.
In de periode tussen juni en november 1972 werden, vooral in de nachtelijke uren, de opnamen voor dit album gemaakt in de De Lane Lea en Trident Studios in Londen. John Anthony en Roy Thomas Baker verzorgden de productie van de door Freddie Mercury, Brian May, John Deacon (toen nog als Deacon John op de hoes vermeld) en Roger (Meddows) Taylor geschreven songs. Hoewel het niet meteen een succesalbum werd, staan er toch verschillende klassiekers op, zoals Keep Yourself Alive, Liar, Doing All Right, Great King Rat The Night Comes Down, Modern Times Rock ‘n’ Roll, Son And Daughter en Jesus.

The Rolling Stones – The Rolling Stones

Op 17 april 1964 kwam het debuutalbum van de Stones uit in het Verenigd Koninkrijk en de rest van West-Europa. Het album is ook bekend onder de alternatieve titel England’s Newest Hitmakers: The Rolling Stones, met een afwijkende tracklist. In januari en februari van 1964 werden de opnames gemaakt in de Decca Studios in Londen. Het album bevat zowel covers als eigen geschreven songs (zoals de hit Tell Me). Enkele titels: Route 66, I Just Wanna Make Love To You, Carol, Walking The Dog en de hitsingle Tell Me (You’re Coming Back).

Rush – Rush

Het Canadese progressieve heavy rocktrio Rush bestond in 1974 uit zanger/bassist Geddy Lee, gitarist Alex Lifeson en drummer John Rutsey. Het album werd op 1 maart 1974 uitgebracht, maar in juli van dat jaar was Rutsey (vanwege complicaties met zijn diabetes) al vervangen door Neil Peart, die sindsdien verantwoordelijk was voor de songteksten, op deze plaat zijn die door Lee en Lifeson geschreven. Het debuutalbum leunde qua songs en sound nogal op die van Led Zeppelin, mede door de wel erg hoge zangstem van Geddy Lee. Verscheidene songs van deze plaat stonden tot aan het eind van de carrière van de band op de setlist, zoals Finding My Way, What You’re Doing en In The Mood.

Van Halen – Van Halen

De allereerste langspeler van de door de oorspronkelijk uit Nijmegen afkomstige broers Alex (dums) en Eddie (gitaar) van Halen opgerichte band met hun achternaam als bandnaam, werd op 10 februari 1978 uitgebracht. De band bestond verder uit zanger David Lee Roth en bassist Michael Anthony. Vanaf 30 augustus waren de muzikanten de hele maand september 1977 druk bezig met de opnames in de Sunset Sound Recorders in Hollywood, met Ted Templeman als producer. Het is achteraf bezien het meest succesvolle album van de band, alle formaties meegerekend. Alleen al in de VS zijn er ruim 10 miljoen exemplaren verkocht, goed voor een diamanten onderscheiding. Op dit debuut staan de hits Ain’t Talkin’ ’bout Love, Runnin’ With The Devil en de Kinks-cover You Really Got Me.

Vandenberg – Vandenberg

Het vorige album van oprichter, bandleider, gitarist en kunstschilder Ad(je) van den Berg was het gelijknamige eerste en enige album Teaser uit 1977. Toen die band uit elkaar gevallen was richtte hij samen met bassist Dick Kemper, drummer Jos Zoomer en zanger Bert Heerink de hardrockband Vandenberg op. In augustus 1982 werd het debuutalbum uitgebracht, die was opgenomen in de studio van Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page. Op deze plaat staat de grote hit Burning Heart, die niet alleen in ons land, maar ook in de VS en Japan goed scoorde.

Yes – Yes
Op 25 juli 1969 werd het debuutalbum van de Britse progressieve rockband Yes uitgebracht. In het voorjaar van 1969 werden de opnames hiervoor gemaakt in de Advision en Trident Studios in Londen, waarbij Paul Clay samen met de bandleden voor de productie verantwoordelijk was. Yes bestond toen uit zanger Jon Anderson, gitarist Peter Banks, bassist Chris Squire, drummer Bill Bruford en toetsenist Tony Kaye. Op het album staan twee covers (I See You van The Byrds en Every Little Thing van The Beatles) en zes door verschillende bandleden geschreven songs.