Vandaag wordt zangeres Jerney Kaagman alweer 66 jaar! Ze werd als Christina Henriette Kaagman op 9 juli 1947 in Den Haag geboren. Hoewel ze de laatste jaren vooral bekendheid genoot als streng jurylid bij tv-talentenjacht Idols, is toch voor meerdere generaties 40-plussers bekend als de sexy zangeres van de Voorburgse band Earth and Fire. Ter gelegenheid van haar verjaardag een top Elf (11×6) van de volgens ons beste songs van Earth and Fire.

11 Wild And Exciting

Earth & Fire werd na diverse bezettingswisselingen, steeds minder succesvolle single- en albumreleases en afnemende vraag naar optredens, opgeheven. Jerney Kaagman werd voorzitter van de vakbond BV Pop, later PR-medewerkster bij Noordzee FM en directeur van de Stichting Conamus, later omgedoopt tot Buma Cultuur, waar ze in 2009 mee stopte. Op 26 december 2008 maakte ze op Radio 1 bekend na haar vertrek via de politiek voor de muziekindustrie onder meer beleid te willen maken tegen de download van illegaal op internet geplaatste muziek. Op 31 maart 2009 nam Kaagman afscheid van Buma Cultuur. Tijdens de afscheidsreceptie werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tussen 2002 en 2008 was Jerney jurylid bij de televisie-talentenshow Idols, waar ze veel kritiek te verduren kreeg omdat ze volgens velen flink aan de Botox had gezeten. Jerney Kaagman is nooit getrouwd, maar woont sinds 1974 samen met Bert Ruiter, basgitarist bij Focus en later bij Earth and Fire. Op 17 oktober 2012 maakte Kaagman in een interview met Weekend bekend dat ze de ziekte van Parkinson heeft. Zij vertelde dat iedereen die had gespeculeerd over haar vermeende botoxgebruik zijn excuses zou moeten maken. Door nu openlijk uit te komen voor haar ziekte wil ze een voorbeeld zijn voor anderen. Sinds de dood van prins Claus is er geen bekende Nederlander meer die openlijk uitkomt voor deze ziekte.

Wild And Exciting, de derde single van Earth and Fire was meteen de derde hit van de band: nummer 5 in de top 40, waar ie negen weken bleef staan.

10 Weekend

De laatste grote hit van Earth and Fire was Weekend, die ook internationaal succesvol was. In 1978 wordt Frits Hirschland manager, en komen er een nieuwe bassist Bert Ruiter (ex-Focus) en drummer Ab Tamboer. Producent Jaap Eggermont keurt echter in 1979 de demo’s voor het album Reality Fills Fantasy af, en het is op een haar na gedaan met de band. Met Weekend scoort Earth and Fire eind 1979/begin 1980 echter een grote internationale hit. In Nederland worden er 210.000 singles van verkocht en staat het zes weken op de eerste plaats van de Single top 100 (en 3 weken op de Top 40). Jerney’s outfit was het gesprek van de dag nadat Weekend voor het eerst bij Toppop te zien was geweest. Dit blauwe pakje werd ontworpen door Carla V. (Van der Vorst) die in april 2010 overleed.

9 Thanks For The Love

Na vijf jaar top tien hits is Thanks For The Love de laatste single die zo hoog in de hitparade komt, nummer 8 is de hoogste notering en na 6 weken is de plaat alweer uit de top 40 verdwenen. Pas in november 1979 komt er weer een top tien hit, wat heet: een nummer 1 hit (zie 10).

8 Memories

In 1972 scoort Earth and Fire een nummer 1 hit met Memories, deze blijft 14 weken in de top 40 staan. Deze single wordt alleen door Jaap Eggermont geproduceerd, want Fred Haayen is inmiddels directeur van Polydor Nederland geworden. Deze single wordt ook in het buitenland (zoals België, Duitsland en Turkije) een hit, al blijft een grote internationale doorbraak vooralsnog uit. Memories wordt in de polls gekozen tot beste single van het jaar 1972. Voor AVRO’s Toppop neemt de groep een live-special op, waarin Song of the Marching Children ten gehore wordt gebracht. In die periode verschijnt ook Earth and Fire’s eerste verzamelelpee: Superstarshine volume 2. Earth and Fire treedt in 1972 zo’n 200 keer op.

7 Invitation

In 1971 wordt de vierde Earth and Fire-single Invitation een hit. Het haalt een 5e positie en verdwijnt na 7 weken. Ondertussen ontdekt de groep een mellotron (toetseninstrument met bandjes waarop diverse instrumenten zijn opgenomen, die afgespeeld kunnen worden) in de Hilversumse Honingstraat waar Phonogram haar studio’s heeft. De groep gaat naar Engeland om King Crimson en the Moody Blues te zien spelen. Deze bands spelen met zo’n mellotron. In augustus schaft Earth and Fire er zelf een aan, die bespeeld gaat worden door Gerard Koerts.

6 Love Of Life

Earth and Fire maakt in januari 1974 een succesvolle tournee door Turkije, waarbij zich massahysterie-tonelen afspelen. Enkele maanden later staat een tournee door de Scandinavische landen op het programma, samen met Focus. Love of Life wordt de nieuwe single en is een grote zomerhit, alleen van de eerste plaats gehouden door het zeer populaire Sugar Baby Love van The Rubettes. Ook ontvangt de groep wederom edelmetaal: ditmaal is er goud voor de elpee Superstarshine volume 2. In juni verlaat Hans Ziech de groep, maar blijft als tekstschrijver met Earth and Fire verbonden. Zijn opvolger is Theo Hurts, kersvers als klassiek gitarist afgestudeerd aan het conservatorium. Geruchten dat ook Jerney de groep gaat verlaten en vervangen zou worden door Patricia Paay van de groep Heart steken de kop op en doen manager Frits Hirschland uitroepen dat zij bij ‘zijn’ formatie Kayak welkom is.

5 Maybe Tomorrow, Maybe Tonight

Het voorjaar van 1973 brengt een nieuw single-succes: Maybe Tomorrow, Maybe Tonight. Het haalt de derde plaats en blijft 11 weken in de Top 40. Het nummer is afkomstig van de conceptelpee Atlantis, die werd geproduceerd door Jaap Eggermont, Earth and Fire’s vaste producer. De titelsong neemt wederom een hele plaatkant in beslag en handelt over het verzonken eilandenrijk. Ook aan dit album wordt een tv-special gewijd. Nummers die in deze special gespeeld worden zijn onder andere Atlantis,  Maybe Tomorrow, Maybe Tonight  en Love Please Close the Door. Stichting Conamus bedeelt Earth and Fire in april 1973 met de Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende groepen en artiesten. In november 1973 krijgt Earth and Fire een nieuwe manager: Wim Bosman.

4 Song Of The Marching Children

In het najaar van 1971 verschijnt de elpee Song of the Marching Children. De opnamen vinden maar liefst in drie studio’s plaats. Naast de GTB-studio in Den Haag wordt ook gebruikt gemaakt van de Phonogram-studio in Hilversum en de Soundpush-studio in Blaricum. Producer Fred Haayen krijgt versterking van Jaap Eggermont. Op dit album staat de door Gerard bespeelde mellotron sterk op de voorgrond. De titelsong van Song of the Marching Children, die reïncarnatie als onderwerp heeft, is uitgebouwd tot maar liefst achttien minuten en beslaat een hele elpeekant, wat in die tijd vrij gewoon was voor albums. Het album wordt bij Radio Veronica de elpee-van-de-week. Tegelijkertijd wordt Jerney in de polls gekozen tot beste zangeres, terwijl Earth and Fire ook in andere categorieën in de hoogste regionen te vinden is.

3 Ruby Is The One

Op eigen kracht levert Earth and Fire in 1970 twee opvolgers (Ruby is the one en Wild and Exciting) van Seasons, alsmede een elpee met uitsluitend eigen werk, afgezien van Seasons. Deze plaat heet gewoon Earth and Fire en de hoes van deze elpee is zeer bijzonder. Het ziet eruit als een pakje lucifers dat open kan klappen. In Engeland werd deze elpee uitgebracht in een hoes getekend door Roger Dean. Beide versies zijn nu nog steeds collector’s items en veel waard. Door het toenemende succes wordt in mei besloten op professionele basis verder te gaan. Cees Kalis ziet een leven als beroepsmuzikant echter niet zitten en haakt af om zijn studie af te maken. Alle overige bandleden geven hun studie of hun baan op om professioneel muzikant te worden. De opvolger van Cees Kalis is Ton van der Kleij. De zakelijke belangen van de groep worden voortaan behartigd door Red Bullet Productions.

Ruby Is The One is de tweede single èn de tweede hit. Vanaf mei 1970 staat de plaat tien weken in de top 40 en bereikt de vierde plaats als hoogste notering.

2 Seasons

Via Joop Roelofs (van de groep Q65) komt Earth and Fire in contact met leden van de Golden Earring. Die zien Earth and Fire wel zitten en het resultaat is dat ze drie maanden in het voorprogramma mogen spelen, beginnend op 19 september 1969. Tijdens de laatste show, voordat de Golden Earring naar Amerika vertrekt, heeft Fred Haayen (manager en producer van Golden Earring) een grote verrassing voor de band: ze mogen een plaat opnemen. Earring-gitarist George Kooymans vraagt naar nummers die voor een eerste single in aanmerking zouden kunnen komen. Aangezien geen van de nummers volgens George geschikt is, biedt hij zijn eigen compositie Seasons aan. Voor de song wordt gerepeteerd in de oude Marathon in Den Haag, een roemruchte concertzaal in de hofstad. Een platencontract met Polydor wordt getekend en met Fred Haayen wordt dit nummer op 10 en 12 november van dat jaar opgenomen in de GTB-studio in Den Haag. Op de valreep van 1969 wordt het op single uitgebracht. De eerste single wordt meteen een grote hit, want komt in 1970 tot nummer 2 van de Top 40; de single staat maar liefst 14 weken in de hitparade. Seasons kent zelfs een massaverkoop in Japan. In eigen land wordt de groep in de populariteitspolls tot meest belovende groep gekozen, en Jerney tot meest belovende zangeres. De single Seasons komt op 17 januari de Top 40 op 34 binnen en na het tv-debuut van de groep in het programma Jam stoot de plaat door naar 2. De landelijke doorbraak is daarmee een feit.

1 Storm And Thunder

23 November 1968: dat is de ‘geboortedatum’ van Earth and Fire, één van de langst bestaande en meest succesvolle groepen uit de Nederpopgeschiedenis. Chris Koerts (solo-gitaar), Gerard Koerts (toetsen en slaggitaar), Hans Ziech (basgitaar) en Cees Kalis (drums) vormen de eerste bezetting. Als zangeres wordt Manuela Berloth aangetrokken. De naam Earth and Fire wordt verklaard door het feit dat de broers Koerts astrologisch gezien onder het element vuur en de overige leden onder het element aarde vallen. Het eerste live-optreden van Earth and Fire vindt plaats in Gebouw ABC te Beverwijk. Op donderdag 3 juli 1969 mag Earth and Fire een demo opnemen bij de Negram Studio’s in Heemstede, samen met de producer Richard du Bois. Helaas wordt de band geweigerd. Enkele maanden later ontstaan problemen als Manuela door een oogziekte min of meer genoodzaakt is Earth and Fire te verlaten. Zij verhuist kort daarop naar Amerika. De jongens gaan naarstig op zoek naar een opvolgster, want ze vinden dat de sound van de groep nu eenmaal vrouwelijke inbreng nodig heeft. Chris en Hans stellen een lijstje op van zangeressen die ze kennen of waarvan ze ‘via-via’ gehoord hebben. De achtste naam op dat lijstje is Jerney Kaagman.

Storm And Thunder komt in September 1971 de top 40 binnen, nadat de plaat een week lang als Alarmschijf is grijsgedraaid op Radio Veronica. Deze lange single met het prachtige orgelintro van Gerard Koerts komt op nummer 6 terecht en staat 10 weken in de hitlijst. De song is afkomstig van het tweede album Song Of The Marching Children.