De hemel is het onderwerp van een groot aantal fantastische classic rock-songs. Een voor de hand liggend voorbeeld is natuurlijk Stairway To Heaven, volgens velen zelfs het beste rocknummer ooit gemaakt. Speciaal voor Hemelvaartsdag ging Classic Rock Mag op zoek naar de beste composities rondom dit thema en kwamen we tot deze tien juweeltjes, in chronologische volgorde:

Led Zeppelin – Stairway To Heaven

Welke songtitel past er nou beter bij Hemelvaart dan die van één van de meest legendarische rocknummers aller tijden: Stairway To Heaven? De tekst van het lied werd geschreven door Robert Plant, al luisterend naar de muzikale ideeën die Jimmy Page aan de band liet horen. Plant zou later verklaren dat de tekst haast automatisch op papier kwam, en hij bijna van zijn stoel viel toen hij het zelf teruglas. Een hogere macht aan het werk? Religieuze fanatici beweren in ieder geval dat er duivelse boodschappen zijn te horen wanneer je de track achterstevoren draait. (SS)

Van Morrison – Jackie Wilson Said (I’m In Heaven When You Smile)

Een soulvolle ode van ‘Van The Man’ aan de legendarische zanger Jackie Wilson, die van grote invloed was op Morrisons eigen vocalen. Het vrolijk stemmende Jackie Wilson Said verwijst naar Wilsons beroemde lied Reet Petite en was de eerste single van het album Saint Dominic’s Preview (1972). Vanaf de a capella gezongen introductie tot de laatste ‘Ding-a-ling-a-ling’ is dit nummer een van de meest innemende uit Morrisons immense oeuvre. (DG)

Bob Dylan – Knockin’ On Heaven’s Door

Bob Dylan schreef zijn klassieker Knockin’ On Heaven’s Door voor de film Pat Garrett & Billy The Kid. Knockin’ On Heaven’s Door beschrijft een stervend ik-figuur, die zijn rol als wethandhaver niet langer kan volbrengen. Vanwege het eenvoudige akkoordenschema en dito tekst, is het lied door talloze collega’s van Dylan gecoverd; Guns N’ Roses voerde het lied in 1992 uit tijdens het herdenkingsconcert voor Freddie Mercury. (FT)

Santana – Europa (Earth’s Cry Heaven’s Smile)

Volgens Steve Vai is deze Santana-klassieker het beste instrumentale gitaarstuk ooit gemaakt. Een zeer begrijpelijke keuze, want Carlos Santana legt zijn hart en ziel bloot in de jankende gitaartonen van Europa (Earth’s Cry Heaven’s Smile). Het stuk stond in 1976 op het album Amigos, maar de beste versie die de band ooit opnam, is toch wel de zinderende live-uitvoering op de beroemde dubbel-lp Moonflower (1977). (DG)

Meat Loaf – Heaven Can Wait

Eén van de minder bekende nummers van Meat Loafs legendarische Bat Out Of Hell album. Heaven Can Wait is (zeker voor Meat Loaf-begrippen) een rustige en intieme ballad met een pure, oprechte songtekst. Samen met de titelsong van het album en All Revved Up With No Place To Go was Heaven Can Wait begin jaren 70 onderdeel van de Jim Steinman-musical Neverland en vormde vervolgens de basis voor de ontwikkeling van Bat Out Of Hell. (SS)

Cheap Trick – Heaven Tonight

De duistere titeltrack van Cheap Trick’s gelijknamige album uit 1978, geschreven door gitarist Rick Nielsen en bassist Tom Petersson. De verontrustende tekst stelt drugsverslaafden de vraag: “Would you like to go to heaven tonight?”, om ze vervolgens te waarschuwen: “You can never come down.” Dat was wel even wat anders dan het vrolijke I Want You To Want Me, waar het grote publiek de band vooral van kent! (DG)

Black Sabbath – Heaven And Hell

Zoals de titel al aangeeft, gaat deze onverbiddelijke hardrockklassieker net zo goed over de hel als de hemel. Heaven And Hell blijft de meest imponerende track uit Black Sabbath’s Dio-tijdperk, met een dijk van een Iommi-riff en natuurlijk de machtige stem van Dio. Om verwarring met de andere line-up van Black Sabbath met Ozzy Osbourne te voorkomen, werd Heaven And Hell vanaf 2006 ook gebruikt als naam van een band met Sabbath-leden Iommi, Dio, bassist Geezer Butler en drummer Vinny Apice. (DG)

The Rolling Stones – Heaven 

Een zeer ongewone song van de Stones is het mysterieuze, zweverige Heaven van het album Tattoo You (1981). Zoals bekend dateerden veel van de songs op dat album van opnamesessies voor de eerdere albums Some Girls en Emotional Rescue. Heaven was een van de recentere composities op Tattoo You. Hoewel Mick Jagger het lied samen met Keith Richards schreef, is laatstgenoemde niet in de opname te horen. Ook Ron Wood doet hier niet mee en de overige drie leden speelden het lied in met Chris Kimsey op toetsen. (DG)

Eric Clapton – Tears In Heaven

Het verhaal achter Tears In Heaven van Eric Clapton is bekend: Slowhand schreef het lied nadat zijn vier jaar oude zoon Connor uit een wolkenkrabber viel. Tears In Heaven werd geschreven voor de film Rush, maar is vooral bekend geworden door Clapton’s versie tijdens MTV Unplugged. Overigens, de vragen die Clapton in het lied stelt, kunnen niet worden beantwoord. Daardoor blijft Tears In Heaven een heel open lied. (FT)

Queen – Heaven For Everyone

Tijdens een sabbatical van Queen in 1987, dook drummer Roger Taylor de studio in met zijn vrienden van The Cross. Bij die band werd Taylor de zanger/gitarist. Freddie Mercury zong de backingvocals van de originele Cross-song,  maar nam ook de leadzang op zich. Die laatste versie werd na Mercury’s dood weer opgepoetst en opnieuw ingespeeld voor het Queen-album Made In Heaven uit 1995. (FT)