Vandaag is The Sweet-gitarist Andy Scott jarig, hij is nu zeventig jaar oud, want op 30 juni 1949 geboren als Andrew David (‘Andy’) Scott geboren in de stad Wrexham in het noorden van Wales. Hij is een van de oprichters van de Britse glamrockband The Sweet (ook bekend als Sweet), die in 1968 in Londen werd opgericht en tussen 1971 en 1978 wereldfaam bereikte, vooral in west-Europa.

The Sweet had in Groot-Brittannië maar liefst dertien top 10-hitsingles, die grotendeels werden geschreven door het songwritersduo Nicky Chinn en Mike Chapman (samen Chinnichap genoemd, die ook werkten met Suzi Quatro, Mud en Smokie) en geproduceerd door  Phil Wainman.

De band bestond in de hoogtijdagen uit zanger Brian Connolly, bassist Steve Priest, drummer Mick Tucker en gitarist Andy Scott. Was de muziekstijl in eerste instantie een soort stevige bubblegum, al snel werd de sound steeds rockender, tot aan hardrock toe. De eerste single die in ons land werd uitgebracht, Funny Funny in 1971, werd meteen een nummer 1-hit. Naast al die grote hits (de band was een vaste waarde in tv-programma’s als Toppop) maakte de band ook verschillende prima rockalbums, zoals Sweet Fanny Adams en Desolation Boulevard.

The Sweet was ook een uitstekende liveband en trok veel publiek bij de optredens. Diverse grootheden noemen de band als hun voorbeeld, zoals leden van KISS en Def Leppard. Connolly en Priest zijn niet meer onder ons, Scott en Tucker nog wel. Onder de naam Andy Scott’s Sweet is hij nog altijd actief op de concertpodia en toert momenteel door Europa, waaronder op het grote Wacken Open Air festival in Duitsland, in juli. Op 14 juni was de band in Strijen te zien. Ter gelegenheid van zijn verjaardag een tiental successen in chronologische volgorde van de band. Welke is jouw favoriet?

Little Willy

Deze single bereikte in 1972 nummer 4 op de Britse hitlijst, nummer 1 in Duitsland, Denemarken en Canada en in ons land was nummer 7 op de Top 40 de hoogste positie.

Wig-Wam Bam

Deze single uit 1972 was de eerste waarop de bandleden alle instrumenten bespeelden, daarvoor werden studiomuzikanten ingezet. Nummer 4 op de Britse hitparade was de hoogste notering, bij ons was dat nummer 6. Hieronder een recente live-opname van Giants Of Rock, Minehead, januari 2019.

Block Buster

Dit was de alleerste Britse nummer 1-hit voor de band, in 1973. Diezelfde plek werd ook bereikt in Ierland, (west) Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Nieuw-Zeeland en Nederland.

Hell Raiser

In 1973 was dit de opvolger van Block Buster. Op de Britse hitparade was nummer 2 de hoogste notering, terwijl nummer 1 in Denemarken en Duitsland en nummer 4 in ons land werd bereikt. Hieronder een live-opname uit de beroemde Londense zaal The Rainbow in 1973.

The Ballroom Blitz

Nummer 1 in de Canadese en Duitse en nummer 2 in de Britse en nummer 4 in de Nederlandse en nummer 5 in de Amerikaanse hitlijsten, dus dit was opnieuw een grote hit voor de band. De song komt ook voor in de film Wayne’s World.

Teenage Rampage

Deze hitsingle uit 1974 bereikte de nummer 1 positie in Denemarken. Duitsland en Ierland en het Verenigd Koninkrijk was nummer 2 de hoogste notering. In ons land werd de top tien net niet bereikt, want nummer 11 was de toppositie op de Top 40.

The Six Teens

Dit was (in 1974) de eerste single waarop de bandnaam Sweet werd gebruikt, dus zonder ‘The’ ervoor. Alleen in Denemarken werd de nummer 1 positie bereikt, bij ons was nummer 7 de hoogste en in het VK nummer 9.

Fox On The Run

De andere singles uit 1974 deden het minder goed, maar in 1975 sloeg de band hard terug met deze singleversie, die iets anders was dan de albumversie op Desolation Boulevard uit 1974. Het werd een nummer 1-hit in Denemarken (uiteraard), Oostenrijk en Duitsland; bereikte nummer 2 in Canada, Ierland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Action

In 1975 kwam deze single uit, voor het eerst geschreven door de vier bandleden. De tekst gaat over de negatieve benadering die de band, vooral uit de muziekpers, ervoer ondanks hun succes. Ergens is een stukje tekst achterstevoren te horen: ‘You kiss my arse’. Action was niet zo’n grote hit, al werd nummer 2 in Denemarken behaald, evenals in Noorwegen. Bij ons was nummer 3 de hoogste positie, maar teleurstellend was het in het Verenigd Koninkrijk slechts nummer 15. Def Leppard maakte een cover van de song op hun album Retro Active.

Love Is Like Oxygen

De laatste top 10-hit van de band werd in januari 1978 uitgebracht. Deze werd geschreven door Andy Scott en Trevor Griffin. De langere albumversie (6:57) staat op het album Level Headed en bevat naast strijkers ook disco-elementen. In de Britse hitlijst was nummer 9 de hoogste notering, in Denemarken werd de single geen hit… op nummer 8 landde de single in België, Canada, Ierland en de Verenigde Staten; bij ons was nummer 16 de hoogste positie.