Joe Walsh is 65 geworden en dat vieren we met een mooi overzicht van zijn beste werk. Walsh kennen we natuurlijk van zijn werk met de Eagles en solohits als Life’s Been Good, maar hij speelde ook in de bands Barnstorm en James Gang en leverde bijdragen aan albums van onder anderen Keith Moon, Warren Zevon, Graham Nash, REO Speedwagon, The Beach Boys, Steve Winwood en Ringo Starr. En de rocker is nog steeds actief, getuige zijn prima nieuwe album Analog Man. Lang leve Joe!

10. All Night Long

Bij het Nederlandse publiek is deze song voor de John Travolta-film Urban Cowboy uit 1980 onbekend, maar in Amerika bereikte All Night Long de top twintig. Na het succes van deze feestelijke rocksong zou Walsh nog slechts een keer de Amerikaanse top veertig bereiken. Overigens is de hele soundtrack van Urban Cowboy de moeite waard, dankzij bijdragen van onder meer Bob Seger, Eagles en Boz Scaggs.

 

9. Meadows

Hoewel alleen Joe Walsh vermeld wordt op de cover van het album met de vreemde titel The Smoker You Drink, The Player You Get (1973), is het eigenlijk de tweede plaat van de band Barnstorm. Behalve de hit Rocky Mountain Way kwam er een tweede single uit van dit album. Meadows deed het minder goed in de charts, maar blijft net zo goed een van de lekkerste rocksongs die Walsh ooit opnam.

8. Ashes, The Rain And I

De aangrijpende ballad Ashes, The Rain And I beëindigt Ride Again (1970), het beste album van James Gang, een powertrio met behalve Walsh bassist Dale Peters en de – zoals te horen is in nummer 5 van deze lijst – uitstekende drummer Jim Fox. Na Rides Again volgde nog een studioalbum en een liveplaat, waarna Walsh de band verliet. Hoewel de fantastische gitarist Tommy Bolin (Deep Purple) zich later bij James Gang voegde, werd het niveau van songs als Ashes, The Rain And I niet geëvenaard.

7. Pretty Maids All In A Row

Op het Eagles-meesterwerk Hotel California (1976) staan zoveel klassiekers dat het door Joe Walsh gezongen en medegeschreven Pretty Maids All In A Row zelden genoemd wordt als favoriet. Onterecht, vinden wij, want dit is een ontroerende ballad met – zoals altijd bij de Eagles – schitterende samenzang. Een mooie liveversie staat op de comebackplaat Hell Freezes Over (1994).

6. Turn To Stone

Op Walsh’s eerste album met de band Barnstorm (Barnstorm, 1972) stond ook al een versie van Turn To Stone, maar hij nam de track opnieuw – en beter – op voor zijn eerste echte soloalbum So What (1974). Op die plaat waren latere Eagles-collega’s Don Henley en Glenn Frey ook al te horen. Turn To Stone bevat wederom een knaller van een riff en verrukkelijk slidespel.

5. The Bomber

Het in drie stukken verdeelde The Bomber is een van de hoogtepunten van het James Gang-album Rides Again (1970). Het zeven minuten durende stuk opent met Closet Queen, waarin vooral het gitaarspel van Walsh en het briljante drumwerk van Jim Fox opvallen. In The Bomber worden verder Boléro van de Franse componist Ravel en Vince Guaraldi’s Cast Your Fate To The Wind verwerkt.

4. Life’s Been Good

Met deze in 1978 uitgebrachte single scoorde Walsh een dikke Amerikaanse hit. Die versie duurde ongeveer vierenhalve minuut, maar op het album But Seriously, Folks… uit 1978 (zijn vierde soloplaat) duurt de track ruim acht minuten. Met een coole gitaarriff en een droogkomische tekst (“I have a mansion, forget the price/Ain’t never been there, they tell me it’s nice/I live in hotels, tear out the walls/I have accountants pay for it all”) is Life’s Been Good een van de ultieme Joe Walsh-songs.

3. Life In The Fast Lane

Deze beroemde rocker afkomstig van het album Hotel California schreef Walsh samen met Eagles-collega’s Don Henley en Glenn Frey. Hoewel Henley de leadzang in deze track verzorgt, drukt Walsh zijn stempel op de track met krachtig gitaarspel. Bovendien speelt Walsh de track regelmatig live. Zoals hieronder met ZZ Top-frontman Billy Gibbons. Dat is nog eens een fijne samenwerking!

2. Funk #49

De beroemdste track van de band James Gang, wederom van het album Rides Again (1970). Op Hotel California na is dat wellicht de beste plaat uit de discografie van Walsh. Dankzij deze geweldige riff werd Joe Walsh een ware gitaarheld. Niet voor niets stond hij in 1991 op het Guitar Legends festival in het Spaanse Sevilla. Hij speelde toen onder meer Funk #49 met de iconische gitaristen Brian May, Steve Vai, Joe Satriani en Nuno Bettencourt.

1. Rocky Mountain Way

Als je aan Joe Walsh denkt, denk je aan de onvergetelijke riff van Rocky Mountain Way. Deze onvervalste bluesrockklassieker van Walsh en zijn band Barnstorm is afkomstig van The Smoker You Drink, The Player You Get (1973). Barnstorm-bassist Kenny Passarelli toerde later met Stephen Stills. Een sterke live-versie van Rocky Mountain Way van die tour is te vinden op Stephen Stills Live (1975), maar er gaat niets boven het origineel van Walsh zelf.