Net veertig jaar was John Lennon toen hij op 8 december 1980 werd doodgeschoten door Mark David Chapman. Dit weekend was dat dus alweer 32 jaar geleden. Lennon, een van de grootste iconen van de twintigste eeuw, wordt ook tweeëndertig jaar later gemist. Gelukkig is er nog het achtergelaten oeuvre als lid van The Beatles en als soloartiest, waar we nog altijd geen genoeg van krijgen. Talloze van zijn songs hebben muziekgeschiedenis geschreven en zijn vandaag de dag nog te horen op de radio, op televisie en in uitvoeringen door anderen. They all shine on!

10. Happy Xmas (War Is Over)
Grote kans dat je zelfs het mooiste kerstlied aller tijden niet meer kunt horen door de vele keren waarop het rond Kerstmis langskomt op de radio. Maar als we één kerstlied vaak moeten horen, dan gráág het tijdloze Happy Xmas van John & Yoko. Hoewel in 1971 uitsluitend verschenen als single, kun je de track op Shaved Fish (1975) en talloze andere Lennon-compilaties daarna vinden. In Engeland werd de track na de moord op Lennon opnieuw uitgebracht en wederom een grote hit.

9. Mind Games
Oorspronkelijk had deze titeltrack van het album uit 1973 de titel Make Love, Not War. Een kale demoversie daarvan is te vinden in de schitterende box set John Lennon Anthology, uitgebracht in 1998. Had Lennon de tekst niet aangepast, dan was Make Love, Not War ongetwijfeld een minstens zo grote klassieker geworden. Overigens bevat de box set nog een vroege demoversie van Mind Games, met de titel I Promise.

8. Instant Karma!
Dit was Lennons derde solosingle, na Give Peace A Chance en Cold Turkey, en mede beroemd vanwege de snelle manier waarop de song werd geschreven, opgenomen en uitgebracht. Lennon schreef Instant Karma! namelijk ’s ochtends en nam de single dezelfde dag op. Hij kwam ook nog even langs in het programma Top Of The Pops, hieronder te bekijken:

7. Cold Turkey
Een van Lennons stevigste rocktracks, verschenen in 1969 als zijn tweede solosingle (hoewel alleen de naam Plastic Ono Band op de voorzijde van de single stond). Net als de andere singles Give Peace A Chance, Instant Karma!, Power To The People en Happy Xmas kwam Cold Turkey pas in 1975 op een album (Shaved Fish) te staan. Wel stond er een uitvoering op het livealbum Live Peace In Toronto 1969:

6. (Just Like) Starting Over
Ruim vijf jaar na het coveralbum Rock & Roll (1975) kwam John Lennon terug met deze ijzersterke en toepasselijk getitelde single. (Just Like) Starting Over behaalde de bovenste positie in zowel de Amerikaanse als de Britse hitlijst en is de openingstrack van het met een Grammy onderscheiden album Double Fantasy (1980). Tragisch genoeg heeft Lennon die uitreiking niet meer mee mogen maken. Hoewel, heel waarschijnlijk lijkt het niet dat het in eerste instantie lauw ontvangen Double Fantasy bekroond zou worden als Lennon niet was vermoord.

5. Mother
Weinig opnames uit de popgeschiedenis zijn zo akelig aangrijpend als Mother, afkomstig van Lennons beste soloalbum (John Lennon/Plastic Ono Band, 1970). Vanaf de huiveringwekkende bel aan het begin van het lied tot aan de hartverscheurende kreten aan het eind (“Mama don’t go, daddy come home”) gaat Mother door merg en been. Zeker als je bedenkt dat Lennon daadwerkelijk zijn ouders op jonge leeftijd kwijtraakte. Zijn vader verliet het gezin toen John nog een jochie was en op zijn zeventiende overleed zijn moeder nadat ze werd aangereden door een auto.

4. Jealous Guy
Een van Lennons beroemdste solonummers, hoewel het lied pas jaren na zijn dood als single werd uitgebracht. Daarvoor was Jealous Guy al beroemd van het albumsucces Imagine (1971) en uiteraard de cover van Roxy Music uit 1981, een jaar na de moord op Lennon. Bryan Ferry en zijn bandmaten namen Jealous Guy op als ode aan Lennon. Deze versie bereikte de eerste plaats in Engeland en de Nederlandse top 10.

3. Woman
Na (Just Like) Starting Over werd Woman de tweede single van het Lennon/Ono-album Double Fantasy (1980). Verschenen net na Lennons dood bereikte het lied de bovenste positie van de Britse charts, maar in Nederland had de single iets minder succes. Met zijn typische simpele maar effectieve bewoording (“Woman I know you understand/The little child inside the man/Please remember my life is in your hands”) maakte Lennon naar eigen zeggen een volwassen versie van zijn Beatles-klassieker Girl.

2. Working Class Hero
Met een zeer beperkt aantal gitaarakkoorden en een meesterlijke – destijds nogal controversiële – tekst werd Working Class Hero een van de ultieme Lennon-songs en het hoogtepunt op de lp John Lennon/Plastic Ono Band (1970). Working Class Hero werd in 2005 ook de titel van misschien wel de beste compilatie van zijn werk (bijtitel: The Definitive Lennon). Een geslaagde cover van het lied is de felle bewerking van Marianne Faithfull met haar inmiddels flink doorookte stem, zoals te horen is op haar prachtige album Broken English (1979).

1. Imagine
Hoe kan het anders, Lennons beroemdste lied bovenaan deze lijst. Dit gevoelige, positieve lied is tijdloos gebleken en talloze keren gecoverd door vele groten der aarde. Zo zong Neil Young een indringende versie tijdens het benefietconcert na de aanslagen op 11 september 2001 (op cd en dvd verschenen als America: A Tribute To Heroes). Lennons origineel is ook vaak gebruikt in films. Zo heeft Imagine een enorme emotionele impact aan het einde van het onthutsende en onmisbare oorlogsdrama The Killing Fields (Roland Joffé, 1984). Imagine is een klein, onsterfelijk meesterwerk van een muzikaal genie.