Vandaag is het achttien jaar geleden dat Herman Brood overleed. Nederlands meest bekende rock & roll-junkie liet naast een grote verzameling schilderkunst de wereld ook een geweldig repertoire onversneden rock & roll na. Een mooi moment om eens stil te staan bij een selectie van tien lekkere nummers uit zijn oeuvre, alhoewel we er natuurlijk ook makkelijk 100 hadden kunnen kiezen.

Hermanus Brood komt 5 november 1946 in Zwolle op de wereld. Volgens zijn moeder Beppie Brood is Herman een rustige en verlegen jongen, totdat hij voor het eerst de Bolero op plaat hoort en als een waanzinnige door de kamer danst. Hermans muzikale talent leidt hem naar de kunstacademie in Arnhem, maar daar heeft hij het niet naar zijn zin. Herman richt het bandje Moans op, waarmee hij  in Duitsland voor Amerikaanse militairen optreed. Golden Earring-zanger Barry Hay, die met zijn toenmalige bandje in het zelfde circuit zit, vertelt daar later een hilarische anekdote over: “We speelden na de Moans en het publiek stond de hele tijd te wijzen en te lachen naar het podium. Ik dacht dat ze mij uitlachten, maar al snel zag ik achter me dat Herman zijn leuter door een gat in het podiumgordijn had gestoken.”

Na Moans speelt Herman Brood een paar jaar bij Cuby + The Blizzards, tot hij in 1977 met hulp van Koos van Dijk en zijn eigen band Wild Romance doorbreekt. Herman Brood beleeft zijn muzikale hoogtepunt tot begin jaren ’80, maar blijft muziek maken tot aan zijn dood in 2001. Herman was naast muzikant ook kunstschilder. In beide professies is hij door critici wisselend serieus genomen. Maar het pianospel van Herman Brood was uniek in zijn soort en sommige van zijn composities van wereldklasse. En net als bij veel kunstschilders, zijn de werken van Herman Brood pas na zijn dood op waarde geschat.

10. Street (1977)

Street is het eerste nummer van het gelijknamige debuut van Herman Brood & His Wild Romance. Het is een typisch uptempo nummer door Herman Brood zelf geschreven. Het beschrijft het leven van een drugsgebruiker op de straat. Na Street is rock & roll in Nederland nooit meer hetzelfde.

9. Shy (1994)

Na het teleurstellende en overgeproduceerde album Freeze uit 1990 heeft Herman even genoeg van opreden. Geïnspireerd door de grungestroming krijgt Herman de smaak weer te pakken en komt met Fresh Poison terug met een echt gitaaralbum.

8. No Ballad (1984)

Begin jaren ’80 brengt Herman Brood een aantal albums uit met wisselend succes. De muzikale trends veranderen snel in die tijd en de samenwerking met Henny Vrienten – van het op dat moment razend populaire Doe Maar – levert een paar hele lekkere songs op.

7. Sleepin’ Bird (1988)

Het album Yada Yada uit 1988 komt uit na het geweldige Buhnensucht Live en een geïnspireerde Herman Brood schrijft een aantal goede nummers voor dit album, waaronder Sleepin’ Bird. Luister ook eens naar de ‘kippenvel’ versie van Rich Wyman.

6. I Love You Like I love Myself (1980)

Het was de bedoeling om het succes van Saturday Night in de VS verder uit te bouwen met een tour en een album. De tour eindigde rampzalig omdat Herman niet over de noodzakelijke stimuli kon beschikken op het moment suprême. Het album Go Nutz werd ook in Amerika opgenomen en werd over het algemeen als mislukt beschouwd. Dat is niet geheel terecht, er staan een paar hele goede composities op.

5. Dance On (2000)

Eind jaren ’90 gaat het snel bergafwaarts met de gezondheid van Herman Brood. Het album Ciao Monkey zal het laatste studioalbum van Herman Brood worden dat hij met Wild Romance op neemt. De teksten van Herman gaan over de aftakeling en de strijd die hij voert om zonder drugs te kunnen functioneren. Een strijd die hij op 11 juli 2001 zal opgeven.

4. My Way (2001)

Postuum heeft Herman Brood met My Way toch nog een nummer 1-hit in Nederland te pakken. Het nummer wordt tijdens de uitvaart gedraaid en maakt zoveel indruk dat het uitgebracht wordt. De levensstijl en de kwaliteit van Herman Broods muziek en schilderkunst zijn vaak bekritiseerd, maar het is zoals Herman Brood het zelf met breekbare stem zingt: “I did It My Way”.

3. Still Believe (1978)

De meeste bekende nummers van Herman Brood zijn vaak uptempo. De ballad Still Believe vormt een mooie uitzondering hier op. Het nummer zal verschijnen op het livealbum Cha Cha, waarop de Wild Romance aangevuld met saxofonist Bertus Borgers in topvorm steekt.

2. Window Of My Eyes (1968)

In zijn periode na de Moans is Herman Brood enkele jaren pianist bij Cuby + The Blizzards. Nadat de platenmaatschappij lucht kreeg van Hermans overmatige narcoticaconsumptie, moest hij vertrekken. Herman is mede-componist en ook te horen op Window Of My Eyes.

1. Saturday Night

Uiteraard staat de bekendste hit van Herman Brood & his Wild Romance op 1 in dit lijstje. In Nederland kwam Saturday Night op de 23e plaats en in Amerika op de 42e plaats. Saturday Night is de single van het tweede album met wat volgens sommigen de beste line-up van de Wild Romance was; het briljante gitaarwerk van Danny Lademacher ondersteund door het slepende ritme van Ani Meerman en uptempo bas van Freddie Cavalli.