Het leek bijna te mooi om waar te zijn, maar vorige week werd dan toch bevestigd dat er in oktober een ‘megafestival’ plaatsvindt in Indio, Californië, waar zes van de grootste rocknamen aller tijden optreden. The Rolling Stones, Bob Dylan, Neil Young, Paul McCartney, Roger Waters en The Who staan allemaal op het affiche van Desert Trip, zoals het muziekspektakel officieel heet. Inmiddels is er zelfs een tweede weekend aan toegevoegd, met dezelfde zes acts. Je hoort ons zeker niet klagen over deze line-up, maar welke bands/artiesten hadden het festival nóg fraaier kunnen maken? Nou, deze zeven bijvoorbeeld:

Robert Plant / Jimmy Page

The Beatles, de Stones, The Who, Pink Floyd… allemaal zijn ze door een of meerdere (ex-)leden vertegenwoordigd op Desert Trip, maar één grote rockband ontbreekt nog: Led Zeppelin! Aangezien Robert Plant deze zomer gewoon toert – begin juli speelt hij bijvoorbeeld op Rock Werchter – en tijdens die shows ook oude favorieten van zijn band speelt (en fantastisch zingt!), was hij zeker een logische keuze geweest. Ook Jimmy Page roept al een tijdje dat hij weer wil optreden, al gaf hij vorig jaar aan dat we in 2016 nog geen tour hoeven te verwachten.

Eric Clapton

Helaas heeft Eric Clapton enkele jaren geleden aangegeven na zijn zeventigste te willen stoppen met toeren. Inmiddels is de man die leeftijd al gepasseerd, maar daarmee is niet uitgesloten dat hij nog af en toe een speciaal optreden verzorgt. En wat is er nou meer speciaal dan een nu al legendarisch festival als Desert Trip? En natuurlijk kan Clapton met zijn verleden bij o.a. Cream en als soloartiest een even mooie setlist in elkaar draaien als de andere acts.

Bruce Springsteen & The E Street Band

Goed, The Boss brak iets later door dan de zes legendarische acts die nu bevestigd zijn voor Desert Trip, maar hij is natuurlijk geen minder grote naam. Springsteen gaat deze zomer weer met zijn E Street Band de Amerikaanse stadions langs om de recente heruitgave van het album The River te promoten, dus een festivaloptreden op Desert Trip kan er dan ook wel bij. En aangezien de man nog altijd in topvorm verkeert, zou hij er zomaar de show kunnen stelen!

Brian Wilson

The Beach Boys is misschien wat minder ‘rock’ dan de zes namen die bevestigd zijn voor Desert Trip, maar de band behoort natuurlijk net zo goed tot de belangrijkste groepen uit de jaren zestig. Dit jaar valt er zelfs wat te vieren, want een van de meest geprezen albums uit de popgeschiedenis, Pet Sounds, is vijftig jaar oud! Brian Wilson, het brein achter The Beach Boys, gaat ook op tournee, waarbij hij het album integraal uitvoert. Ideaal voor een festival als Desert Trip!

Fleetwood Mac

Ook Fleetwood Mac is begonnen in de jaren zestig, al was dat onder leiding van Peter Green natuurlijk een totaal andere band dan de inmiddels weer herenigde ‘Rumours-bezetting’ met o.a. Lindsey Buckingham en Stevie Nicks. Maar die line-up is wel de meest succesvolle geweest en de optredens in de Ziggo Dome vorig jaar bewezen dat het vijftal nog altijd in staat is een fantastische show te geven, met een setlist die uitpuilt van de klassiekers.

Santana

Over herenigingen gesproken: inmiddels heeft gitaarheld Carlos Santana zijn maatjes van de klassieke bandbezetting uit de periode 1971-1972 weer opgezocht, onder wie gitarist Neal Schon en zanger/toetsenist Gregg Rolie. De mannen brachten onlangs een fijn nieuw album uit (Santana IV) en doen ook hier en daar een optreden samen. Santana is misschien net niet een naam van het formaat The Rolling Stones of Paul McCartney, maar Desert Trip is een mooie gelegenheid om het Woodstock-tijdperk te doen herleven met een band die ook op dat festival in 1969 grote indruk maakte.

John Fogerty

Creedence Clearwater Revival was eind jaren zestig en begin jaren zeventig niet uit de hitlijsten weg te slaan en frontman John Fogerty vult zijn setlists nog altijd met de vele successen van zijn band (en zijn latere soloplaten). Ook voor CCR geldt dat de band wellicht niet zó groot of invloedrijk is geweest als bijvoorbeeld de Stones, maar als aanvulling op de zes namen op het affiche van Desert Trip zou Fogerty een meer dan prima keuze zijn. Ook omdat de man altijd wel in is voor een mooie samenwerking met andere optredende artiesten!