Classic rock is niet weg te denken uit de filmwereld. Talloze Hollywoodprojecten werden verfraaid dankzij bekende en minder bekende songs van onze helden. In sommige gevallen – sommige zijn hieronder te vinden – waren de soundtracks zelfs vele malen beter dan de bijbehorende beelden. Dit zijn volgens ons tien films die de classic rock-liefhebber in ieder geval op muzikaal vlak zullen bekoren:

1. Easy Rider (1969)

Dennis Hopper maakte met Easy Rider de ultieme hippiefilm, die de tand des tijds misschien minder goed heeft doorstaan dan de meeste andere titels uit het ´New Hollywood´-tijdperk. Toch is Hoppers beste film als regisseur nog steeds verplichte kost voor filmliefhebbers, alleen al dankzij de glansrol van Jack Nicholson en natuurlijk de legendarische soundtrack. Met onder veel meer Ballad Of Easy Rider van The Byrds, If 6 Was 9 van The Jimi Hendrix Experience en natuurlijk Born To Be Wild van Steppenwolf.

2. Coming Home (1978)

In veel Hollywoodfilms over de oorlog in Vietnam speelt rockmuziek geen onbelangrijke rol (denk aan Coppola’s Apocalypse Now of Kubrick’s Full Metal Jacket), maar de geluidsband van het imposante drama Coming Home is een feest van herkenning voor classic rock-liefhebbers. De onvolprezen regisseur Hal Ashby (ook van o.a. Being There en de Stones-concertfilm Let’s Spend The Night Together) maakte gebruik van een zorgvuldig gekozen reeks sixtiesklassiekers van onder meer Bob Dylan, Jefferson Airplane, The Beatles en héél veel Stones. Coming Home sleepte meerdere Oscars in de wacht, maar is tegenwoordig lang niet zo bekend als een ander veelbekroond Vietnamdrama uit 1978: The Deer Hunter. Een lp of cd met nummers uit Coming Home is overigens nooit verschenen, dus ga vooral op zoek naar de film!

3. FM (1978)

Of de komedie FM de moeite waard is? We hebben geen idee, maar de destijds zeer succesvolle soundtrack is er in ieder geval een die de meeste classic rock-liefhebbers zullen goedkeuren. De dubbel-lp dient als een perfecte playlist van songs uit de jaren 1976 tot 1978, met werk van onder meer Queen, Eagles, Tom Petty & The Heartbreakers, The Doobie Brothers, Boz Scaggs, The Steve Miller Band, Foreigner en Boston. De hit Life’s Been Good van Joe Walsh stond voor het eerst op deze soundtrack en de succesvolle titelsong van Steely Dan stond zelfs op geen enkel regulier album van de band.

4. The Color Of Money (1986)

Als je een Martin Scorsese-film gaat zien, weet je van tevoren dat er met de muziek op de geluidsband in ieder geval niets mis zal zijn. Meesterwerken als Mean Streets (1973) en Goodfellas (1990) zitten boordevol goedgekozen rocksongs, voor The Last Temptation Of Christ (1988) liet de meester niemand minder dan Peter Gabriel de score schrijven en met The Last Waltz heeft hij misschien wel de beste concertfilm aller tijden op zijn naam staan. Geweldige muziek is ook te vinden op de soundtrack van het pooldrama The Color Of Money, een vervolg op de Paul Newman-klassieker The Hustler (1961). Songs van onder anderen Eric Clapton, Mark Knopfler, Don Henley en Warren Zevon.

5. Dazed And Confused (1993)

De bovengemiddelde highschoolkomedie Dazed And Confused (alleen de titel bevalt ons al!) speelt zich af in 1976, een tijd waarin natuurlijk de ene rockklassieker na de andere ontstond. Op de soundtrack-cd is Led Zeppelin’s Dazed And Confused nergens te bekennen, maar met heavy rockstampers van o.a. Kiss (Rock And Roll All Nite), Black Sabbath (Paranoid), Ted Nugent (Stranglehold) en Foghat (Slow Ride) hoor je ons niet klagen! Nóg meer muziek uit de film is verzameld op de cd Even More Dazed And Confused.

6. Forrest Gump (1994)

Naast een sentimentele maar meeslepende score van componist Alan Silvestri maken ook de Amerikaanse rock- en soulhits op de soundtrack van Forrest Gump een onvergetelijke film. Terwijl we het door Tom Hanks gespeelde titelpersonage door de jaren heen volgen, verandert de muziek met hem mee: van Elvis en Duane Eddy naar The Doors, Lynyrd Skynyrd en Bob Seger & The Silver Bullet Band. Er kwam kort na de filmrelease ook een cd-rom met de titel Forrest Gump: Music, Artists & Times, inclusief nuttige informatie, videoclips en interviews met de verschillende bands en artiesten.

7. Jerry Maguire (1996)

Je kunt een hekel hebben aan de vaak wat eenzijdige acteerkunsten van Tom Cruise en romantische komedies als Jerry Maguire in het algemeen, maar de soundtrack van deze succesfilm is een voorbeeldige. Laat dat ook maar aan regisseur/scenarist Cameron Crowe over. De voormalige Rolling Stone-journalist regisseerde ook de met perfect gekozen songs gevulde films Fast Times At Ridgemont High (1982) en Almost Famous (zie verderop). In Jerry Maguire maakt Crowe onder meer uitstekend gebruik van Bruce Springsteens Secret Garden in een romantische scene en hij verdient lof voor het kiezen van minder voorspelbare nummers van grote acts (Gettin’ In Tune van The Who, Singalong Junk van Paul McCartney, World On A String van Neil Young). Alleen Tom Cruise die zo nodig mee moet blèren met Tom Petty’s Free Fallin’? Dat had van ons niet gehoeven.

8. Breaking The Waves (1996)

De vaak controversiële films van de Deense regisseur Lars von Trier zijn echte ‘love it or hate it’-producties (ondergetekende heeft er bijvoorbeeld niets mee). In zijn Breaking The Waves worden beroemde pop- en rocksongs hoe dan ook op een originele manier onder de aandacht gebracht. Elk ‘hoofdstuk’ wordt namelijk geïntroduceerd door fragmenten uit songs uit de jaren zestig en zeventig. Zo komen op de soundtrack onder meer Jethro Tull, Thin Lizzy, Roxy Music, Deep Purple, T. Rex en Mott The Hoople langs.

9. Fear And Loathing In Las Vegas (1998)

Over ‘love it or hate it’-films gesproken: het hysterische Fear And Loathing In Las Vegas, naar het welbekende boek van Hunter S. Thompson, zal voor sommigen niet te volgen zijn. Gelukkig is er ook voor hen een fantastische soundtrack die ze wellicht naar het einde toe sleept. Bij een film waarin drugs en hallucinaties zo’n grote rol spelen, past natuurlijk niets beter dan psychedelische rock uit de sixties. Enigszins voorspelbaar maar o zo toepasselijk zijn White Rabbit van Jefferson Airplane en Expecting To Fly van Buffalo Springfield.

10. Almost Famous (2000)

Misschien niet de beste film in dit lijstje, maar wát een muziek is er te toch te horen in Almost Famous! Slechts een kleine greep daaruit heeft het soundtrackalbum gehaald, maar over die selectie kunnen we weinig kritisch zijn. We horen voor de hand liggende acts als The Who, The Allman Brothers Band, Led Zeppelin, David Bowie en Yes met hun minder voor de hand liggende songs. Nancy Wilson van Heart – de toenmalige echtgenote van schrijver/regisseur Cameron Crowe – schreef daarnaast het zeker niet onaardige lied Fever Dog, uitgevoerd door de ‘fictieve’ band Stillwater.