Axl Rose wordt vandaag 54 jaar! De zanger staat weer helemaal in de belangstelling dankzij de komende reünieshows van Guns N’ Roses, waarbij hij voor het eerst in 23 jaar weer eens op het podium staat met zijn oude rivaal Slash. Tijdens die concerten zullen ongetwijfeld alle grote GN’R-klassiekers langskomen, maar naast de hits hebben de Gunners ook veel uitstekende minder bekende songs afgeleverd. Zoals deze negen niet-singles:

9. Street Of Dreams

Ja, we beginnen deze lijst met een nummer van het o zo afgekraakte ‘comeback-album’ Chinese Democracy, dat in 2008 dan eindelijk de winkels bereikte. En ja, die plaat viel inderdaad tegen na het lange wachten, maar vooral Street Of Dreams bracht een beetje van de magie van het oude GN’R terug. De epische opbouw, de uit duizenden herkenbare Axl-krijs… Jammer alleen dat het net zoals de andere Chinese Democracy-songs nogal overgeproduceerd was. In de live-versies die al járen daarvoor opdoken, toen nog onder de titel The Blues, klonk het nummer vaak net wat beter.

8. Right Next Door To Hell

Een leuk nummer voor als je bonje met je buren hebt. Axl schreef Right Next Door To Hell naar aanleiding van een ruzie met zijn buurvrouw Gabriella Kantor. Zij zorgde er zelfs voor dat de zanger gearresteerd werd, nadat hij de dame in kwestie met een wijnfles op haar hoofd zou hebben gemept – wat Rose ontkende. Hij liet het er niet bij zitten en schreef er een lied over, waarin hij het niet kon laten om zich nog even direct tot Kantor te richten met de zorgvuldig gekozen woorden: ‘Fuck you. Bitch’.

7. 14 Years

Axl Rose en Izzy Stradlin vormden een fantastisch songwritersteam. De mannen schreven onder meer Estranged, You Could Be Mine en Don’t Cry samen en wellicht had Chinese Democracy zoveel beter kunnen zijn als Izzy tijdens het maken van die plaat nog steeds in de band zat. Ook 14 Years, afkomstig van Use Your Illusion II, werd door het duo geschreven en zou volgens sommige fans over de vriendschap tussen de twee gaan: ‘It’s been 14 years of silence, it’s been 14 years of pain/It’s been 14 years that are gone forever and I’ll never have again’. Maar uiteraard zou de tekst ook gewoon over een mislukt huwelijk kunnen gaan.

6. My Michelle

Een lied schrijven voor een meisje is in de meeste gevallen een zeer sympathiek gebaar. Ook het onderwerp van My Michelle was naar verluidt best content met het nummer dat de mannen van Guns N’ Roses aan haar opdroegen. Opmerkelijk, want de tekst voor deze Michelle Young, een vriendin van de band, is niet direct heel romantisch: ‘Your daddy works in porno now that mommy’s not around/She used to love her heroin, but now she’s underground/So you stay out late at night and you do your coke for free/Drivin’ your friends crazy with your life’s insanity’. Aparte vriendinnetjes hebben die Gunners…

5. Double Talkin Jive

Een nummer dat nog maar eens aantoont hoe belangrijk Izzy Stradlin voor Guns N’ Roses was en hoe jammer het is dat de beste man – waarschijnlijk – niet meedoet tijdens de komende reünieshows. Het door hem geschreven en (samen met Axl) gezongen Double Talkin’ Jive staat op Use Your Illusion I en is een van de hoogtepunten van die plaat. Een snoeiharde rocksong met schitterend gitaarwerk. Ook van Slash, die het klassieke gitaarstuk aan het einde speelt.

4. Locomotive

Na de tournee ter promotie van Appetite For Destruction huurden gitaristen Slash en Izzy Stradlin een huis in Hollywood Hills, waar het duo de basis voor Locomotive (bijtitel: Complicity) schreef. Dat funkmetal-achtige nummer verscheen uiteindelijk op Use Your Illusion II (1991). Opmerkelijk aan de bijna negen minuten durende song is dat Stradlin, die dus wel een deel van de credits kreeg, alle gitaarpartijen door Slash liet inspelen.

3. Out Ta Get Me

Elke track op Appetite For Destruction is raak en in principe had bijna elke song zomaar op single uitgebracht kunnen worden. Dat dit niet gebeurde bij Out Ta Get Me, het vierde nummer van het legendarische debuut, heeft mogelijk iets met de tekst te maken. Axl laat het woord ‘fuck’ namelijk wel heel vaak voorbijkomen. Dit is Guns N’ Roses zoals we de band het liefst horen: rauw, agressief en fucking heavy!

2. Rocket Queen

De laatste track op het onovertroffen debuutalbum Appetite For Destruction haalde eerder al ons lijstje met de tien meest controversiële songs van de Gunners. Deze keer niet omdat de tekst zo controversieel is, maar vanwege het vrouwelijke gekreun in het middengedeelte. En voor de duidelijkheid: er werd geen actrice ingehuurd om deze geluiden te maken. Axl had volgens verschillende bronnen daadwerkelijk seks in de studio met deze Adriana Smith, die overigens de toenmalige vriendin van GN’R-drummer Steven Adler was!

1. Coma

Waarschijnlijk heeft Guns N’ Roses nooit een harder nummer gemaakt dan het epische Coma, de afsluiter van de eerste Use Your Illusion-aflevering. Axl Rose neemt zoals gewoonlijk geen blad voor de mond in de tekst: “They’re leaving it all up to me/When all I needed was clarity/And someone to tell me/What the fuck is going on/Goddamn it!”. Coma werd jammer genoeg weinig live gespeeld door de band, al kon je een versie uit 1993 vinden op de Japanse uitgave van Live Era ’87-’93.