Je hebt het ongetwijfeld meegekregen: afgelopen week heeft Deep Purple eindelijk een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame gekregen. Tijdens de inhuldigingsceremonie ontstond, zoals vaker, een ‘all-star jam’ waarbij Steve Miller en muzikanten van Cheap Trick en Chicago zich bij de Britse hardrockers voegden. In het verleden waren er vaker van dit soort bijzondere optredens van legendarische artiesten en of je nu voor of tegen zo’n Hall Of Fame bent, de tien video’s hieronder zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

10. The Doors met Eddie Vedder – Light My Fire (1993)

Jim Morrison was natuurlijk al lang niet meer in leven toen The Doors in 1993 werd ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame. Voor de gelegenheid kwamen wel de drie overgebleven bandleden weer bij elkaar: Ray Manzarek, Robby Krieger en John Densmore. Voor het ontbreken van een leadzanger werd een mooie oplossing gevonden: een van de grootste ‘nieuwe’ rocksterren, Pearl Jams Eddie Vedder, sloot zich aan bij het trio voor de drie nummers die op die avond gespeeld werden. Een prima combi, zo bleek.

9. Queen met Taylor Hawkins en Dave Grohl – Tie Your Mother Down (2001)

Nog een band die ten tijde van de inhuldiging kampte met een leadzangerprobleem. Queen-frontman Freddie Mercury was immers al bijna tien jaar dood toen zijn band een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame kreeg. Aangezien ook bassist John Deacon inmiddels niet meer meedeed, stonden dus alleen gitarist Brian May en drummer Roger Taylor op het podium. Geheel volgens de Queen-traditie pakte het duo groots uit, deze keer door met Foo Fighters Dave Grohl en Taylor Hawkins de tent plat te spelen. En niet minder bijzonder: Freddie’s moeder was ook aanwezig tijdens de inhuldiging.

8. Led Zeppelin met Neil Young – When The Levee Breaks (1995)

In 1995 werden twee giganten uit de rockgeschiedenis bijgezet in de Rock & Roll Hall Of Fame: Led Zeppelin en Neil Young. In muzikaal opzicht lijken ze mijlenver van elkaar verwijderd en je zou ze niet direct samen op het podium verwachten, maar dat was precies wat er die avond gebeurde. Neil plugde zijn gitaar in en ging helemaal los in een versie van When The Levee Breaks. Oké, niet de beste uitvoering die je ooit zult horen, maar deze bijzondere combinatie verdient toch een plek in dit lijstje.

7. Fleetwood Mac – Landslide (1998)

De meeste filmpjes in dit lijstje haalden deze top 10 omdat ze opvallende samenwerkingen laten zien. Sommige bands hadden echter geen gastartiesten nodig om een bijzonder optreden neer te zetten. Neem Fleetwood Mac, dat in de ‘Rumours-bezetting’ optrad en onder meer het betoverende Landslide speelde. Voormalig Fleetwood Mac-opperhoofd Peter Green behoorde ook tot de ingehuldigde bandleden, maar besloot niet met zijn oude groep mee te doen. In plaats daarvan speelde hij die avond samen met Santana (zie verderop). Kort na deze ceremonie stapte Christine McVie uit Fleetwood Mac, om vijftien jaar later – tot ieders verbazing – terug te keren.

6. Jeff Beck, Jimmy Page, Metallica e.a. – The Train Kept A-Rollin’ (2009)

Aangezien beide mannen ooit bij The Yardbirds zaten, was het een logische keuze om Jeff Beck in 2009 te laten inhuldigen door Jimmy Page. Dat de twee gitaarhelden die avond samen op het podium stonden om Beck’s Bolero (waar Page destijds ook al op meespeelde) en een instrumentaal Immigrant Song ten gehore te brengen, is natuurlijk al bijzonder genoeg. Maar daar bleef het niet bij: Joe Perry (Aerosmith), Flea (Red Hot Chili Peppers), Ron Wood en de hele Metallica-bende deden gezellig mee met het duo tijdens een knallende versie van The Train Kept A-Rollin’!

5. Bruce Springsteen, Mick Jagger e.a. – I Saw Her Standing There (1988)

Natuurlijk ontbreekt ook The Beatles niet in de Hall Of Fame. Die inhuldiging vond plaats op 20 januari 1988, toen een indrukwekkende verzameling rocksterren een ode aan de band bracht met een ‘all star’-uitvoering van I Saw Her Standing There. Billy Joel, Mick Jagger en Bruce Springsteen namen achtereenvolgens de coupletten van de Beatles-klassieker I Saw Her Standing There voor hun rekening, Jeff Beck speelde een gitaarsolo en verder herkennen we onder meer een weinig enthousiaste Bob Dylan, die dezelfde avond ook werd ingehuldigd in de Hall Of Fame. Door deze drukte op het podium en niet echt meewerkende microfoons was het resultaat ietwat rommelig, maar ook uiterst vermakelijk.

4. Santana met Peter Green – Black Magic Woman (1998)

Peter Green werd in 1998 zelf ingehuldigd als bandlid van Fleetwood Mac en besloot die avond ook op te treden. Dat deed hij echter niet met zijn oude band, maar met de man die hij ooit een grote hit bezorgde in de vorm van Black Magic Woman: Carlos Santana. De twee gitaarhelden speelden een fijne versie van datzelfde nummer, overigens samen met de originele Santana-zanger/toetsenist Gregg Rolie. Voor veel fans zijn de platen die de klassieke line-up eind jaren zestig, begin jaren zeventig maakte nooit meer overtroffen en dus is het goed om te zien dat Carlos de overgebleven leden inmiddels weer bij elkaar heeft gebracht voor een nieuw album: Santana IV.

3. AC/DC met Steven Tyler – You Shook Me All Night Long (2003)

Het lijkt er sterk op dat AC/DC niet meer met Brian Johnson kan optreden wegens gehoorproblemen bij de zanger. In plaats daarvan staat naar verluidt niemand minder dan Axl Rose op het podium met de Australische rockers tijdens een aantal Amerikaanse shows. Dat Aerosmith-frontman Steven Tyler ook zeker geen slechte keuze was geweest, blijkt wel uit het te gekke duet hieronder.

2. Tom Petty, Prince, Jeff Lynne e.a. – While My Guitar Gently Weeps (2004)

George Harrison kreeg op 15 maart 2004 voor de tweede keer een plaats in de Hall Of Fame, ditmaal als soloartiest. De legendarische zanger en gitarist was helaas niet meer in leven en dus werden die avond enkele van zijn songs uitgevoerd door andere beroemde artiesten. Het hoogtepunt was een ontzagwekkend While My Guitar Gently Weeps, uitgevoerd door Tom Petty, Jeff Lynne, Dhani Harrison, Steve Winwood en Prince. Wie nog niet overtuigd was van Prince’s kwaliteiten als gitarist, zal bij het zien van deze video waarschijnlijk versteld staan. Al vragen wij ons wel af waar uiteindelijk zijn gitaar is beland nadat hij het gegeselde instrument de lucht in wierp…

1. Cream – Sunshine Of Your Love (1993)

Het was inmiddels al weer 25 jaar geleden dat Jack Bruce, Ginger Baker en Eric Clapton hadden samengewerkt toen Cream in 1993 een welverdiende plek in de Rock & Roll Hall Of Fame kreeg. Alleen al vanwege dat feit is het logisch dat we de band in dit lijstje plaatsen, maar de band speelde die avond ook nog eens fantastisch – alsof ’s werelds eerste supergroep nooit weg was geweest. Helaas duurde het nog eens twaalf jaar voordat er een vervolg aan dit optreden gegeven werd. Overigens is Eric Clapton de enige muzikant die maar liefst drie keer in de Rock & Roll Hall Of Fame staat: een jaar eerder was The Yardbirds al aan de beurt en in 2000 werd ‘Slowhand’ geëerd voor zijn prestaties als soloartiest.