Voordat Jimi Hendrix een ster werd, speelde hij als sessiemuzikant met grote namen als Little Richard, Don Covay en The Isley Brothers, en met Curtis Knight & The Squires maakte hij zelfs genoeg opnames om de vorig jaar verschenen cd You Can’t Use My Name: The RSVP/PPX Sessions te kunnen vullen. Hoewel veel mensen waarschijnlijk het liefst de eigen platen van de gitaarlegende horen, zijn er toch enkele opnames van Hendrix als sessiegitarist (zowel voor als na zijn doorbraak) die je niet mag missen. We lichten de vijf mooiste uit:

5. Stephen Stills – Old Times Good Times

Het eerste soloalbum van Stephen Stills ging de geschiedenis in als de enige plaat waaraan Jimi Hendrix én Eric Clapton meewerkten. Niet in hetzelfde nummer, helaas, maar alleen al vanwege hun bijdragen is deze lp een must voor rockliefhebbers. Hendrix speelde alleen de solo in het soulvolle Old Times Good Times, maar hij heeft rond deze tijd nog meer opnames gemaakt met zijn goede vriend. Een van die tracks, met de simpele titel No-Name Jam, verscheen in 2013 in de Stills-boxset Carry On. Op zijn beurt hielp de CSN(Y)-ster als toetsenist mee aan Jimi’s nummer My Friend. Het album met Old Times Good Times, simpelweg Stephen Stills getiteld, verscheen in 1970 enkele maanden na de dood van Hendrix en is ook opgedragen aan ’s wereld beste rockgitarist.

4. Love – The Everlasting First

Jimi Hendrix was goed bevriend met de inmiddels helaas ook overleden Arthur Lee, bekend van de psychedelische cultband Love. Al in de periode voor Jimi’s doorbraak leerden de twee muzikanten elkaar kennen. Ze speelden halverwege de jaren zestig allebei namelijk mee op nummers van zangeres Rosa Lee Brooks, waaronder het door Lee geschreven My Diary. In maart 1970 kwamen de twee weer samen in Engeland voor een jam, waarbij onder meer een versie van Ezy Rider werd vastgelegd. Een van de opnames met Hendrix op gitaar, The Everlasting First, kwam uiteindelijk terecht op het Love-album False Start, dat drie maanden na Jimi’s dood verscheen.

3. The Isley Brothers – Testify

Voor zijn doorbraak toert Hendrix meerdere keren met de legendarische Isley Brothers. Hij mag ook gitaar komen spelen in een aantal songs van de r&b-groep, waaronder Testify (dat in 1964 als Part I en Part II op single verschijnt). Dit nummer is een van de vroegste studio-opnames van Jimi. Hendrix blijft niet heel lang bij The Isley Brothers. “Ik was het zat om de hele tijd in F te spelen”, zegt hij daar later over. Toch treedt hij later weer op met de groep en je kunt meerdere opnames van de Isleys met Jimi vinden in de boxset West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology (2010).

2. Don Covay & The Goodtimers – Mercy, Mercy

Een van de eerste studio-opnames van Hendrix, hoewel er lange tijd getwijfeld werd of hij daadwerkelijk gitaar speelde in deze klassieker van r&b-zanger Don Covay. Meerdere betrokkenen hebben echter bevestigd dat het inderdaad een jonge Jimi is die we op deze succesvolle single uit 1964 horen. Hij speelde het nummer overigens later weer, maar dan live met de band Curtis Knight & The Squires. En classic rock-liefhebbers kennen Mercy, Mercy waarschijnlijk ook van de cover die de Stones opnamen voor hun album Out Of Our Heads (1965).

1. Little Richard – I Don’t Know What You Got (But It’s Got Me)

De extravagante rock & roll-zanger Little Richard is een van de grootste namen waar Jimi Hendrix voor zijn grote doorbraak mee samenwerkte. Het was een turbulente tijd, want de veeleisende ‘Little’ Richard Penniman werd woedend op de jonge Jimi wanneer de gitarist tijdens een show probeerde de show te stelen. Wel bleef Hendrix lang genoeg bij Little Richard om enkele songs met hem op te nemen. Zijn subtiele gitaarspel is te horen in de schitterende soulballad I Don’t Know What You Got (But It’s Got Me). Het nummer verscheen op single, maar werd vreemd genoeg niet echt een grote hit.