Jeff Lynne is helemaal terug! De zanger, gitarist en producer van Electric Light Orchestra nam oude ELO-klassiekers op voor het dit jaar verschenen Mr. Blue Sky: The Very Best Of Electric Light Orchestra. Ook bewerkte hij andermans klassiekers voor zijn soloalbum Long Wave. Alsof dat nog niet genoeg is, zegt Lynne tegen Revolver’s Lust For Life Magazine dat er volgend jaar een soloalbum met eigen materiaal komt! Feest, dus, en reden voor ons om een – knap lastige – selectie te maken van zijn tien beste prestaties met ELO.

10. Telephone Line
Onweerstaanbare meezinger en vooral in Amerika een dikke hit, afkomstig van A New World Record (1976), een van de beste lp’s uit de carrière van ELO. Van alle songs die met een ringtone van een telefoon – in dit geval nagemaakt met een moog – beginnen, is dit toch wel een van de mooiste. Zoals Jeff Lynne zelf al zingt in Telephone Line: “Let it ring forever more.”

9. Ticket To The Moon
Twilight was in Nederland de grootste hit van Time (1981), het grootste ELO-meesterwerk dat na Out Of The Blue (1977) uitkwam. Toch is het catchy Ticket To The Moon minstens zo geslaagd. De disco-invloeden die op voorgaande albums als Discovery (1979) en de soundtrack voor Xanadu (met Olivia Newton-John, 1980) waren op Time nog niet helemaal verdwenen, maar Ticket To The Moon is weer een ouderwets krachtige Beatles-achtige popballade. “Drama in space”, zoals Lynne dit lied zelf omschrijft.

 

8. Don’t Bring Me Down
Over disco gesproken… De meest dansbare track uit de ELO-catalogus is deze aanstekelijke top 5-single van het album Discovery, volgens Jeff Lynne op het laatste moment geschreven. Op de Britse versie van het album Riffs (2003) van Status Quo staat een eveneens erg fijne cover van Don’t Bring Me Down, maar zoals vaker kan niets tegen het origineel op. Very disco, maar ook very nice!

7. Turn To Stone
Een jaar na A New World Record kwam Jeff Lynne alweer met het briljante dubbelalbum Out Of The Blue (1977) aanzetten, dat wordt geopend door de knaller Turn To Stone. Zo productief als in de jaren zeventig is Jeff Lynne daarna jammer genoeg niet meer geweest. Hij werd natuurlijk lid van The Traveling Wilburys, produceerde enkele prachtige platen voor anderen en maakte een soloalbum, maar er is in de afgelopen vijfentwintig jaar slechts één nieuw ELO-album verschenen (Zoom, 2001). Gelukkig heeft Lynne de laatste tijd weer zin om véél muziek te maken.

6. Evil Woman
Volgens sommigen is de beste track op het vijfde ELO-album Face The Music (1975) geen single, maar het inderdaad wonderschone One Summer Dream. Toch zijn Strange Magic en Evil Woman de bekendste tracks van die plaat, twee grote hits die je de rest van de dag niet meer uit je hoofd krijgt, en daar heeft ELO er natuurlijk wel meer van. Lynne schreef Evil Woman in zes minuten en vond – naar eigen zeggen – hiermee de definitieve ELO-sound.

5. Can’t Get It Out Of My Head
Met Eldorado (1974) maakte ELO een overweldigend symfonisch conceptalbum over een droomwereld, waarvan de single Can’t Get It Out Of My Head werd getrokken. Deze tijdloze ballad werd de eerste top-10 hit in Amerika voor de band. De track is ook regelmatig gecoverd, onder andere door de niet echt voor de hand liggende hardrockformatie Velvet Revolver (te vinden op het tweede album Libertad uit 2007).

4. Showdown
Een uiterst melodieuze vroege hit voor Electric Light Orchestra, die op het derde album On The Third Day (1973) te vinden was. Echter, op de Britse versie van die plaat stond Showdown vreemd genoeg niet. Hoewel inmiddels een klassieker, was de track geen megahit in de hitlijsten. In Nederland bereikte Showdown bijvoorbeeld slechts – onbegrijpelijk! – de achtentwintigste plaats.

3. Livin’ Thing
Dankzij het toepasselijke gebruik van de nieuwe versie die Jeff Lynne opnam van Livin’ Thing in een recente WWF-commercial, is dit prachtlied nu bekend bij jong en oud. De originele versie, afkomstig van A New World Record, bereikte in 1976 de Nederlandse top 10. Er is vaak gediscussieerd over de betekenis van de tekst, maar volgens Lynne is Livin’ Thing niet meer dan een simpel liefdeslied.

 

2. Eldorado
Het conceptalbum Eldorado bereikt een hoogtepunt in de titelsong, waarin “het hoofdpersonage ontwaakt en tot de ontdekking komt dat de droomwereld een fijnere plek is dan de realiteit, en probeert terug te keren naar Eldorado”, aldus Jeff Lynne in de liner notes bij de cd-remaster van het klassieke album. Lynne werd ervan beschuldigd dat een Satanistische tekst te horen zou zijn als het lied achterstevoren werd afgespeeld. Lynne maakte op het volgende album Face The Music een parodie in openingsnummer Fire On High, waarin wél een (onschuldige) tekst verborgen zit. Dat kunstje zou Lynne in 1983 herhalen op het album Secret Messages.

 

1. Mr. Blue Sky
De derde plaatkant van Out Of The Blue (1977) bestaat uit een “Concerto For A Rainy Day”. Mr. Blue Sky, wederom een dikke ELO-hit, is de afsluiter daarvan. Als een van de hoogtepunten uit de carrière van Lynne is het niet onlogisch dat Mr. Blue Sky de bijtitel werd van zijn recent uitgebrachte verzameling nieuwe versies van ELO-krakers. Deze track kreeg ook een blitse nieuwe video, zoals hieronder te bekijken. Mr. Blue Sky is een van de meest opbeurende songs van de seventies. Zet deze plaat op en “there ain’t no cloud in the sky.”