Vandaag viert de Amerikaanse zanger-gitarist John Cameron Fogerty zijn 74ste verjaardag. Hij werd op 28 mei 1945 geboren in Berkeley, California. Fogerty werd vooral bekend als de grote man van/achter Creedence Clearwater Revival. Na het uiteenvallen van deze band ging hij solo, eerst onder de schuilnaam The Blue Ridge Rangers, daarna onder eigen naam.

Vanwege juridische en financiële conflicten met zijn eerste platenbaas (Saul Saentz van Fantasy Records) en persoonlijke problemen bleef dit aanvankelijk beperkt tot drie soloplaten tussen 1973 en 1986. Pas in 1997 kwam er weer regelmatig nieuw werk van hem uit, al is de nieuwste plaat, Wrote A Song For Everyone uit 2013, een soort verzamelalbum met door hem geschreven songs die door hemzelf samen met diverse artiesten worden uitgevoerd, zoals Foo Fighters, Kid Rock, Bob Seger, Keith Urban en My Morning Jacket. In zijn autobiografie Fortunate Son, die in 2015 verscheen, vertelt hij uitgebreid over zijn leven. Sinds begin deze eeuw is hij met zijn band vrijwel jaarlijks op de vaderlandse podia te zien geweest en de eerstvolgende gelegenheid om hem live te zien in Nederland is op zaterdag 13 juli a.s. op Bospop in Weert.

Met Creedence scoorde hij een groot aantal singlehits en vaak betrof het singles met een dubbele A-kant, maar ook de ‘gewone’ B-kantjes mochten er zijn. Hieronder een tiental pareltjes van de hand van John Fogerty in chronologische volgorde:

CCR – Walk On The Water
De B-kant van I Put A Spell On You (een van de drie CCR-singles die niet door John Fogerty werd geschreven) uit 1968 en afkomstig van debuutalbum Creedence Clearwater Revival uit datzelfde jaar.

CCR – Born On The Bayou
De B-kant van Proud Mary uit 1969 en de titelsong van de tweede lp van de band, Bayou Country.

CCR – Lodi
De B-kant van Bad Moon Rising uit 1969, die beide op de derde lp, Green River, te vinden zijn.

CCR – Commotion
De B-kant van Green River uit 1969, beide songs staan op het album Green River. Hieronder een live-opname van het Woodstock festival in 1969.

CCR – Fortunate Son
De andere A-kant van Down On The Corner uit 1969, beide songs staan op de vierde langspeler, Willy And The Poor Boys. Dit is een anti-oorlogssong, vooral anti-Vietnamoorlog en het feit dat zonen van hooggeplaatste Amerikanen niet naar die oorlog werden gestuurd. Beide songs staan nog altijd op de setlist van de John Fogerty-concerten.

CCR – Who’ll Stop The Rain
De andere A-kant van Travelin’ Band uit 1970, beide afkomstig van het vijfde album, Cosmo’s Factory getiteld. Fogerty vertelt bij zijn concerten altijd dat hij dit nummer voor het eerst speelde op Woodstock.

CCR – Run Through The Jungle
De andere A-kant van Up Around The Bend, beide ook van Cosmo’s Factory uit 1970 en ook dit kun je als een anti-Vietnam song beschouwen.

CCR – Long As I Can See The Light
De andere A-kant van Lookin’ Out My Back Door, ook van Cosmo’s Factory uit 1970. Hierbij een opname van John Fogerty tijdens The Night Of The Proms. Joe Cocker maakte van deze song in zijn nadagen een prachtige coverversie.

CCR – Hey Tonight
De andere A-kant van Have You Ever Seen The Light. Beide songs staan op het zesde album Pendulum uit 1970, het laatste als viermansformatie, want na de release verliet Tom Fogerty de band.

CCR – Sailor’s Lament
De B-kant van Molina, ook van Pendulum uit 1970. Helaas deed deze single het niet zo goed in de hitlijsten luidde dit eigenlijk het einde van de band in. Het laatste studioalbum, Mardi Gras uit 1972, leverde nog wel twee hits op (Sweet Hitch-Hiker en Someday Never Comes), maar de B-kantjes waren respectievelijk van de hand van bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford. Vriendelijk gezegd: geen topsongs!

John Fogerty – The Wall
De B-kant van Rockin’ All Over The World uit 1975 en afkomstig van de eerste solo-lp van John Fogerty, die simpelweg zijn naam als titel heeft. Na het uiteenvallen van CCR kwam hij eerst met een soloproject (want hij bespeelde alle instrumenten en zong alle zangpartijen) onder de naam The Blue Ridge Rangers, dit was in 1973. Alle songs op dit album, en de singles onder die naam, waren covers van countryklassiekers.