Vandaag zou het de 79ste verjaardag van John Lennon zijn geweest als hij nog had geleefd. Het heeft niet zo mogen zijn, en hierdoor heeft hij na het uiteenvallen van The Beatles geen hele lange solocarrière kunnen genieten (wat deels kwam doordat hij halverwege de jaren ’70 een pauze van vijf jaar nam om te kunnen zorgen voor zijn zoon Sean). Toch heeft Lennon naast The Beatles en Yoko Ono nog met andere artiesten samengewerkt. Wij hebben deze samenwerkingen op een rijtje gezet.

10. David Peel & The Lower East Side

Het is niet de meest bekende naam uit dit rijtje. David Peel speelde spontaan met zijn band The Lower East Side in 1971 in Washington Square Park toen John Lennon hem ontdekte. Het werd een vriendschap en Lennon en Yoko Ono produceerden diens album The Pope Smokes Dope. Vanwege de titel was het album controversieel en werd het veel geboycot. Waardoor het een collector’s item werd.

9. Ringo Starr

Ondanks het uiteenvallen van The Beatles bleef zijn vriendschap met Ringo intact. Zo speelde Starr mee op het album Plastic Ono Band uit 1970. Andersom hielp Lennon zijn oude maatje ook met diens solocarrière. Voor het album Ringo (waaraan alle ex-Beatles meewerkten) stond hij het nummer I’m The Greatest af, waarop hij zelf piano speelde. Een jaar later schreef Lennon voor Ringo de titelsong van het album Goodnight Vienna en op hetzelfde album speelde hij mee in de nummers All By Myself en Only You. Twee jaar daarop verleende Lennon nog eenmaal zijn medewerking aan een album van Ringo: Ringo’s Rotogravure. Waarvoor hij het nummer Cookin’ (In The Kitchen Of Love) aanleverde.

8. Chuck Berry

Ooit zei John Lennon: “If you had to give Rock ‘N’ Roll another name, you might call it Chuck Berry”. Lennon (en ook de andere drie Beatles) bewonderde Chuck Berry. De twee zouden elkaar in 1972 treffen bij de Mike Douglas Show en daar samen Berry’s klassieker Johnny B. Goode spelen. Overigens kwam het Lennon nog een keer duur te staan dat hij geïnspireerd was door Chuck Berry. De eerste regel ‘Here come ol’ flattop, he come groovin’ up slowly’ was geïnspireerd op de regel ‘Here come up flattop, he was groovin’ up with me’ uit Chuck Berry’s You Can’t Catch Me. De uitgever van het nummer, Morris Levy, daagde Lennon in 1973 hiervoor voor de rechter. Uiteindelijk kwam de zaak tot een schikking waarbij Lennon voor zijn album Rock ’n Roll uit 1975 twee covers van Chuck Berry (het eerder genoemde You Can’t Catch Me en Ya Ya) zou opnemen. Waarvan de opbrengst niet naar Lennon, maar naar Levy zouden gaan.

7. Harry Nilsson

Tijdens Lennons ‘Lost Weekend’, waarin hij ruim anderhalf jaar scheidde van Yoko en hij een wild leven leidde met zijn vriendinnetje May Pang in Los Angeles, was zijn drinkmaat Harry Nilsson. Het leverde gelukkig ook nog wel iets muzikaals op, want Lennon produceerde Harry’s album Pussy Cats.

6. Frank Zappa & The Mothers Of Invention

John en Yoko waren op 6 juni 1971 te gast bij een concert van Frank Zappa en The Mothers Of Invention in Fillmore East in New York. Hiervan zijn Well (Baby Please Don’t Go), een cover van The Olympics uit 1958, en Scumbag best aardig, maar de overige twee tracks gaan ten onder door het experimentele gekrijs van Yoko. De opnames verschenen op de tweede lp van het dubbelalbum Sometime In New York City uit 1972. Twintig jaar later bracht Frank Zappa de opnames ook nog uit op een album van hem: Playground Psychotics.

5. Cheap Trick

Toen John Lennon na zijn pauze van vijf jaar in 1980 weer een comeback maakte met het album Double Fantasy had producer Jack Douglas een suggestie voor het nummer I’m Losing You. Hij stelde voor aan Lennon om de band Cheap Trick als begeleidingsband te vragen. In augustus 1980 werd I’m Losing You opgenomen met Cheap Trick. Deze versie haalde het uiteindelijke album echter niet, maar verscheen pas in 1998 in de John Lennon Anthology-box.

4. Mick Jagger

In de jaren ’60 gunden de fans van The Beatles en The Rolling Stones elkaar het licht in de ogen niet, maar zelf konden de leden het uitstekend met elkaar vinden. Natuurlijk was de eerste hit van de Stones, I Wanna Be Your Man, een Lennon & McCartney-compositie. Maar jaren later, in 1973, zouden Lennon en Mick Jagger nog eens samen een nummer opnemen. In het nummer Too Many Cooks begeleidt Lennon hem op gitaar. Het was overigens niet de enige grote naam op de opname, want Jack Bruce en Harry Nilsson zijn er ook op te horen. Lennon produceerde de opname. Het nummer verscheen echter pas in 2007 officieel op het verzamelalbum The Very Best Of Mick Jagger.

3. The Dirty Mac

We blijven even bij de Stones, want John en Yoko maakten in 1968 deel uit van hun Rock And Roll Circus. Daar werd een eenmalige supergroep gevormd: The Dirty Mac. Bestaande uit John Lennon, Eric Clapton, Keith Richards en Mitch Mitchell. Een droombezetting voor die tijd. Voor de opnames speelden ze de Beatles-song Yer Blues en Whote Lotta Yoko waarin (zoals de titel al beweert) Yoko haar ding mocht doen. De opnames verdwenen echter voor bijna dertig jaar in de ijskast en verschenen pas in 1996. Onlangs werd Rock And Roll Circus opnieuw uitgebracht en kwam er nog een opname boven water van The Dirty Mac: het Beatles-nummer Revolution. De naam van de band had Lennon bedacht en was een woordspeling op Fleetwood Mac.

2. Elton John

Elton John verzorgde de achtergrondzang en pianobegeleiding in Whatever Gets You Through The Night op Lennons album Walls & Bridges uit 1974. Met Elton had hij de weddenschap gesloten dat als het nummer op 1 terecht zou komen in de hitlijsten, dat hij dan een gastoptreden bij een concert van Elton zou verzorgen. Vanuit het niets kwam het nummer binnen op de eerste plaats, dus zo geschiedde op 28 november 1974 in Madison Square Garden in New York. Naast Whatever Gets You Through The Night speelde Lennon met Elton en diens band ook nog de Beatles-nummers Lucy In The Sky With Diamonds en I Saw Her Standing There (dat Lennon aangekondigde als een nummer van een oude verloofde van hem genaamd Paul). De opname hiervan verscheen op Eltons live album Here And There en in 1990 in de boxset Lennon. Het was om meerdere redenen een historische avond. Deze avond was Yoko namelijk ook aanwezig en het zou na bijna anderhalf jaar een hereniging betekenen.

1. David Bowie

Tijdens een jamsessie tussen Lennon, David Bowie en Bowie’s gitarist Carlos Alomar ontstond het nummer Fame. Lennon had niet alleen de gedeelde credits met Bowie met Alomar, maar verzorgde ook de achtergrondkoortjes op het nummer. Het werd een grote hit voor David Bowie en kwam terecht op diens album Young Americans. Daarop is Fame niet het enige nummer waarin Lennon te horen is, want hij speelde ook gitaar in een cover die Bowie opnam van (hoe ironisch) het Beatles-nummer Across The Universe.