Op 17 mei is het internationale dag tegen LGBT-discriminatie. Vandaag een lijst met de tien meest bekende LGBT-rockartiesten die hebben bijgedragen aan de vergroting van de acceptatie en verdraagzaamheid.

LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender. Uiteraard is de ClassicRockMag-lezer op de eerste plaats geïnteresseerd in goede rockmuziek, de artiesten en de mooie verhalen eromheen, en boeit het doorgaans weinig wat de geaardheid is van degene die de muziek maakt. Die acceptatie is helaas niet altijd normaal geweest. Er zijn LGBT-rockartiesten wiens platen niet gedraaid werden door radiostations, of die hun geaardheid onder druk van de platenmaatschappij geheim moesten houden uit angst voor dalende verkopen. Grote en kleinere namen in de rockscene hebben deze cirkel doorbroken en daarmee veel jonge mensen zelfvertrouwen gegeven. Dat is eigenlijk pas echt rock & roll.

10. KD Lang

Wereldwijd stond KD Lang ineens enorm in de belangstelling toen ze opdook als de medecomponist van het nummer Anybody Seen My Baby van The Rolling Stones. De dochter van Keith Richards attendeerde haar vader op de overeenkomsten met het nummer Constant Craving. Om een rechtszaak te voorkomen werd KD Lang bij de credits van de song opgevoerd. Tijdens de promotie van haar succesalbum Ingénue vertelde Lang in 1992 aan een tijdschrift dat ze op vrouwen viel. De aandacht voor haar geaardheid was enorm en plotseling was ze een lesbisch boegbeeld voor de muziekindustrie. Bijna dertig jaar later verzucht Lang in The Guardian dat dit haar veel heeft gebracht, maar ook veel energie heeft gekost.

9. Melissa Etheridge

Melissa Etheridge is naast rockartieste ook activiste voor gelijke rechten sinds haar coming-out in 1993. Etheridge kwam zeer recent (14 mei) in het nieuws omdat haar zoon, Beckett overleed op 21-jarige leeftijd door drugsmisbruik. Beckett Cypher is de zoon die ze samen met haar partner, filmmaakster Julie Cypher, had. De biologische vader van Beckett en zijn oudere broer is zanger David Crosby.

8. Elton John

Deze lijst van LGBT-bekenden zou niet compleet zijn zonder Sir Elton John. Al vrij vroeg in zijn carrière maakte John geen geheim van zijn geaardheid. In de song All The Girls Love Alice schrijft  John voor het eerst over homoseksualiteit. Het nummer gaat niet over hemzelf, maar maakt een verwijzing naar een lesbisch meisje dat vanwege haar geaardheid gewelddadig aan haar einde komt.

7. Janis Joplin

In de late jaren zestig was homoseksualiteit niet geaccepteerd in de wereld. Berucht is het politieoptreden tegen homo’s in Greenwich Village, New York in 1969. Niet wonderlijk dat Janis Joplin niet voor haar voorkeuren durfde uit te komen tijdens haar carrière. Jaren na haar dood kwam haar vriendin Peggy Caserta met meer inzicht in de aard van hun relatie, die wat verder ging dan beste vriendinnen.

6. Adam Lambert

De winnaar van American Idol uit 2009 is al zijn gehele loopbaan open over zijn geaardheid. Hij was  de eerste homoseksuele artiest die in 2012 op nummer één binnen kwam in de Billboard 200 met het album Trespassing. Sinds 2011 verzorgt Lambert ook de vocalen bij Queen en daar hadden Brian May en Roger Taylor geen betere kandidaat voor kunnen vinden. Niet alleen qua zang, maar ook in uitstraling en performance past Lambert prima bij Queen.

5. Billie Joe Armstrong (Green Day)

De frontman van Green Day kwam tijdens een interview in 1995 uit voor zijn biseksualiteit: “Ik heb me mijn hele leven al zo gevoeld, ik denk dat alle mensen bi geboren worden, maar dat de invloed van ouders op welke voorkeur men kiest groot is.”

4. Lzzy Hale (Halestorm)

Zangeres Lzzy Hale van Halestorm maakt al jaren geen geheim van haar geaardheid. In 2014 meldt ze op Twitter dat ze biseksueel is: “Ik zag vroeger Joan Jett, Pat Benatar of Ann Wilson van Heart optreden en realiseerde mij dat ik als meisje dit ook kon bereiken. Maar toen Rob Halford uit de kast kwam, betekende dit veel voor mij en andere jonge gay metalheads die dit niet durfden te delen met hun omgeving.”

3. Freddie Mercury

Tijdens zijn leven heeft Freddie Mercury nooit openlijk iets gezegd over zijn geaardheid. Ook niet in zijn laatste jaren, toen hij leed aan aids en deze ziekte toen nog sterk gelinkt werd aan homoseksualiteit. Uiteraard was het inmiddels wel algemeen bekend dat Mercury op mannen viel. Ook in de film Bohemian Rhapsody is de geaardheid van de zanger van Queen een van de verhaallijnen.

2. Joan Jett

Joan Jett heeft nooit openlijk bevestigd of ontkend biseksueel of gay te zijn. Ze stelt altijd dat mensen haar op haar muziek moeten beoordelen en niet op haar geaardheid. Voormalig bandlid van de Runaways, Lita Ford, vertelde in een interview dat ze de band verliet omdat alle andere leden gay bleken te zijn. Echter, in het boek Wild Romance beschrijft Lademacher wederzijdse romantische interesse tussen Herman Brood en Joan Jett.

1. Rob Halford

Tijdens een MTV-interview in 1998 vertelde Rob Halford zijn hele leven al gay te zijn: “Iedereen om mij heen wist dit natuurlijk al lang, maar het voelde zo bevrijdend om het de hele wereld te mogen laten weten. Ik kreeg daarna zoveel mooie en warme reacties van fans en collega’s. De zeiden allemaal: ‘Rob, het kan ons niets schelen waar je op valt, we waarderen je om je muziek.’” De coming-out van Rob Halford heeft veel betekend voor de tolerantie ten opzichte van de LGBT-gemeenschap. Je kunt moeilijk zeggen dat je Judas Priest fan bent, maar wel problemen hebt met homo’s.