Matt Sorum wordt vandaag 59 jaar. Hij is vooral bekend geworden als de drummer van Guns N’ Roses in de periode van 1990 tot 1996. Daarna sloot hij zich aan bij Slash’s Snakepit en later Velvet Revolver. Sorum deed ook veel sessiewerk in de studio en live voor bekende classic rock-artiesten. Als muzikant zamelt Matt Sorum geld in voor liefdadigheidswerk voor de bescherming van mensen- en dierenrechten, onder andere voor The Dolphin Project.

10. Neurotic Outsiders – Jerk (1996)

De onbedoelde supergroep Neurotic Outsiders ontstaat wanneer de net van alcohol afgekickte Guns N’ Roses-bassist Duff McKagan samen met Steve Jones van Sex Pistols, John Taylor van Duran Duran en Matt Sorum van The Cult (en Guns N’ Roses) voor de lol punkcovers gaan spelen in de Viper Room in LA. Tot hun eigen verbazing krijgen ze van Madonna’s Maverick Records een flink budget om een album op te nemen. Commercieel geen succes, maar als je van goede punkrock houdt, staat er geen slecht nummer op deze plaat.

9. Glenn Hughes – You Kill Me (1999)

Matt Sorum is een veelgevraagd sessiedrummer. Dat doet hij al voor hij bij Guns N’ Roses komt, bij zangeres Tori Amos, en in de jaren na GN’R zal hij op menig studioalbum te horen zijn. Voormalig Deep Purple-bassist/zanger Glenn Hughes brengt in 1999 het album The Way It Is uit. Matt Sorum schrijft verschillende songs en drumt uiteraard op een aantal tracks.

8. The Cult – Rise (2001)

In 2001 vragen Billy Duffy en Ian Astbury van The Cult Matt Sorum voor zijn diensten op de plaat Beyond Good And Evil. Ondanks dat Sorum in 1989 en 1990 al met The Cult toerde, is dit de eerste keer dat hij in de studio met The Cult zit. Rise is de enige officiële single van het album, een lekker uptempo nummer in de traditie van Fire Woman.

7. Matt Sorum Fierce Joy – The Sea (2014)

In 2010 brengt Matt Sorum onder de naam Fierce Joy zijn tweede soloalbum uit. Zijn inspiratie haalde hij uit zijn werk voor mensen- en dierenrechten. The Sea is een mooi akoestisch nummer met subtiele orkest-arrangementen. Naast drums en percussie blijkt Sorum ook een begenadigd songschrijver.

6. Deadland Ritual – Down In Flames (2019)

Een paar maanden geleden nog live in 013 te bewonderen: Deadland Ritual. De zoveelste supergroep waarbij Matt Sorum betrokken is. Naast Sorum zit bassist Geezer Butler (Black Sabbath), gitarist Steve Stevens (Billy Idol) en zanger Franky Perez (Apocalyptica) in deze sterrenbezetting.

5. Billy F. Gibbons – Missin’ Yo’ Kissin’ (2018)

In 2018 brengt Billy Gibbons, de zanger en gitarist van ZZ Top, met The Big Bad Blues zijn tweede soloalbum uit. De plaat is commercieel en artistiek succesvol en wordt verkozen tot Blues Rock Album Of The Year in hetzelfde jaar. Op zowel de plaat als tijdens de tour is Matt Sorum te horen op drums.

4. Velvet Revolver – Dirty Little Thing (2004)

De volgende grote band waar Matt Sorum in zit, is Velvet Revolver. De band wordt als supergroep beschouwd, met de ex-Guns N’ Roses-leden Slash en Duff McKagan. Zanger Scott Weiland is afkomstig van Stone Temple Pilots en Dave Kushner van Wasted Youth. Met het album Contraband liet Velvet Revolver horen dat ze al veel verder gegroeid waren dan Axl Rose en zijn vreemdelingenlegioen dat voor Guns N’ Roses moest doorgaan.

3. Slash’s Snakepit – Good To Be Alive (1995)

Om weer eens lekker met een aantal vrienden muziek te maken, richtte Slash na zijn vertrek bij Guns N’ Roses de band Slash’s Snakepit op. En een van deze vrienden was Guns N’ Roses-drummer Matt Sorum.

2. Kings Of Chaos – Never Before (2012)

In 2012 startte Matt Sorum samen met ex Guns N’ Roses-leden Duff McKagan en Gilby Clarke de Rock ‘N’ Roll All-Stars, snel daarna omgedoopt tot Kings Of Chaos. De line-up van Kings Of Chaos wisselt door de jaren heen, maar veel bekende namen uit de classic rock doen mee. Muzikanten als Joe Elliot, Glenn Hughes, Gene Simmons, Steve Stevens, Sebastian Bach, Slash, Joe Perry, Billy Idol of Chester Bennington zullen elke classic rockfan doen watertanden. Organisator  en vaste waarde tot 2017, wanneer de Kings Of Chaos hun laatste optredens doen, is drummer Matt Sorum.

1. Guns N’ Roses – November Rain (1991)

De leden van Guns N’ Roses hadden Matt Sorum eind jaren ’80 al gezien toen The Cult samen met GN’R door Canada en Noord-Amerika toerde. Sorum had dermate veel indruk gemaakt dat hij gevraagd werd bij Guns N’ Roses, toen Steven Adler ontslagen werd. Door de komst van Sorum werd er meer dynamiek in de sound van Guns N’ Roses gebracht, waardoor de band zich ook durfde te wagen aan nummers als Estranged en November Rain.