Met zijn aparte, ietwat zeurderige stem en vooral zijn uit duizenden herkenbare gitaarsound bepaalde Roger McGuinn (vandaag 74 jaar geworden) voor een belangrijk deel het geluid van een van de belangrijkste rockgroepen van de jaren zestig: The Byrds. De man maakte ook een paar aardige soloalbums en leverde verdienstelijke bijdragen aan platen van anderen. Zo drukte hij zijn stempel op de onderstaande tien songs. En ja, in sommige gevallen is er een duidelijke Byrds-connectie…

10. Crosby, Stills & Nash – If Anybody Had A Heart

Een van de betere nummers van het nogal teleurstellende CSN-album Live It Up (1990). If Anybody Had A Heart werd eerder opgenomen door John Waite (The Babys) en is misschien wel de meest gelikte popsong die het trio ooit op plaat heeft gezet. Een jaar eerder waren ex-Byrds David Crosby, Chris Hillman en Roger McGuinn weer samengekomen onder de oude bandnaam en wellicht besloot laatstgenoemde daarom ook maar even gitaar te komen spelen op een track van Crosby’s andere groep.

9. Tom Petty & The Heartbreakers – All The Wrong Reasons

Als er één grote artiest is die een duidelijke Byrds-invloed in zijn muziek laat horen, is het Tom Petty wel. De zanger schreef dan ook het voorwoord in de in 1990 verschenen 4cd-boxset van de legendarische band en coverde het nummer So You Want To Be A Rock ‘N’ Roll Star op het live-album Pack Up The Plantation! De twee werkten ook samen aan elkaars albums. Petty zingt mee in het catchy King Of The Hill op McGuinns album Back From Rio (1991) en in hetzelfde jaar verscheen het album Into The Great Wide Open van Tom Petty & The Heartbreakers, met achtergrondzang van McGuinn in All The Wrong Reasons.

8. Bruce Springsteen & The E Street Band – Turn! Turn! Turn! (live)

“We’re honored to be having on stage, from The Byrds: mister Roger McGuinn!” Bruce Springsteen is duidelijk een van de vele beroemde bewonderaars van The Byrds en het is dan ook een feest om hem samen met Roger McGuinn te zien optreden in de video hieronder, waarin het duo met zichtbaar plezier Turn! Turn! Turn! uitvoert. Een audio-opname van de samenwerking kun je overigens terugvinden op Springsteens digitale ep Magic Tour Highlights.

7. Crowded House – Mr. Tambourine Man (live)

The Byrds had kennelijk ook een grote invloed op een van de populairste Australische popgroepen: Crowded House. Op de in 1990 verschenen ep I Feel Possessed staan drie live opgenomen nummers die de band een jaar eerder in Los Angeles had uitgevoerd met Roger McGuinn (onder de naam ByrdHouse): Eight Miles High, So You Want To Be A Rock ‘N’ Roll Star en een prima versie van Mr. Tambourine Man.

6. Judy Collins – Turn! Turn! Turn!

De zangeres met de prachtige blauwe ogen en minstens zo prachtige stem, onsterfelijk gemaakt in Suite: Judy Blue Eyes van Crosby, Stills & Nash. Judy Collins werkte al samen met Jim (of Roger, zoals hij later bekend kwam te staan) McGuinn toen de man nog een tamelijk onbekende folkie was en dus nog door moest breken met The Byrds. Ze liet hem banjo en gitaar spelen op haar album Judy Collins #3 uit 1963 en hij verzorgde ook de arrangementen van de door anderen geschreven nummers. Opmerkelijk is dat ook Turn! Turn! Turn! op de tracklist prijkt, een lied dat een zeker Amerikaanse folkrockbandje twee jaar later naar de hitlijsten bracht.

5. Elvis Costello – …This Town

Het openingsnummer van Elvis Costello’s album Spike uit 1989, waarvoor de bebrilde zanger samenwerkte met twee muzikanten die een grote invloed op zijn werk hadden: Paul McCartney (te horen op basgitaar) en Roger McGuinn, die …This Town met zijn uit duizenden herkenbare gitaargeluid voorziet van een Byrds-sound. Het nummer kreeg ook een leuke videoclip, met Costello als Satan.

4. Gene Clark – She’s The Kind Of Girl

Dit prachtige openingsnummer van Gene Clarks solo-lp Roadmaster (1973) is niet zomaar een samenwerking met oud-bandmaat Roger McGuinn, maar een opname van de vijf oorspronkelijke leden van The Byrds samen! David Crosby, Chris Hillman en Michael Clarke werkten namelijk ook mee aan She’s The Kind Of Girl en een andere track van het album (One In A Hundred). In hetzelfde jaar bracht het vijftal overigens ook weer een volledig album onder de naam The Byrds uit.

3. The Nitty Gritty Dirt Band – You Ain’t Goin’ Nowhere

De naam The Nitty Gritty Dirt Band zegt sommigen misschien niet heel veel, maar in 1972 bracht deze countryrockband (waar Jackson Browne overigens ooit deel van uitmaakte) een van de absolute meesterwerken in het genre uit: Will The Circle Be Unbroken. Zeventien jaar later kwam er een vervolg (Will The Circle Be Unbroken, Volume Two), waar onder anderen Emmylou Harris, John Denver en John Hiatt gastbijdragen aan leverden. Een van de hoogtepunten is de leuke versie van het eerder al door The Byrds gecoverde Bob Dylan-nummer You Ain’t Goin’ Nowhere, waar zowel McGuinn als oud-bandmaat Chris Hillman weer aan meewerkten.

2. The Beach Boys – California Dreamin’

Het is misschien wat gewaagd om te zeggen, maar wij vinden deze upbeat cover (uit 1986) van de Mamas & The Papas-klassieker California Dreamin’ nog net iets beter dan het origineel. En dat terwijl de jaren tachtig niet bepaald de hoogtijdagen van The Beach Boys waren. Niet alleen zijn de zangpartijen fantastisch, maar dankzij de beroemde 12-string guitar-sound van Roger McGuinn klinkt deze versie ook nog eens als een bijzondere samenwerking tussen twee van de belangrijkste Amerikaanse bands uit de sixties: The Beach Boys en The Byrds.

1. Bob Dylan – Knockin’ On Heaven’s Door

Bob Dylan en Roger McGuinn hebben door de jaren heen een nogal aparte band met elkaar gehad. Bekend is de sneer naar de Byrds-voorman in Dylans opname van You Ain’t Goin’ Nowhere uit 1971, waarin hij zingt: ‘Pack up your money, put up your tent, McGuinn, you ain’t goin’ nowhere’. Maar de twee zangers hebben natuurlijk veel aan elkaar te danken en werkten ook af en toe samen. Zo deed McGuinn mee tijdens Dylans legendarische Rolling Thunder Revue Tour en speelde hij gitaar op de soundtrack van Sam Peckinpah’s western Pat Garrett & Billy The Kid (1973) – inclusief de klassieker Knockin’ On Heaven’s Door.