Deze maand brengt Mike + The Mechanics het negende studioalbum Out Of The Blue uit. Deze plaat wordt vergezeld door een tour met maar liefst vijftig optredens in kleinere clubs door heel Europa. De band bestaat dit jaar 35 jaar, dus een mooi moment voor vijf mooie nummers van Mike + The Mechanics in willekeurige volgorde.

5. Word Of Mouth

Word Of Mouth is de single van het derde album Word Of Mouth uit 1991. Mike Rutherfords collega bij Genesis, Tony Banks, bracht ook net een soloalbum uit, terwijl Genesis ook weer de studio in ging. Het geluid op het album is beter dan de twee voorgangers, dankzij de digitale opnametechnieken die rond die periode hun intrede deden. Word Of Mouth is de ideale live-kraker, zo bewijst Mike + The Mechanics tijdens menig concert. De single bereikt de achttiende plaats in Nederland en de dertiede plaats in het Verenigd Koninkrijk.

4. All I Need Is A Miracle

In 1985 bereikt All I Need Is A Miracle nummer 5 in de Billboard Top 100 in de VS. De single is er een uit de rij successen die Mike + The Mechanics boekt met een vliegende start op de eerste twee albums. Het nummer wordt gezongen door Paul Young (niet die van Love Of The Common People), die in 2000 plotseling zal overlijden aan een hartaanval. “Het is een blij nummer, dat is best bijzonder, want meestal schrijf ik serieuze nummers”, zal Mike Rutherford later opmerken. Ook opmerkelijk: Genesis speelt All I Need Is A Miracle ook tijdens optredens.

3. Silent Running (On Dangerous Ground)

Mike + The Mechanics beschikte in de jaren ’80 en ’90 over twee fantastische zangers. Silent Running wordt gezongen door Paul Carrack, die naast een succesvolle solocarrière ook nog werkte met Roxy Music en Ringo Starr. De toevoeging On Dangerous Ground volgt op het gebruik van de song in de film On Dangerous Ground. De BBC boycot het nummer tijdens de eerste Golfoorlog, vanwege de teksten die kritisch zijn over oorlog, nationalisme en wapens.

2. Let Me Fly

Rond 2004 lijkt Mike + The Mechanics als band ten dode opgeschreven; Paul Young is dan enkele jaren daarvoor overleden en Paul Carrack heeft de band verlaten voor andere projecten. Maar in 2010 maakt Mike Rutherford een doorstart met twee nieuwe zangers, Tim Howar en Andrew Roachford. Die laatste is bekend van zijn band Roachford, waarmee hij in de jaren ’80 een grote hit heeft: Cuddly Toy. Het album Let Me Fly opent met het soulvolle gelijknamige nummer, gezongen door Andrew Roachford.

1. The Living Years

Van het tweede gelijknamige studioalbum komt de Amerikaanse nummer 1-hit The Living Years. Mike Rutherford kampte met een writer’s block door problemen met de zwangerschap van zijn vrouw en het overlijden van zijn vader. De co-schrijver bij de band, producer B.A. Robertson, verloor zijn vader ook kort daarvoor en samen schrijven ze, bijna bij wijze van therapie, The Living Years, dat geweldig wordt ingezongen door Paul Carrack.