Je moet er waarschijnlijk nog even niet aan denken – zeker niet op een stralende dag als deze – maar nog een paar weekjes en de zomer zit er weer op. Toch is dat ergens ook wel weer iets om naar uit te kijken, want er liggen genoeg mooie nieuwe classic rock-albums en reissues op stapel om je door de minder warme maanden te slepen. Wat te denken van de eerste Metallica-plaat in acht jaar? Of al die mooie boxsets van de Stones, Pink Floyd en Bowie? Wij zetten negen releases op een rij die wij in ieder geval graag in onze handen willen hebben!

Kansas – The Prelude Implicit (23 september)

Zanger Steve Walsh stopte er in 2014 mee, maar Kansas blijft gewoon bestaan. Met Walsh’s opvolger Ronnie Platt maakte de Amerikaanse progrockband The Prelude Implicit, het eerste album in zestien jaar. De woorden van gitarist Rich Williams in een persbericht over de plaat zijn in ieder geval veelbelovend: “Dit is duidelijk een Kansas-album. Of het nu om een episch progepos als The Voyage Of Eight Eighteen, een bijtende rocker als Rhythm In The Spirit of een ballad als The Unsung Heroes gaat, op dit album is er voor elk soort Kansas-fan wel iets te vinden.”

Bruce Springsteen – Chapter And Verse (23 september)

Goed, in feite is Chapter And Verse gewoon een nieuwe compilatie met oud werk van The Boss. De plaat is dan ook bedoeld als aanvulling op Springsteens autobiografie Born To Run, die ook in september verschijnt. Naast al eerder uitgebrachte nummers uit zijn carrière kunnen fans zich verheugen op vijf zeldzame opnames: van Baby I en You Can’t Judge A Book By The Cover, die werden opgenomen in 1966 en 1967 door een jonge Bruce en zijn toenmalige bandje The Castilles, tot Henry Boy, een onuitgebrachte solodemo uit 1972.

David Bowie – Who Can I Be Now? (1974-1976) (23 september)

Vorig jaar verscheen een box met werk van wijlen David Bowie uit de periode 1969-1973. Deze nieuwe set is het vervolg daarop. Voor fans zal de toevoeging van het nooit eerder uitgebrachte album The Gouster ongetwijfeld het meest interessant zijn. Bowie maakte die plaat in 1974, voordat hij naar New York ging om met John Lennon en Harry Maslin samen te werken en uiteindelijk Young Americans uit te brengen. Verder bevat de twaalf discs tellende box ook de albums Diamond Dogs, David Live, Young Americans, Station To Station en Live Nassau Coliseum ’76. Daarnaast zijn op de compilatie RE:CALL 2 singleversies en non-album b-kanten uit die periode verzameld.

Eric Clapton – Live In San Diego (30 september)

Een registratie van het concert dat ‘Slowhand’ in maart 2007 gaf in San Diego, met als speciale gast J.J. Cale. De show was onderdeel van een tournee ter promotie van The Road To Escondido, het duo-album dat Cale en Clapton een jaar eerder hadden uitgebracht. Tijdens dit optreden waren de twee oude vrienden overigens niet de enige gitaarhelden op het podium. Zo speelt Derek Trucks (The Allman Brothers Band, Tedeschi Trucks Band) mee in enkele nummers van Derek & The Dominos, terwijl Robert Cray meedoet in de afsluitende uitvoering van Crossroads.

The Rolling Stones – The Rolling Stones In Mono (30 september)

De echte fan zal hier niet echt iets nieuws ontdekken, maar toch leuk dat al het jarenzestigwerk van de Stones bij elkaar is geveegd voor deze nieuwe boxset met zestien lp’s (of cd’s). The Rolling Stones In Mono bevat alle albums die de band in de sixties maakte, van het debuut uit 1964 tot en met Let It Bleed (1969). In mono dus. Ook bijgevoegd is de compilatie Stray Cats: een dubbel-lp (of enkele cd) met a- en b-kanten die niet op de reguliere langspelers stonden.

Jimi Hendrix – The Fillmore East First Show 12/31/1969 (30 september)

Jimi Hendrix introduceerde zijn legendarische Band Of Gypsys op oudejaarsavond 1969 en nieuwjaarsdag 1970 aan het grote publiek met concerten in de New Yorkse zaal Fillmore East. De eerste van die shows wordt voor het eerst officieel uitgebracht op deze archiefrelease, die wederom is geproduceerd door Janie Hendrix, Eddie Kramer en John McDermott. Een leuke toevoeging aan de collectie van de ware Hendrix-completisten onder ons.

Bon Jovi – This House Is Not For Sale (21 oktober)

Vorig jaar kwam Bon Jovi ook al met een nieuwe cd, Burning Bridges getiteld, maar die viel meer in de categorie ‘kliekjesplaat’. De eerste single (de titeltrack) van het écht nieuwe album This House Is Not For Sale was onlangs al te beluisteren, maar Bon Jovi-fans moeten nog even een paar maandjes wachten op het complete werkstuk. Het is het eerste werk van de band dat verschijnt via Island Records en het tweede zonder gitarist Richie Sambora, na Burning Bridges dus.

Pink Floyd – The Early Years 1965-1972 (11 november)

Deze gigantische (en vrij prijzige) boxset geldt toch wel als een soort Heilige Graal voor Pink Floyd-verzamelaars. The Early Years 1965-1972 bestaat uit – schrik niet – 27 discs! Maar dan heb je wel vijftien uur aan beeldmateriaal en 130 audiotracks, waarvan een aantal nooit eerder het licht zag. Naast de vele outtakes, alternatieve opnames, radio- en televisieoptredens en concertbeelden zijn ook de volledige films More en La Vallée (waar Obscured By Clouds de soundtrack van is), memorabilia en een aantal vinylsingles bijgevoegd. Er is ook een goedkoper alternatief voor de minder fanatieke fan: de tegelijkertijd verschijnende dubbel-cd Cre/ation biedt een aantal hoogtepunten uit de boxset.

Metallica – Hardwired… To Self-Destruct (18 november)

Fans van Metallica werden lang in spanning gehouden: zou de langverwachte opvolger van Death Magnetic (2008) dit jaar nog verschijnen? Ja dus. En Hardwired… To Self-Destruct lijkt het lange wachten waard geweest te zijn, want de band heeft er een heuse dubbelplaat van gemaakt en de eerste single Hardwired werd al vrij positief ontvangen door fans. Maar oordeel vooral zelf: