Vandaag is Night Rangers Jack Blades 65 jaar geworden. De zanger en bassist is o.a. bekend van zijn werk met Rubicon, Damn Yankees, Shaw/Blades, Tak Matsumoto Group, Revolution Saints en twee soloalbums. Maar zijn meeste bekende werk is natuurlijk met de AOR/hardrockband Night Ranger, voor veel muziekliefhebbers een absolute guilty pleasure. Dit zijn volgens ons de beste albums van de band:

10. Don’t Let Up

Don’t Let Up is het twaalfde studioalbum van Night Ranger en het verschijnt op 24 maart 2017. Op dit album is de nieuwe gitarist Keri Kelli voor het eerst te horen; verder bestaat Night Ranger nog uit Kelly Keagy (drums), Brad Gillis (gitaar), Eric Levy en natuurlijk de oprichter van de band, Jack Blades. De elf nummers op dit album komen vooral uit de pen van Blades, Gillis en Keagy en het beste nummer is Day And Night, met een heerlijk gitaarduel tussen Gillis en Kelli. Don’t Let Up piekte op plaats 12 in de Billboard Hard Rock albums chart.

9. Hole In The Sun

Het negende studioalbum van Night Ranger heet Hole In The Sun en verschijnt op 23 april 2007. Op dit album speelt toetsenist Michael Lardie (Great White) mee en het is ook het laatste Night Ranger-album met gitarist Jeff Watson. Hole In The Sun bevat weer veel Blades- en Gillis-composities maar toch is het niet echt een bijzondere plaat. Beste songs zijn Tell Your Vision en Whatever Happened. De Amerikaanse versie van Hole In The Sun bevat twee akoestische bonus tracks, te weten: Don’t Tell Me You Love Me en Sister Christian; twee grote hits van de band.

8. Big Life

Big Life, het vierde studioalbum van Night Ranger, verschijnt op 25 februari 1987 en is vooral bekend vanwege de single The Secret Of My Success, geschreven voor de gelijknamige film met Michael J. Fox in de hoofdrol. Helaas voor Night Ranger flopte de single gigantisch, hoewel de video heel vaak te zien was op MTV. Hearts Away, gecomponeerd door Blades, was de tweede single en deze piekte slechts op plek 90 in de Hot 100 chart. Het aardige nummer Colour Your Smile, ook een Blades-compositie, haalde de hitparade helaas niet. Big Life is toch een typisch Night Ranger-album met veel mooie melodieën en lekkere meezingnummers.

7. High Road

Het elfde studioalbum van Night Ranger draagt de titel High Road en het verschijnt op 10 juni 2014. High Road was best een succesvolle plaat, want het piekte op plaats 31 van de Billboard To Rock-albumchart en op nummer 9 in de Billboard Hard Rock-albumchart. De meeste van de elf nummers komen weer van de hand van Blades, Gillis en Keagy en de opvallendste track is waarschijnlijk L.A. No Name, een instrumentaal akoestisch gitaarduel tussen Gillis en Hoekstra. De beste songs op High Road zijn echter Don’t Live Here Anymore en Hang On.

6. Man In Motion

Man In Motion is het vijfde studioalbum van Night Ranger en verschijnt op 27 september 1988. Een van de originele leden van de band, namelijk Alan Fitzgerald (keyboards), verliet de band kort voordat Man In Motion werd opgenomen. Hij werd vervangen door Jesse Bradman. Helaas voor Night Ranger was Man In Motion geen commercieel succes en na het verschijnen van dit album duurde het dan ook negen jaar voordat er een nieuw album met Blades en Watson verscheen. Op Man In Motion staan een paar heerlijke nummers, zoals o.a. Halfway To The Sun en Woman In Love – beide Blades-composities trouwens…

5. Neverland

Neverland verschijnt op 22 juli 1997, negen jaar na het vorige Night Ranger-album (met Blades en Watson) Man In Motion. Op het zevende studioalbum is de band gelukkig weer in de originele bezetting te horen, bestaande uit Blades, Gillis, Watson, Keagy en Fitzgerald. Neverland bevat elf songs en als eerste single werd Forever All Over Again uitgekozen en dat nummer behaalde maar liefst de tweede plek in de Hot 100-lijst in Amerika. Dit album was een terugkeer naar de bekende Night Ranger-sound van de eerste albums en het viel daarom vooral bij fans van het eerste uur in goede aarde. Beste song van Neverland: I Don’t Call This Love, alweer een Blades-compositie.

4. Seven

Het achtste studioalbum van Night Ranger heet komisch genoeg Seven en het verschijnt op 14 juli 1998. Night Ranger is op deze plaat nog steeds in de originele bezetting en dat is te horen in prachtige nummers zoals Sign Of The Times, alweer een Blades-compositie, en Don’t Ask Me Why. Tommy Shaw (Styx en Damn Yankees) schreef samen met Jack Blades het nummer Kong, dat trouwens als tweede single van Seven werd uitgebracht. In Japan verscheen Seven met twee extra tracks, namelijk Let Him Run en Crazy World. Seven is een uitstekend Night Ranger-album, maar helaas was het commercieel gezien niet echt een succes.

3. 7 Wishes

7 Wishes is de titel van het derde Night Ranger-studioalbum en het verschijnt op 20 mei 1985. 7 Wishes bevat drie hits, namelijk Goodbye (hoogste plek 17), Sentimental Journey (hoogste plek 8) en Four In The Morning (hoogste plek 19). De titel van het laatstgenoemde nummer beschrijft de periode waarin Jack Blades het nummer componeerde. Naast deze drie hits bevat het album nog twee uitstekende Blades-songs, namelijk Seven Wishes en I Need A Woman.

2. Midnight Madness

Het tweede studioalbum van Night Ranger draagt de titel Midnight Madness en verschijnt op 26 oktober 1983. Midnight Madness bevat drie hits, waarvan Sister Christian waarschijnlijk het bekendste nummer is. De andere hits zijn: You Can Still Rock In America (met backgroundzang van Glenn Hughes) en When You Close Your Eyes. Midnight Madness was een commercieel succes, want het album piekte op plek 15 in de Amerikaanse Billboard 200-chart en het blijft het best verkochte Night Ranger-album (meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren in Amerika) ooit. Beste nummer op dit meer dan uitstekende rockalbum is wat mij betreft de Blades-compositie Touch Of Madness.

1. Dawn Patrol

Het debuutalbum van Night Ranger, verschenen op 1 november 1982, is nog steeds het beste Night Ranger-album ooit. In eerste instantie heette de band Ranger, maar naderhand bleek dat er al een band was met die naam en toen Blades het eerste nummer, getiteld Night Ranger, voor dit album schreef, besloot men de naam in Night Ranger te veranderen. Naast dat iconische nummer Night Ranger bevat Dawn Patrol verder nog klassieke songs zoals Don’t Tell Me You Love Me, alweer een Blades-compositie, Sing Me Away, Can’t Find Me A Thrill en Eddie’s Comin’ Out Tonight. De singles Sing Me Away en Don’t Tell Me You Love Me werden kleine hits in Amerika en het album Dawn Patrol was een commercieel succes met een hoogste notering van plek 38 in de Amerikaanse Billboard 200-chart.