Zelf treedt Mike Oldfield helaas al jaren niet meer op, maar in september komt de Spaanse band Tubular Tribute naar Nederland om het werk van de meester uit te voeren. Reden voor ons om eens de Oldfield-kennis van onze lezers te testen: kende jij deze tien feitjes over de man al?

Gitaar leren spelen was voor Mike Oldfield een soort therapie

In zijn jonge jaren kampte Mike Oldfield met grote emotionele problemen, die hij de baas bleef door zich onder te dompelen in gitaarspelen. Leren spelen was voor de jonge Mike dus als het ware zijn eigen therapie. Dat deed hij overigens zonder een noot te kunnen lezen.

Mike Oldfield wilde zijn gitaar laten klinken als een doedelzak

Oldfield heeft zijn specifieke gitaargeluid ontwikkeld door een paar onderdelen uit een mengpaneel van een opnamestudio in zijn gitaar te plaatsen.

Mike Oldfield moest worden overgehaald om Tubular Bells live te spelen

Na het uitbrengen van Tubular Bells in 1973 werd Mike Oldfield als het ware door Richard Branson gedwongen om de muziek live ten gehore te brengen. Branson wist Oldfield over te halen door hem de sleutels van zijn Bentley te geven. Tijdens de repetities was de muzikant echter doodsbang om het later die dag voor de zaal uit te voeren. Mick Jagger, die net als Stones-gitarist Mick Taylor aanwezig was, wist hem aan te moedigen. Oldfield vond het achteraf een zeer slechte vertolking van zijn muziek.

Mike Oldfield blikt met weinig genegenheid terug op Hergest Ridge

De compositie Hergest Ridge is nooit Mike Oldfields favoriet geweest. Terwijl hij Hergest Ridge aan het maken was, had hij er geen zin in. De energie die hij destijds in zich had was besteed aan het maken van Tubular Bells en Oldfield had nog maar een klein beetje over voor de creatie van Hergest Ridge. Toch was de nieuwe compositie succesvol en werd Tubular Bells zelfs van de eerste plek in de albumlijst verstoten door deze opvolger.

Ommadawn kwam deels tot stand tijdens een zware storm

De gitaarsolo aan het einde van de eerste kant van Ommadawn is opgenomen tijdens een zeer zware storm in zijn huis in Wales, waar de storm door alle kieren en gaten naar binnen kwam. Ook heeft Oldfield in deze solo het verdriet van het overlijden van zijn moeder verwerkt. Zijn nieuwste compositie Return To Ommadawn maakte hij eveneens na enkele erg droevige gebeurtenissen: een echtscheiding en het overlijden van zijn zoon en vader.

Mike Oldfield heeft een afkeer van toeren

Mike Oldfield heeft altijd een hekel gehad aan toeren, wat al begon toen hij als tiener in de band van Kevin Ayers speelde. Hij vond het altijd maar onderweg zijn van de ene naar de andere plaats niets, maar bovenal ging hij niet graag met een band op pad. Het liefst speelde hij alles zelf. Een andere grote ergernis was dat het geluid in de zalen nooit die kwaliteit haalde die hij voor ogen had met zijn muziek.

Mike Oldfield was de eerste die de Fairlight gebruikte

De Fairlight (Computer Musical Instrument) werd door Mike Oldfield als eerste gebruikt, en wel op zijn compositie Crises. Daar bleef het niet bij: het instrument keerde daarna terug op Discovery, The Killing Fields en Islands.

Mike Oldfield begon zonder idee aan het album Amarok

De compositie Amarok is vanzelf tot stand gekomen, dus zonder voorafgaand idee. Oldfields muziek ontstond sinds de begin jaren ’80 steeds vaker op die manier. Voor Amarok is hij elke dag de studio ingedoken en speelde hij wat er op dat moment bij hem bovenkwam. Door al deze jamsessies samen te voegen is uiteindelijk Amarok ontstaan.

Mike Oldfield woont al jaren op de Bahamas in Nassau

De reden om buiten Engeland te wonen had te maken had met het belastingstelsel daar. Daarnaast was Oldfield het moeilijke gedoe over het rookbeleid zat en zocht hij de rust van het leven in Engeland uit de vorige eeuw. Laat hij nou beide in de Bahamas gevonden hebben. Wat bij deze beslissing ook niet vergeten moet worden, is dat het op de Bahamas altijd mooi weer is, en dat Oldfield daar met rust wordt gelaten.

Mike Oldfield belandde in de jaren negentig in een gevaarlijke midlifecrisis

In 1994 is Mike Oldfield na een zoveelste breuk met een vrouw aardig doorgedraaid, waardoor hij terechtkwam in een nogal gevaarlijke midlifecrisis. Hij vluchtte naar Ibiza, waar hij een luxueuze bungalow had laten bouwen. Ook liet hij zijn haar blonderen, liep hij rond in jeugdige kleding en liet hij zich behoorlijk vollopen met drank en drugs. Hij dook dus als een bezetene het uitgaansleven in. Ibiza werd een hel voor Oldfield en in deze toestand stond hij aardig wat keren op de punt van een rif om eraf te springen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen!

Tekst: Martcel Albion