Op 14 september 1950 werd de uitstekende Engelse gitarist Paul Kossoff geboren. Hij werd vooral bekend als medeoprichter van de band Free, samen met zanger Paul Rodgers.

Na het uiteenvallen van Free richtte hij de band Backstreet Crawler op. Hij werd geboren als Paul Francis Kossoff in het Londense stadsdeel Hampstead, als zoon van Margaret Jenkins en de Britse acteur David Kossoff, die van Joods-Russische afkomst was. Al op jonge leeftijd raakte Paul verslaafd aan alcohol en drugs en op 19 maart 1976 resulteerde dit in zijn overlijden, aan hartfalen in een toilet in het vliegtuig tussen Los Angeles en New York.

In 1968 richtte hij (17 jaar oud), samen met Paul Rodgers (18), drummer Simon Kirke (18) en bassist Andy Fraser (nog maar 15 jaar!) Free op. Ze maakten twee door blues en soul beïnvloede albums, Tons Of Sobs (1968) en Free (1969), en traden veel op. In 1970 werd het derde album Fire And Water uitgebracht, waarop de wereldhit All Right Now stond en die een heavier rocksound bevatte. De band was ineens top of the bill en speelde onder meer op het roemruchte Isle Of Wight Festival en toerde door het Verenigd Koninkrijk, Europa en Japan. De druk op de band werd hierdoor erg groot en het gevolg was dat de band, na de release van het vierde album Highway, uiteenviel, mede door de vele ruzies tussen Paul Rodgers en Andy Fraser.

In 1971 werd het live-album Free Live uitgebracht, dat werd opgenomen in 1970. In 1972 kwamen ze weer bij elkaar, vooral om Paul Kossoff te behoeden voor zijn drugsverslaving en werd Free At Last uitgebracht. Later dat jaar viel de band weer uit elkaar omdat Paul vaak niet eens kwam opdagen en als hij wel kwam nauwelijks in staat was om te spelen. Andy Fraser stapte definitief op en de anderen gingen verder met de Japanse bassist Tetsu Yamauchi en toetsenist John ‘Rabbit’ Bundrick.

Na deze split werd het album Kossoff Kirke Tetsu Rabbit opgenomen (1972) en het uiteindelijk laatste Free-album Heartbreaker in datzelfde jaar. Kossoff werd tijdens de laatste Amerikaanse tournee in 1973 vervangen door ex-Osibisa-gitarist Wendell Richardson, maar na die tour was de koek echt op en werd Free definitief ontbonden. Paul Rodgers en Simon Kirke richtten Bad Company op, en Andy Fraser begon de band Sharks (later The Andy Fraser Band genoemd).

In 1973 bracht Paul Kossoff zijn eerste soloalbum uit, Back Street Crawler getiteld. Daarna richtte hij een band op met dezelfde naam. Het eerste album van deze band was The Band Plays On (1975), die werd gevolgd door 2nd Street (1976) en jaren later door een live-album, Live At Croydon Fairfield Halls (15-6-1975) (1983). Hoewel het erop leek dat hij zijn verslaving onder controle had, werd tijdens de Amerikaanse tournee van 1975 duidelijk dat dit niet het geval was, met zijn eerder genoemde dood als gevolg.

Hieronder vijf tracks waarop Paul Kossoff duidelijk aanwezig is, twee van Free en drie van Back Street Crawler:

Free – All Right Now

Free – Be My Friend

Black Street Crawler – Stone Cold Sober

Black Street Crawler – Just For You

Black Street Crawler – It’s A Long Way Down To The Top (Croydon 1975)