Vandaag is Peter Gabriel jarig. Hij werd 68 jaar geleden geboren in Chobham, Surrey, Engeland en verwierf bekendheid als leadzanger van de Britse progressieve rockband Genesis, waarmee hij zes studioalbums maakte. Hij verliet de groep op 15 augustus 1975, omdat hij meer tijd wilde doorbrengen met zijn gezin, nadat net zijn eerste dochter was geboren. Toen hij merkte dat de andere bandleden dat niet zo zagen zitten, besloot hij op te stappen.

In 1976 startte hij een uiterst succesvolle solocarrière en bracht in 1977 zijn eerste soloalbum uit, dat zoals dat in het Engels zo mooi heet, ‘selftitled’ was, m.a.w. de albumtitel was Peter Gabriel (ook bekend als Car). Ook de volgende drie platen kregen die titel, respectievelijk tussen haakjes bekend als Scratch, Melt en Security. De daaropvolgende drie albums hadden titels bestaande uit twee letters: So, Us en Up. En de twee platen daarna hadden ‘normalere’ titels. Naast verschillende live-albums bracht hij ook vier soundtracks uit en werkte hij mee aan meerdere albums van anderen. Zijn recentste soloalbum dateert alweer uit 2011… maar Gabriel zit niet stil, want later deze week, op 16 februari, komt het album Everything Is Recorded uit, waaraan hij meewerkt. Ter gelegenheid van zijn verjaardag tien van de beste albums uit zijn carrière, zonder een nummervolgorde. Uiteraard is zo’n lijstje erg subjectief. Wat is jouw favoriete album waarop Peter Gabriel zingt?

Genesis – Trespass (1970)

Het tweede studioalbum van Genesis werd in de zomer van 1970 opgenomen in de Londense Trident Studios, met John Anthony als producer. De muziekstijl op deze plaat is in tegenstelling tot de debuutplaat geen ‘gewone’ popmuziek maar door folk geïnspireerde progressieve rock. Het was de laatste plaat met gitarist Anthony Phillips en de enige met drummer John Mayhew. Alle songs werden geschreven door Anthony Phillips, gitarist Mike Rutherford, Peter Gabriel en toetsenist Tony Banks. Jarenlang een live-favoriet was The Knife.

Genesis – Nursery Cryme (1971)

Op deze derde langspeler waren gitarist Steve Hackett en drummer Phil Collins voor het eerst te horen. Ook nu was John Anthony de producer. Door de komst van Steve Hackett veranderde de sound in nog progressievere rock, met naast elektrische gitaar ook twaalfsnarige akoestische gitaar en keyboards. Alle songs werden geschreven door alle bandleden gezamenlijk. Naast een viertal vrij korte songs staan er ook drie lange stukken op, zoals publieksfavoriet The Musical Box.

Genesis – Foxtrot (1972)

Het vierde Genesis album werd door de band zelf geproduceerd, met behulp van Dave Hitchcock. Deze keer werden de opnames in de Island Studio in Londen gemaakt. Alle songs werden door de bandleden geschreven en gearrangeerd. Op enkele (zeer) korte songs na bevat deze plaat langere stukken, met de vrijwel volledige tweede plaatkant bevattende song Supper’s Ready, wat nog altijd als één van de hoogtepunten in het progrockgenre wordt beschouwd.

Genesis – Selling England By The Pound (1973)

In hetzelfde jaar van het live-album Genesis Live werd Selling England By The Pound uitgebracht.
Deze vijfde studioplaat bereikte de derde plaats op de Britse albumlijst en de band ontving er een gouden plaat voor. De band scoorde een hit met de single I Know What I Like (In Your Wardrobe), wat de eerste top 30 hit voor de band was. John Burns produceerde het album samen met de bandleden, die weer alle songs schreven en arrangeerden. Mooie lange songs op deze plaat: Dancing With The Moonlit Knight, The Battle Of Epping Forest, The Cinema Show en Firth Of Fifth.

Genesis – The Lamb Lies Down On Broadway (1974)

Het laatste Genesis studioalbum met Peter Gabriel was meteen een dubbelalbum en, jawel, een conceptalbum. Voor de opnames werd een landhuis gehuurd, Glaspant Manor in Carmarthenshire in Wales. Er werd gebruikgemaakt van een mobiele studio van Island Studios in Londen. Ook dit was een coproductie van John Burns en Genesis. Na de release volgde een uitgebreide tournee door de Verenigde Staten en Europa, met in totaal 102 optredens. Peter Gabriel was altijd al bekend van buitenissige verkleedpartijen, maar deze keer maakte hij het wel heel bont met wat je gerust monsterachtige kledij mag noemen.

Peter Gabriel – Peter Gabriel 1 (1977)

Het debuutalbum onder de titel Peter Gabriel, ook bekend als Peter Gabriel 1 of Car (n.a.v. de hoesillustratie) werd op 25 februari 1977 uitgebracht. Bob Ezrin produceerde het album dat in Londen en Toronto werd opgenomen, waarop twee singlehits staan. Naast Modern Love is dat Solsbury Hill.

Peter Gabriel – Peter Gabriel 3 (1980)

In mei 1980 kwam het derde album (ook bekend als ‘Melt’) uit, dat werd opgenomen in Bath en Londen, onder productionele leiding van Steve Lillywhite. Deze plaat werd de definitieve doorbraak van Gabriel als soloartiest. Een van de muzikanten die meewerkten was zijn oud-Genesis-collega Phil Collins, die tijdens de opnamesessies zijn kenmerkende drumsound ontdekte. Enkele maanden later, in juli 1980, kwam er een Duitstalige versie op de markt, onder de titel Ein Deutsches Album; de muziek hiervoor was opnieuw opgenomen. Hoogtepunten op het album zijn Games Without Frontiers, No Self Control en Biko.

Peter Gabriel – Peter Gabriel 4 (1982)

Dit album is ook bekend als ‘Security’ en werd onder leiding van producers David Lord en Peter Gabriel zelf opgenomen in Peters eigen studio in Ashcombe House in Bath, Somerset, Engeland. Alle opnames werden voor het eerst volledig digitaal opgenomen. Er werd gebruikgemaakt van de modernste elektronica, zoals de peperdure Fairlight sampler en synthesizers als de Prophet 5 en de Polymoog. Ook van dit album verscheen een Duitstalige versie onder de titel Deutsches Album. Onder de singles die werden uitgebracht was deze Shock The Monkey.

Peter Gabriel – So (1986)

Het meest toegankelijke soloalbum van Peter Gabriel is tevens zijn meest succesvolle. Hij produceerde het album samen met de Canadees Daniel Lanois. Ook deze plaat werd opgenomen in zijn eigen studio in Bath. So bevat een aantal flinke singlehits, zoals Sledgehammer, Red Rain, In Your Eyes, Big Time en de wereldhit Don’t Give Up, die hij als duet met Kate Bush uitbracht.

Peter Gabriel – Us (1992)

Het zesde studioalbum was opnieuw een samenwerking met Daniel Lanois. Deze werd opgenomen in zijn nieuwe Real World-studio en uitgebracht op zijn eigen Real World label. De teksten op deze plaat gaan vooral over persoonlijke problemen, zoals het eind van zijn eerste huwelijk, zijn verbroken relatie met actrice Rosanna Arquette (jawel, degene waarover de Toto hit gaat) en zijn slechte relatie met zijn oudste dochter. Het album werd gepromoot met een uitgebreide wereldtournee onder de titel The Secret World Tour. Van Us werden drie singles uitgebracht: Digging In The Dirt, Steam en Blood Of Eden, met Sinéad O’Connor.