Compilaties zijn vaak niet heel populair bij de ‘echte’ muziekliefhebbers. Zij luisteren liever naar de reguliere albums van een band. Toch zijn sommige verzamelaars niet alleen interessant voor mensen die kennis willen maken met muziek van een artiest, maar ook voor de fans – bijvoorbeeld dankzij de toevoeging van nummers die niet op andere platen staan of omdat de trackselectie simpelweg briljant is. Hieronder presenteren we de elf beste classic rock-compilaties. Boxsets staan er overigens niet tussen – zie daarvoor onze aparte lijst.  

11. Tom Petty & The Heartbreakers – Greatest Hits (1993)

Tom Petty heeft met en zonder The Heartbreakers genoeg mooie albums gemaakt, maar voor veel mensen blijft deze compilatie de ultieme plaat van hem en zijn band. Elk nummer is een kraker: van American Girl tot Into The Great Wide Open. Daarnaast bevat Greatest Hits twee nieuwe songs, de hit Mary Jane’s Last Dance en de Thunderclap Newman-cover Something In The Air, die de kwaliteit zeker niet omlaag halen. Een heerlijke plaat voor een lange autorit!

10. Pink Floyd – Echoes: The Best Of Pink Floyd (2001)

Pink Floyd is natuurlijk vooral een albumgroep en als je de band wilt leren kennen, kun je het beste gewoon The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here en/of The Wall in huis halen. Maar mocht je om wat voor reden dan ook graag een compilatie willen kopen, zul je niet teleurgesteld zijn in Echoes: The Best Of Pink Floyd. Op de tracklist valt weinig aan te merken, behalve dan dat een meesterstuk als Echoes kennelijk ingekort moest worden. De fans hebben meer aan de compilatie Relics, met enkele nummers die niet op de reguliere albums stonden.

9. David Bowie – Best Of Bowie (2002)

Er zijn verschillende Bowie-compilaties en wie een uitgebreider overzicht wil, kunnen we de 3cd-set The Platinum Collection van harte aanbevelen, maar Best Of Bowie is een van de meest consistente verzamelaars. Er verscheen zowel een 1cd- als een 2cd-versie en de tracklist werd aangepast voor sommige landen/continenten. De standaard dubbel-cd die in Europa op de markt kwam, bevat vrijwel alle hits van Space Oddity uit 1969 tot Slow Burn uit 2002. Een prima keuze om kennis te maken met David Bowie dus!

8. The Byrds – Greatest Hits (1967)

The Byrds was zeker niet alleen een singlesband (het album The Notorious Byrd Brothers uit 1968 is zelfs een waar meesterwerk), maar er kan weinig op tegen deze verzameling van de grootste hits uit de beginjaren van de Amerikaanse folkrockgroep. Tot de ingrediënten behoren superieure Bob Dylan-covers, de psychedelische klassieker Eight Miles High, de direct herkenbare gitaarsound van Roger McGuinn en de fabelachtig mooie samenzang. Greatest Hits Volume II (1971) bevat overigens ook veel fraais.

7. Aerosmith – Greatest Hits (1980)

Er zijn (te) veel Aerosmith-compilaties verschenen en sommige daarvan bieden een completer carrièreretrospectief dan Greatest Hits, maar op deze lp ligt de focus uiteraard op de beginperiode – volgens velen ook de beste jaren van de band. Elk nummer is raak, inclusief onmisbare rock-anthems als Dream On, Sweet Emotion en Walk This Way. Bovendien bevat deze verzamelaar met Kings And Queens en Last Child twee essentiële Aerosmith-songs die je niet regelmatig op de radio hoort.

6. Neil Young – Decade (1977)

In de eerste periode van zijn carrière had Neil Young al zo ontzettend veel goede muziek gemaakt dat hij maar liefst drie lp’s kon vullen met materiaal van hoog niveau. Niet alleen met selecties van succesplaten als After The Gold Rush en Harvest, maar ook opnames van Buffalo Springfield en CSNY. De echte fan had ook nog wat aan Decade, want nummers als Winterlong en Campaigner waren nooit eerder verschenen. Deze verzamelaar was daarmee een soort voorloper van de boxset.

5. Queen – Greatest Hits (1981)

De singles die Queen tussen 1974 en 1980 uitbracht, waren vaak van zo’n hoog niveau dat sommigen deze compilatie zelfs boven de reguliere studioalbums van de band zullen prefereren. Ja, sommige hits (Bohemian Rhapsody, We Are The Champions) zijn door de jaren heen wat grijsgedraaid, maar ook de nummers die je minder vaak op de radio hoort (Good Old-Fashioned Lover Boy, Now I’m Here) mogen er wezen. In Engeland is Greatest Hits van Queen de bestverkochte plaat aller tijden.

4. Jimi Hendrix – Experience Hendrix: The Best Of Jimi Hendrix (1997)

Je kunt voor iets meer geld de drie studioplaten die Hendrix tijdens zijn leven uitbracht (Are You Experienced, Axis: Bold As Love en Electric Ladyland) aanschaffen, maar op Experience Hendrix zijn de grote songklassiekers netjes samengebracht. Bovendien staan op deze compilatie enkele singles die niet op een album stonden (maar natuurlijk wel ook toegevoegd zijn aan de cd-remaster van Are You Experienced), tracks die postuum uitkwamen en de legendarische uitvoering van The Star Spangled Banner op Woodstock.

3. The Rolling Stones – Forty Licks (2002)

De echte fan zal de voorkeur geven aan de 4lp-boxset Singles Collection: The London Years (1989), want daarop staat ook een aantal puike B-kanten. Voor een completer overzicht van de carrière van de Stones kun je terecht bij Forty Licks. Deze dubbel-cd bevat alleen de grootste hits: van Not Fade Away tot Anybody Seen My Baby? (en vier nieuwe songs).

2. Led Zeppelin – Remasters (1990)

Aangezien Led Zeppelin niet heel veel albums gemaakt heeft, heb je de collectie vrij snel compleet. Maar wie toch per se een compilatie van ’s werelds grootste hardrockband moet hebben, zal zeer content zijn met deze uitstekend samengestelde dubbel-cd. Bijna alle hoogtepunten van alle studioplaten (met uitzondering van Coda) zijn toegevoegd en de geluidskwaliteit is meer dan prima – zoals je van een album met deze titel mag verwachten.

1. The Beatles – 1962-1966 / 1967-1970 (1973)

Dat ‘de blauwe’ of ‘de rode’ van The Beatles op nummer 1 in dit lijstje zou komen, zag iedereen waarschijnlijk wel aankomen. Maar aangezien we niet kunnen kiezen (en de twee compilaties ook samen verkrijgbaar zijn) mogen de twee dubbel-lp’s de bovenste plek delen. 1962-1966 en 1967-1970 blijven voorbeeldige verzamelingen van A- en B-kanten – en in het maken van singles waren de Beatles natuurlijk meesters. Ook van de individuele leden zijn mooie compilaties te vinden, zoals Working Class Hero: The Definitive Lennon en Paul McCartney’s Wingspan: Hits And History.