Op 10 januari, 75 jaar geleden, werd Rod Stewart geboren. Hij mag beschouwd worden als een van de meest commercieel succesvolle rockartiesten uit de geschiedenis, met een platenverkoop die de 250 miljoen overstijgt. Wanneer er lijstjes met de beste songs van Stewart gemaakt worden, zijn dat bijna altijd songs uit de periode voor 1978. Vanaf het tijdperk Da Ya Think I’m Sexy? is er volgens veel rockfans geen fatsoenlijke muziek meer door Stewart gemaakt. Maar is dat helemaal waar? Voor deze keer: de tien beste songs van Rod Stewart na 1980.

10. Broken Arrow (1991)

Ondanks Rod Stewart zelf een prima songwriter is, gebruikt hij ook veel songs van anderen, die hij vervolgens in een eigen jasje steekt. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer, maar deze Broken Arrow van Robbie Robertson is zeker de moeite waard. Het kenmerkende swamp-blues geluid blijft behouden en de melodieën worden prachtig ingevuld door Stewart.

9. Leave Virginia Alone (1995)

In 1995 brengt Rod Stewart het album A Spanner In The Works uit. Tom Petty schreef het mooie Leave Virginia Alone. Stewart bereikte er de eerste plaats mee in de Canadese hitlijsten. 

8. Rocks (1998)

In 1998 nam Stewart het album When We Were The New Boys op. Op deze plaat staan covers van bands die op dat moment populair waren, zoals Oasis en Primal Scream. Van de laatste covert Stewart een lekkere versie van Rocks.  

7. Ooh La La (1998)

Van hetzelfde album When We Were The New Boys is een nieuwe versie van de oude Faces-hit Ooh La La afkomstig. De originele versie uit 1973 werd gezongen door Ronnie Wood (die kort daarna naar de Rolling Stones zou gaan). De song werd geschreven door Ronnie Lane, bassist en oprichter van de (Small) Faces, die in 1997 overleed aan Multiple Sclerose. Stewart nam Ooh La La op als eerbetoon aan zijn oude bandmaat Lane. 

6. It Takes Two (1991)

Rod Stewart en Tina Turner nemen de oude Motown-hit It Takes Two opnieuw op ter gelegenheid van een cola-commercial. Het nummer was al eerder een hit in 1966, destijds gezongen door Marvin Gaye en Kim Weston. Stewart en Turner tonen zich beiden artiesten die zowel rock als soul in de vingers hebben. De productie van deze versie ligt wederom bij Chic-bassist Bernie Edwards. 

5. Cut Across Shorty (1993)

Cut Across Shorty komt van het Gasoline Alley-album uit 1970. Eddie Cochran schreef dit nummer al in 1960. In de begin jaren ’90, tijdens de unplugged-rage, kwam Rod Stewart met zijn Unplugged And Seated-album, waar akoestische uitvoeringen van zijn oude hits op staan. Cut Across Shorty, met Ronnie Wood op gitaar, laat horen dat Rod Stewart nog steeds kan rocken. Let ook op het subtiele grapje dat Rod over zijn vrouw maakt aan het begin van het nummer. 

4. People Get Ready (1985)


Eind jaren 60 werkte Rod Stewart veel samen met Jeff Beck in The Jeff Beck Group. In de jaren ’80 zoekt Stewart Beck weer op en speelt deze op een aantal albums. Samen nemen ze de Curtis Mayfield-song People Get Ready op. Op deze liveversie lijkt het dat Jeff Beck Rod Stewart echt niet verwachtte op het podium.

3. Crazy About Her (1988)

In de jaren ’80 wordt de status van Rod Stewart als wereldster definitief bevestigd. De muziek die hij maakt is echter wel erg synthetisch en gladjes. Stewart is in die tijd erg gecharmeerd van de band Powerstation, waar naast Robert Palmer, ook Chic leden Bernie Edwards en Tony Thompson in zaten, naast Andy Taylor, voormalig gitarist van Duran Duran. De leden van Powerstation, zonder Robert Palmer, tekenen voor de opnames en productie van Out Of Order. Critici beschouwden dit album als de terugkeer naar hoe Rod Stewart zou moeten klinken.  

2. Can’t Stop Me Now (2013)

In 2013 komt Stewart zijn autobiografie ‘Rod’ uit. Stewart: “Na twee jaar lang alles opschrijven wat er door de jaren heen gebeurde werkte therapeutisch voor me, het voelde alsof een blokkade werd opgeheven. Ik had weer volop inspiratie en zin om nieuwe songs te schrijven.” Can’t Stop Me Now van het album Time uit 2013 is een van de betere Stewart-songs in een hele lange tijd. 

1. Tom Trauberts Blues (Waltzing Mathilda) (1992)

Van het Unplugged And Seated-album wordt de single Tom Trauberts Blues zowaar een hit in Nederland. Rod Stewart heeft van het wat illustere nummer van Tom Waits uit ’76 een toegankelijke versie gemaakt zonder dat het plat of commercieel klinkt.