Vandaag viert drummer Roger Taylor (die van Queen) zijn 66ste verjaardag. Hoewel hij dus het volste recht heeft om van een welverdiend pensioen te genieten, is hij ‘still alive and kicking’. Taylor staat niet alleen bekend als een prima liedjesschrijver, maar ook om zijn schorre zangstem. Vanwege de verjaardag van de drummer hieronder een lijstje met tien songs uit zijn rijke carrière, met zowel aangedragen teksten (gezongen door een collega) als zelf-gezongen nummers.

10. Smile – Blag 

Voordat Queen doorbrak als Queen, bemanden gitarist Brian May, bassist Tim Staffell en drummer Roger Meddows-Taylor de band Smile. Blag is een van de liedjes die op de enige lp van de band verscheen. Geschreven door Taylor. Het is nog niet het geluid van Queen, maar duidelijk is al wel dat Taylor een verdienstelijke drummer is.

9. Queen – The Loser In The End 

In de beginjaren van Queen was het redelijk gebruikelijk dat de schrijver van het ingebrachte lied de lead vocals deed. Voor het album Queen II kwam Taylor met The Loser In The End, waar hij de zang voor zijn rekening nam. Het is ook zijn enige bijdrage voor deze tweede lp van de band. Een triviaal detail: de handgeschreven tekst van The Loser In The End is het oudst bewaarde handgeschreven origineel van Queen.

8. Queen – Modern Times Rock ‘n’ Roll

Dit nummer verscheen op het debuutalbum van Queen uit 1973. Dit is het enige nummer van de zingende drummer.  Zijn kenmerkende rauwe zangstem is goed te horen, net als zijn voorkeur voor de wat hardere rockmuziek.

7. Queen + Paul Rodgers – Say It’s Not True 

Een van de post-Mercury-liedjes van Queen. Geschreven voor Nelson Mandela, die zijn zoon verloor aan AIDS, een ziekte die natuurlijk ook een belangrijke rol speelde in de carrière van Queen. In deze live-versie uit 2008 verdelen de toenmalige zangers van de band (Taylor, gitarist May en zanger Paul Rodgers) de leadzang. Een soloversie van dit lied verscheen op Taylors album Fun On Earth (2013).

6. Queen – Radio Ga Ga

Misschien wel een van Queens grootste hits: Radio Ga Ga. Geschreven door Taylor nadat zijn zoontje (uit een relatie met een Franse dame) iets riep in de trant van: “Radio Ka Ka”. De uitgestoken handen uit de clip zijn legendarisch geworden. Of wat te denken van dat rode crêpe-papier om de lichamen van de bandleden? Voor de clip werd veelvuldig gebruik gemaakt van de re-release van de film Metropolis. Vanwege die radio.

5. Queen – These Are The Days Of Our Lives 

Volgens velen is These Are The Days Of Our Lives het ‘afscheidslied’ van Queen-frontman Freddie Mercury.  Taylor schreef These Are The Days Of Our Lives als melancholisch lied over de dagen van vroeger. Vanwege de clip (Freddie Mercury’s laatste bewegende beelden) en de zin “I still love you” aan het eind (een verwijzing naar Love Of My Life?), is These Are The Days Of Our Lives een van de meest indrukwekkende songs geworden.

4. Roger Taylor – Nazis 1994 

Dit nummer gaat over de opkomst van neo-nazi’s en het ontkennen van de holocaust. “They’re saying now it never happened”, galmt herhaaldelijk door de speakers, gevolgd door “I’m gonna kick those f*cking nazi’s.” De tekst werd zo controversieel gevonden dat veel radiostations het nummer weigerden te spelen en veel winkeliers de single niet in hun schappen wilden hebben. Daarom werd de tekst snel veranderd in “We gotta stop those stinking nazis”, waarmee de nu als “banned version” bekend staande oorspronkelijke opname een rariteit is geworden. Het nummer haalde uiteindelijk de 22ste plek in de Britse hitlijsten en is daarmee de meest succesvolle solosingle van Taylor.

3. Queen – I’m In Love With My Car 

Een van de bekendste Queen-nummers van de hand van Roger Taylor is zonder meer I’m In Love With My Car uit 1975. Taylor neemt ook voor dit nummer, van het succesalbum A Night At The Opera, de leadvocals voor zijn rekening. Opgedragen aan een van de roadies van Queen, “Jonathan Harris, boy racer to the end”, die erg van zijn sportauto Triumph was gecharmeerd. Het nummer verdween in de jaren tachtig van de speellijst van Queen, maar wordt sinds de “nieuwe Queen” weer volop gespeeld. En terecht: typischer Queen-rock is bijna niet te krijgen.

2. The Cross – Heaven For Everyone

Dit liedje is van Taylors hobbyproject The Cross. In 1987 nam hij dit nummer al op, met Queen-frontman Freddie Mercury als leadzanger. Voor de Amerikaanse versie van het lied nam de schorre drummer zelf de zang voor zijn rekening. Voor het album Made In Heaven speelden de overgebleven leden van Queen het nummer opnieuw in, en lieten de zang van hun overleden frontman geheel intact. Heaven For Everyone past prima in het thema van Made In Heaven.

1. Queen – A Kind Of Magic

“It’s a kind of magic”. Deze zin uit de film Highlander, waar Queen de soundtrack voor schreef, inspireerde Taylor het het schrijven van het gelijknamige nummer. In de clip zien we de bandleden elk in een specifieke rol: van een heer van stand tot zwerver. Het nummer A Kind Of Magic werd ook het titelnummer van de gelijknamige plaat.