De illustere topproducer Rick Rubin wordt op 10 maart 56 jaar, een mooi moment om de 10 meest onderscheidende producties van zijn hand op een rijtje te zetten. Rick Rubin wordt in New York geboren als Frederick Jay Rubin. Al in 1982 richt hij Def Jam Records op en leert hij muziek produceren van de hiphoppers van Zulu Nation. In 1984 komt Rick in contact met Russell Simmons en boeken ze grote successen. De samenwerking duurt tot 1988, wanneer Rick Rubin ruzie krijgt met een van de directeuren van Def Jam. Hij vertrekt naar Californië, waar hij Def American Records opricht, dat in 1993 hernoemd wordt tot American Recordings. In 2007 wordt Rick Rubin gekozen tot belangrijkste producer en is vanaf dat jaar tot  ook werkzaam voor Columbia Records, waar hij in 2012 een Best Album Award wint voor Adele’s 21.

  1. Beastie Boys – Fight For Your Right (1986)

Toen de Beastie Boys in 1984 van hardcore punk-band hun stijl verlegden naar Hiphop, zochten ze een dj om hun band te complementeren. Ze vonden de NY University-student Rick Rubin, die ze aanbood hun muziek te produceren en op zijn label Def Jam Records aan te sluiten. Hun debuutalbum Licenced To Ill werd een doorslaand succes, de single Fight For Your Right zou later door de Rock & Roll Hall Of Fame benoemd worden tot een van de 500 nummers die rock & roll gedefinieerd hebben. De samenwerking tussen Rick Rubin zijn en de Beastie Boys duurde slechts tot 1988.

  1. Run-DMC & Aerosmith – Walk This Way (1986)

Begin jaren ‘80 zat de carrière van Aerosmith niet bepaald op een hoogtepunt. Het was het idee van hiphop-producer Rick Rubin om de rappers van Run-DMC te combineren op Walk This Way, voor die tijd een gewaagd idee. Het resultaat was een dikke hit, een hilarische videoclip en voor Aerosmith de start voor een tweede leven in hun carrière.

  1. Slayer – Reign In Blood (1986)

De heren van Slayer waren niet direct overtuigd om over te stappen naar Def Jam Records van Rick Rubin. Rubin was immers vooral bekend geworden door de productie van hiphop-acts als LL Cool J en Run-DMC. Uiteindelijk overtuigde Rubin door zijn kennis van zaken en inspirerende visie. Hij hielp de band hun sound te perfectioneren; Rubin liet de band nog sneller en compacter spelen, waardoor Reign In Blood vandaag de dag nog geldt als een ware klassieker in het genre.

  1. Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik (1991)

Jaren van overmatig drugsgebruik leiden eind jaren ‘80 tot de dood van eerste gitarist Hillel Slovak, het vertrek van bandleden en teleurstellende platen en tours. De Red Hot Chili Peppers hebben al eerder gevraagd aan Rick Rubin of hij met ze wilde werken, maar hij bedankte vanwege de overmatige narcotica-consumptie van de band. Ter voorbereiding op de opnames stopte Rubin de band in het voormalige huis van Houdini, om het creatieve proces te stimuleren. Blood Sugar Sex Magik wordt een groot succes en wordt beschouwd als een van de trendsettende albums in de alternatieve rock-stroming begin jaren ‘90. De relatie tussen de Red Hot Chili Peppers en Rick Rubin blijkt een vruchtbare en ze zullen tot 2014 blijven samenwerken.

  1. AC/DC – Ballbreaker (1995)

“Misschien was het het niet zo’n goed idee om met Rick Rubin te willen werken”, verzuchtte Malcolm Young later. Rick Rubin dreef de broers tot waanzin, door ze alle nummers weer opnieuw te laten schrijven, door halverwege van studio te wisselen omdat hij toch niet helemaal tevreden was met de sound van de drums en om door vaak afwezig te zijn en AC/DC in onzekerheid achter te laten. Malcolm Young verdacht Rubin er zelfs van meer aandacht te hebben voor de Red Hot Chili Peppers, waar hij op hetzelfde moment ook een album voor produceerde. Dat was zeker niet het geval; Rubin heeft als fan voor het leven altijd geroepen dat hij AC/DC wilde produceren. Dat lukte met het nummer Big Gun voor de film Last Action Hero, daarna volgde het complete album Ballbreaker.

  1. Black Sabbath – 13 (2013)

Toen na 35 jaar Black Sabbath eindelijk bij elkaar kwam in de originele line-up (helaas zonder drummer Bill Ward) om een album op te nemen, was Rick Rubin de aangewezen persoon voor de productie. Rubin gaf de band huiswerk om in hun jaren ‘70-discografie te duiken. Tot overmaat van ramp wordt Tony Iommi tijdens de opnames gediagnosticeerd met lymfklierkanker, maar alle tegenslagen kunnen niet tegenhouden dat Black Sabbath met 13 samen met Rubin een onvolprezen hoofdstuk weet toe te voegen aan een indrukwekkende carrière.

  1. Mick Jagger – Wandering Spirit (1993)

Na jaren kritiek van Keith Richards gekregen te hebben over zijn eerste twee soloprojecten She’s The Boss en Primitive Cool, komt Mick Jagger in 1993 met een album dat door de critici goed ontvangen wordt. Zelfs Keith Richards vindt het album wel aardig. Het verschil met de vorige keren is Rick Rubin: de onverstoorbare producer liet zich niet beïnvloeden door Mick Jaggers hippe en trendy voorstellen, maar daagde hem uit terug te gaan naar zijn blues-roots. De nummers komen dichterbij het Rolling Stones-geluid, maar zetten tegelijk Mick Jagger centraal in al zijn veelzijdigheid.

  1. The Cult – Electric (1987)

Rubin staat in 1987 nog aan het begin van zijn carrière, hij heeft successen met hiphop-acts en net de succesvolle uitstap met Slayer afgerond. Op Electric laat Rick Rubin zijn vakbekwaamheid zien. Niet alleen geldt Electric als een onderscheidend rockalbum, maar het positioneerde The Cult met nummers als Wildflower en Love Removal Machine op de Amerikaanse markt. De technicus van AC/DC hoorde Rick Rubin in de studio naast hem werken aan Electric: “Hij zette nummers van AC/DC en Led Zeppelin op om exact het geluid van de gitaren, drums en vocals te kunnen benaderen”

  1. Tom Petty – Wildflowers (1994)

Wildflowers is het tweede soloablum van Tom Petty. Overigens worden, op de drums na, vooral de leden van de Heartbreakers ingezet als sessiemuzikanten. Samen met Rick Rubin neemt Tom Petty ongeveer 28 nummers op, waarvan er 15 op Wildflowers belanden. Het album wordt een commercieel een creatief succes; Tom Petty ontvangt een Grammy en het album wordt door Rolling Stone als nummer 12 gerankt in de beste albums uit de jaren ‘90. Ruim twintig jaar later gaat Tom Petty met de overgebleven nummers naar het huis van Rick Rubin om ze nog een keer te spelen. Rick Rubin zei later tegen Broken Record: ”We realiseerden ons dat we toen iets magisch hebben gemaakt, dat we niet zomaar terug konden halen. Daardoor twijfelde Tom wat er met deze nummers moest gebeuren, hij wilde geen Wildflowers 2 of alle nummers op een verzamelaar zetten.”

  1. Johnny Cash – When The Man Comes Around (2003)

Johnny Cash heeft geen platencontract meer wanneer hij in 1994 benaderd wordt door Rick Rubin om te tekenen bij zijn net gestarte Def American Recordings. De vreemde combinatie van de oude country-ster op zijn retour met de bebaarde hiphop- en metalproducer deed de wenkbrauwen fronsen. Vanaf dat punt start een samenwerking die een bijna legendarische status zal krijgen en Johnny Cash geen waardiger einde van zijn carrière had kunnen geven. Rick Rubin begreep als geen ander dat de kracht van Johnny Cash in zijn unieke stem zat. De begeleiding op de vier Def American albums is dan ook minimaal, met hier en daar een rol voor Tom Petty And The Heartbreakers. In 2003 ontvangt When The Man Comes Around een Grammy voor beste countryalbum.