Ronnie Van Zant, die gisteren 68 geworden zou zijn, is natuurlijk bekend geworden als de zanger van de southern rockband Lynyrd Skynyrd. De hoogtijdagen van deze groep waren natuurlijk de jaren 1973-1977, met albums als Nuthin’ Fancy, Street Survivors en One More From The Road. Helaas overleed Van Zant na een tragisch vliegtuigongeluk in 1977 op veel te jonge leeftijd. Dit zijn de tien beste door hem gecomponeerde Lynyrd Skynyrd-songs.

10. Workin’ For MCA

Dit nummer met natuurlijk lekker vet gitaarwerk is een compositie van Ronnie Van Zant en gitarist Ed King. De tekst gaat over hoe Lynyrd Skynyrd bij het platenlabel MCA terechtkwam. Ze werden uiteindelijk getekend voor 9.000 dollar en Al Kooper is de ‘yankee slicker’ in de tekst: ‘Along come Mr. Yankee slicker, maybe you’re what I want.’ De live-uitvoering van dit nummer op One More From The Road is trouwens niet beter dan de studioversie.

9. Saturday Night Special

Saturday Night Special is de openingssong van het zeer succesvolle album Nuthin’ Fancy (1975) en die plaat haalde als eerste Lynyrd Skynyrd-album de top 10 in Amerika. Saturday Night Special, geschreven door Ed King en Ronnie Van Zant, gaat natuurlijk over het wapen de Saturday Night Special, een klein, goedkoop handpistool en Gary Rossington (gitarist) beweerde zelfs dat dit nummer was geïnspireerd door een pokerwestrijdje, waarbij een van de spelers werd doodgeschoten. Deze song werd als single uitgebracht in 1975 en piekte op 27 in de Amerikaanse hitlijst.

8. That Smell

Dit nummer, gecomponeerd door gitarist Allen Collins en Ronnie Van Zant is te vinden op het uitstekende Street Survivors (1977). Het is het laatste album waarop Van Zant en Collins te horen zijn. De tekst gaat over Gary Rossington, die zijn nieuwe auto tot puin reed in een dronken bui en ervoor zorgde dat de band de geplande toer moest uitstellen vanwege de verwondingen van de gitarist. That Smell is een lekkere midtempo southern rocksong met vette gitaarsolo’s en het beroemde fluiten van zanger Ronnie Van Zant.

7. Tuesday’s Gone

Tuesday’s Gone staat op het debuutalbum van Lynyrd Skynyrd, getiteld Leh-‘nerd Skin-nerd, dat in 1973 werd uitgebracht. Het album bevat meerdere Skynyrd-klassiekers en betekende een commerciële doorbraak voor de band. Tuesday’s Gone is geschreven door Collins en Van Zant en het nummer gaat over een meisje dat Tuesday heet en achtergelaten wordt. Het ballad-achtige lied bevat weer eens heerlijke gitaarsolo’s van Rossington en de melancholische vocalen van Van Zant doen de rest; heerlijk.

6. Simple Man

Dit is het laatste nummer van de A-kant van de debuut-lp van Lynyrd Skynyrd en het is altijd een favoriet bij de fans geweest. Simple Man, geschreven door Rossington en Van Zant, was binnen een uur geschreven, maar Al Kooper (producent) vond het nummer niet goed genoeg, dus werd het orgelstuk toegevoegd. De tekst van Van Zant gaat over de adviezen die zijn moeder gaf aan Ronnie om zijn leven te ‘leiden’. Tijdens de Lynyrd Skynyrd-tour van 1987 werd dit nummer opgedragen aan Van Zant.

5. I Ain’t The One

Dit is de openingstrack van het debuutalbum van Lynyrd Skynyrd en is ook gecomponeerd door Rossington en Van Zant. Het nummer begint met een lekkere, herkenbare riff en het is verder een typisch Skynyrd-lied met heerlijke slidegitaarmelodieën en solo’s. De live-versie op het fantastische album One More From The Road is zelfs nog korter dan de studioversie, maar klinkt misschien iets ‘swampier’.

4. Sweet Home Alabama

Dit is natuurlijk het bekendste Lynyrd Skynyrd-nummer en is te vinden op hun tweede album Second Helping. Commercieel gezien (plaats 8 in Amerika) is Sweet Home Alabama, gecomponeerd door King, Rossington en Van Zant, nog steeds de grootste hit, maar het nummer is toch een beetje te veel op de radio te horen geweest. Sweet Home Alabama was geschreven als antwoord op de nummers Southern Man en Alabama van Neil Young en zijn naam wordt ook in de tekst genoemd: ‘Well, I heard mister Young sing about her.’ De liveversie op One More From The Road is waarschijnlijk de beste.

3. Gimme Three Steps

Dit nummer, gecomponeerd door Collins en Van Zant, is ook te vinden op het debuutalbum van Lynyrd Skynyrd. Gimme Three Steps werd in 1973 als single uitgebracht, maar helaas was de release niet succesvol. De tekst is gebaseerd op een ware gebeurtenis in een bar in Jacksonville, Florida. Gimme Three Steps is een lekker typisch southern uptempo rocknummer en de versie op One More From The Road is alweer een stuk beter.

2. The Needle And The Spoon

Dit nummer is te vinden op de tweede lp van Lynyrd Skynyrd, Second Helping (1974), en het nummer werd gecomponeerd door Collins en Van Zant. Ronnie Van Zant waarschuwt in de tekst over het gebruik van harddrugs, iets waar sommige leden van de band op dat moment ook mee experimenteerden. ‘Lord, they’re gonna bury you boy. Don’t mess with the needle, now I know, I know.’ De gitaarsolo in dit nummer is fenomenaal en de liveversie op One More From The Road is nog iets beter; een echt onderschat en ondergewaardeerd Lynyrd Skynyrd-nummer!

1. Free Bird

Dit is de Lynyrd Skynyrd-song pur sang en het is het laatste nummer van het debuutalbum en klokt daar ruim 9 minuten. Free Bird was bijna altijd de laatste track van elk Lynyrd Skynyrd-optreden en het is een van de weinige ‘love songs’ in het repertoire van de band. Het begin is zoals bekend vrij rustig, balladachtig eigenlijk, maar aan het einde gaan vooral de gitaristen helemaal los en eindigt dit fenomenale nummer in een gitaarduel. De versie van One More From The Road, die trouwens ruim dertien minuten klokt, is bijna legendarisch. ‘If I leave here tomorrow, would you still remember me?’