16 augustus is een belangrijke datum in de muziekgeschiedenis vanwege een trieste aanleiding: in 1977 overleed Elvis Presley op deze datum. The King of Rock ‘N’ Roll heeft veel classic rock-artiesten geïnspireerd en beïnvloed. Ook was Elvis de inspiratie voor een heleboel nummers. Daarvan hebben wij er, ter gelegenheid van zijn sterfdatum, tien geselecteerd.

10. U2 – Elvis Presley And America

Dit is een albumtrack van de plaat The Unforgettable Fire. Producer Brian Eno liet Bono de tekst improviseren terwijl hij hem de begeleiding liet horen. Bono zei later over het nummer dat de tekst een reactie is op de biografie die Albert Goldman schreef over Elvis. Het zou niet de laatste keer zijn dat Bono zijn kritiek op deze schrijver zou uiten in een song. In 1988 verscheen op Rattle & Hum het nummer God Part II waarin Bono kritiek uit op de controversiële biografie die Goldman dat jaar over John Lennon had uitgebracht.

9. The Gaslight Anthem – Wherefore Art Thou, Elvis?

We smokkelen hier een klein beetje, want The Gaslight Anthem valt eigenlijk niet binnen het classic rock-genre. Toch is de invloed van Bruce Springsteen nooit ver weg bij deze eveneens uit New Jersey afkomstige band. Maar we hebben het hier over The King ipv The Boss (hoewel die later in dit lijstje nog wel voorbij komt). In 2008 bracht The Gaslight Anthem op de EP Señor And The Queen het nummer Wherefore Art Thou, Elvis uit.

8. Queen – Dreamer’s Ball

Eigenlijk heeft Queen twee nummers opgenomen als eerbetoon aan The King. Het bekendste is Crazy Little Thing Called Love. Maar dat nummer gaat tekstueel niet over Elvis. De albumtrack Dreamer’s Ball van het album Jazz uit 1978 is wel tekstueel een eerbetoon van Brian May (hij schreef het nummer) aan Elvis.

7. Kate Bush – King Of The Mountain

In 2005 maakte Kate Bush met het album Aerial een comeback na ruim 12 jaar. De eerste single ervan was King Of The Mountain, met een tekst over Elvis. Ze vraagt zich in het nummer af of The King nog in leven is.

6. Bruce Springsteen – Johnny Bye Bye

The Boss was een fan van The King. Als klein jochie was hij zeer onder de indruk toen hij Elvis op tv zag optreden in de Ed Sullivan Show. Later in 1975 probeerde hij over het hek van Graceland te klimmen om The King te ontmoeten. En hij had het nummer Fire geschreven met de bedoeling dat Elvis het ooit zou opnemen. Elvis overleed echter voordat het ooit had kunnen gebeuren en werd het twee jaar later een hit voor The Pointer Sisters. Maar Bruce heeft ook ooit een nummer geschreven over Elvis: Johnny Bye Bye. Hoewel de titel verwijst naar een andere rock ’n roll-icoon, Chuck Berry, gaat de tekst toch echt over The King. Springsteen nam het nummer al in 1981 op en speelde het ook regelmatig live tijdens The River Tour in 1980. Het verscheen echter pas in 1985 als b-kant van de single I’m On Fire. En pas in 1998 verscheen het op een album: de boxset Tracks, met daarop ook ander nooit eerder uitgebracht materiaal.

5. Neil Young – He Was The King

In het nummer Hey Hey, My My (Into The Black) uit 1979 haalde Neil Young al Elvis aan met de zinsnede: ‘The king is gone but he’s not forgotten, this is the story of Johnny Rotten’. Waarmee hij The King linkte aan de zanger van The Sex Pistols op het moment dat punk de muziekwereld beheerste. Maar jaren later bracht Neil Young echt uitgebreid een ode aan Elvis met het nummer He Was The King op het album Prairie Wind uit 2005.

4. Alannah Myles – Black Velvet

Het was in 1989 Alannah Myles’ grootste hit, maar ook uiteindelijk haar enige. Black Velvet werd deels geschreven door haar producer David Tyson en haar toenmalige geliefde Christopher Ward. De laatstgenoemde kwam met het idee voor het nummer nadat hij fans van Elvis in een bus zag vertrekken richting Graceland.

3. Depeche Mode – Personal Jesus

De titel doet anders vermoeden, maar Personal Jesus was toch echt geïnspireerd door een verhaal over The King. Of beter gezegd: door een boek. Want gitarist Martin Gore schreef het nummer naar aanleiding van de biografie Elvis & Me van Priscilla Presley.

2. Dire Straits – Calling Elvis

Een nummer over een geobsedeerde fan van Elvis, maar de aanleiding voor het schrijven kwam eigenlijk door iets anders. Mark Knopfler had een keer per ongeluk zijn telefoon van de haak en niet meer teruggelegd. Zijn zwager probeerde tevergeefs te bellen, maar kon hem niet bereiken. Toen deze zwager later tegen hem zei dat zelfs Elvis makkelijker te bereiken was, kwam Mark Knopfler op het idee voor dit nummer.

1. Phil Lynott – King’s Call

In de nummer 1 komt Mark Knopfler ook voor, want hij speelde de gitaarpartijen op King’s Call van Phil Lynott, dat in 1980 verscheen op zijn soloalbum Solo In Soho. In het nummer haalt de Thin Lizzy-frontman persoonlijke herinneren op aan de avond dat hij hoorde dat Elvis was overleden.