Bruce Springsteen bereikt vandaag de leeftijd van 70 jaar. The Boss gaat echter nog lang niet met pensioen. Hoewel hij dit jaar niet op tournee is, bracht hij wel in juni dit jaar een nieuw album uit: Western Stars. Naar verluidt is hij momenteel ook alweer bezig met een nieuwe plaat met zijn vertrouwde E Street Band en zal er volgend jaar weer een tournee volgen.

Wij grijpen Springsteens zeventigste verjaardag aan om zijn 10 beste nummers uit de jaren ’80 op een rijtje te zetten. Een decennium waarin zijn carrière een grote vlucht nam. Met het album Born In The U.S.A. werd hij een wereldster die vanaf dat moment in stadions zou optreden, en scoorde hij grote hits met Dancing In The Dark, I’m On Fire (beide nummer 1-hits in Nederland in één jaar tijd), Glory Days, My Hometown en de Edwin Starr-cover War. Wij hebben in dit lijstje echter veel van zijn grote hits uit die jaren weggelaten en ons voornamelijk gefocust op de albumtracks van The River, Nebraska, Born In The U.S.A. en Tunnel Of Love.

10. Mansion On The Hill (1982)

Na The River werkte Springsteen aan twee albums tegelijkertijd: Nebraska en Born In The U.S.A. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat dit twee platen zouden worden. Het had eigenlijk net als The River een dubbelalbum met The E Street Band moeten worden. Hiervoor nam Springsteen thuis akoestische demo’s op. Echter lukte het niet om met The E Street Band de intimiteit van de demo’s te benaderen. Daarom werd ervoor gekozen om deze huisdemo’s gewoon uit te brengen als definitieve versies en werd Nebraska onbedoeld zijn eerste album zonder The E Street Band. Het eerste nummer dat Springsteen voor die plaat had afgemaakt, was Mansion On The Hill. De titel leende hij van het gelijknamige nummer van Hank Williams uit 1948. Zoals bij vele van zijn songs is de tekst van het nummer uit zijn eigen leven gegrepen en is het gebaseerd op de moeizame relatie die hij met zijn vader had. Het was gebaseerd op een jeugdherinnering waarin hij als kleine jongen met zijn vader vaak langs een leegstaand huis buiten New Jersey reed.

9. Cover Me (1984)

Oorspronkelijk bedoeld voor Donna Summer, maar uiteindelijk besloot Springsteen het nummer toch zelf op te nemen. Het past in de stijl van het album Born In The U.S.A. en de donkere jaren ’80 die werden geregeerd door Margaret Tatcher, Ronald Reagen en de Koude Oorlog.

8. Tougher Than The Rest (1987)

Het album Tunnel Of Love bleek achteraf een voorbode te zijn van zijn aanstaande echtscheiding met actrice Julianne Philips, met wie hij in 1985 was getrouwd (hoewel deze single nog vrij liefelijk is). Sinds de Tunnel Of Love-tournee in 1988 zong Bruce Tougher Than The Rest regelmatig als duet met Patti Scialfa, met wie hij uiteindelijk in 1991 zou trouwen.

7. Atlantic City (1982)

Oorspronkelijk noemde Springsteen dit nummer Fistfull Of Dollars, vernoemd naar de gelijknamige film van Clint Eastwood. Later veranderde hij de titel naar Atlantic City, omdat het nummer de donkere kanten van de stad beschrijft. Voor het nummer werd voor het eerst in Springsteen’s carrière een videoclip gemaakt, maar Springsteen zelf verscheen er niet in.

6. Downbound Train (1984)

Een welbekend thema uit Springsteen’s songcatalogus keert terug in deze albumtrack van Born In The U.S.A., over een hardwerkende man die vastloopt in zijn vaste routine en tot overmaat van ramp ook nog verlaten wordt door zijn geliefde. Ook dit nummer was oorspronkelijk bedoeld voor Nebraska, maar omdat het echt een bandbegeleiding nodig had, verscheen het twee jaar later op Born In The U.S.A.

5. Reason To Believe (1982)

Het bekende thema uit Downbound Train komt ook terug in de afsluitende song van het album Nebraska: Reason To Believe. Regelmatig als Springsteen dit nummer live speelt, doet hij dit alleen akoestisch, terwijl andere nummers van Nebraska later wel een bandbehandeling hebben gekregen bij optredens.

4. Bobby Jean (1984)

Tijdens de opnames van Born In The U.S.A. verliet zijn vaste compagnon Steven Van Zandt de band om meerdere redenen. Hij had zelf een solocarrière opgestart met zijn begeleidingsband The Disciples Of Soul, maar ook omdat hij eigenlijk een grotere creatieve rol in The E Street Band had willen vervullen. Onderlinge frustraties over de manier waarop de opnames voor Born In The U.S.A. verliepen, deden hem uiteindelijk besluiten om uit de band te stappen. Het vormde echter ook de basis voor het nummer Bobby Jean, over een verwaterde vriendschap.

3. Point Blank (1980)

Is liefdesverdriet ooit mooier omschreven dan in deze zes minuten durende ballad van het album The River? Springsteen ontleende ook deze keer de titel weer aan een filmklassieker.

2. The River (1980)

Een nummer dat niet kon ontbreken, hoewel Springsteen The River al in 1979 live zong tijdens het No Nukes-benefietconcert en het de bedoeling was om het nummer dat jaar ook al uit te brengen op het album The Ties That Bind. Springsteen cancelde dat plan echter op het laatste moment. Aan het album The Ties That Bind werden uiteindelijk meer songs toegevoegd en het verscheen een jaar later als de dubbel-lp The River. De titelsong werd ook Springsteens eerste hit in Nederland. Hij baseerde het verhaal over de werkeloze man die zijn werk kwijtraakte en zijn vriendin zwanger had gemaakt op het verhaal van zijn zwager en zijn zus Ginny. Muzikaal haalde Springsteen opnieuw de inspiratie uit een nummer van countrylegende Hank Williams: Long Gone Lonesome Blues uit 1950.

1. Drive All Night (1980)

Een ander geliefd thema in de nummers van Bruce Springsteen: autorijden. Het ruim acht minuten durende nummer Drive All Night van het album The River was oorspronkelijk bedoeld voor Darkness On The Edge Of Town uit 1978, maar zoals vele songs viel ook dit nummer af voor dat album.