Rick Parfitt wordt vandaag 67 jaar oud. Hij is natuurlijk de blonde gitarist van Status Quo, de Britse rockband die vooral bekend is vanwege zijn zeer herkenbare, simpele drie-akkoordensound. De mannen hebben meer dan zestig hits in Engeland gehad en ze zijn nog steeds live te bewonderen, o.a. vorig jaar in Kerkrade. Tijd dus om Rick te eren met een Quo top 10.

10. Paper Plane

Paper Plane is te vinden op het vijfde studioalbum van Status Quo, getiteld Piledriver (1972). Het uptempo nummer is gecomponeerd door Francis Rossi en Bob Young en het piekte in de Engelse Hitparade op nummer 8. Paper Plane is een korte track, slechts drie minuten, maar het is wel een typisch Quo-nummer, zeer herkenbaar en je kunt het na een keer horen al meespelen en meebrullen. Rossi verzorgt trouwens de leadvocalen op Paper Plane: ‘Would you like to ride my paper plane.’

9. Is There A Better Way?

Is There A Better Way is het openingsnummer van het Blue For You-album, dat in 1976 verscheen. Deze heerlijke typische uptempo Quo-song is geschreven door Rossi en Alan Lancaster (de bassist) en was vele jaren lang een kraker op de setlist van de band. De versie op het legendarische dubbelalbum Live! (1977) is er een om van te smullen: Quo-rock & roll op zijn best! Misschien is dit nummer ook wel een beetje een ondergewaardeerd Status Quo-pareltje.

8. Mean Girl

Mean Girl werd in 1973 als single uitgebracht en staat op het Quo-album Dog Of Two Head en ook dit nummer is geschreven door Rossi en Young. Het uptempo nummer met twee typische Rossi-gitaarsolo’s werd een hit in Engeland (plaats 20), Nederland (plaats 14) en Noorwegen (plaats 12). Status Quo speelde Mean Girl ook nog op het Glastonbury Festival in 2009.

7. Rain

Rain is te vinden op het negende studioalbum van Quo, Blue For You, uitgebracht in 1976. Het nummer is geschreven door Parfitt en hij verzorgt ook de leadvocalen op dit nummer. Rain is een midtempo blues-achtige rock song met een lekkere gitaarsolo van Rossi in het midden. Het is een echte Quo-livekraker en de tekst is nogal simpel: ‘Yes, I can live without the rain…’ Rain is de eerste single van Blue For You en in Engeland was ook dit Quo-nummer weer succesvol, want het haalde de zevende plek in de Britse charts.

6. What You’re Proposing

What You’re Proposing is gecomponeerd door Rossi en Bernie Frost en de laatste verzorgde de achtergrondzang op het album Just Supposin’, Quo’s dertiende studioalbum, uitgebracht in 1980. De single was in veel Europese landen een hit en What You’re Proposing was zelfs in Australië een top 20-hit. De eerste 75.000 singles werden trouwens verkocht in een speciale verpakking. Het nummer gaat over een ontmoeting die Rossi had met een vrouw (die later getrouwd bleek), die zichzelf aan de Quo-zanger/gitarist ‘aanbood’. Rossi weigerde en had daar later spijt van…. Het is een heel bekend Quo-nummer en was een grote hit in Engeland, het nummer heeft iets speciaals en dat komt misschien ook door de typische gitaarsound; Rossi speelt hier namelijk op een Piezo Crystal-model, gebouwd door Steve Acworth.

5. Whatever You Want

De titelsong van het twaalfde studioalbum van Status Quo werd in 1979 als single uitgebracht. Het zeer succesvolle nummer, vooral in Engeland natuurlijk, is geschreven door Parfitt en keyboardspeler Andrew Bown en het is een van de weinige Quo-songs geschreven in D. Rossi en Parfitt delen de leadvocalen en de gitaarsolo van Rossi is kort maar krachtig, maar de leadgitarist was naderhand eigenlijk helemaal niet tevreden over zijn solo. Whatever You Want staat vrijwel altijd op de setlist van Quo. Sterker nog, het staat op de vierde plek van meeste gespeelde livesongs van de band! Commercieel een topnummer want het piekte op plaats vier in de UK.

4. Caroline

Caroline is alweer een succesvolle compositie van Rossi en Young en het gerucht gaat dat het nummer op een servetje in een hotel in Perranporth (Cornwall) werd gecomponeerd. Caroline is te vinden op het zesde Quo-studioalbum Hello! De track was tevens de enige single van Hello! en werd in 1973 uitgebracht. Caroline was de eerste single van Status Quo die de top 5 in Engeland haalde en vervolgens werd Caroline vaak de openingstrack van bijna elke setlist. Het nummer staat dan ook op nummer 1 bij de meest live gespeelde Quo-songs. Het nummer gaat niet specifiek over een bepaalde Caroline en in eerste instantie heette het nummer zelfs Margaret. In 1982 verscheen een liveversie van Caroline die nog beter klinkt dan de studioversie en ook de uitvoering op het eerste Quo-livealbum mag er zijn.

3. Roll Over Lay Down

Roll Over Lay Down is de openingssong van het Quo-album Hello!, maar een liveversie van dat nummer werd ook uitgebracht als ep (Quo Live, 1975). Die versie, die trouwens maar twee seconden langer was dan de studio-uitvoering, was een gigantisch succes voor de band. De livesingle piekte in Nederland en in Australië op 2 en in Engeland op plaats 9 en het nummer was heel vaak op de radio te horen. Roll Over Lay Down is ook uniek omdat de song is geschreven door alle vijf de bandleden. Rossi was verantwoordelijk voor de tekst en hoewel de titel van het nummer nogal ondeugend seksistisch aandoet, is de tekst in feite behoorlijk onschuldig. Roll Over Lay Down is ook een van de ‘must play’ livesongs van de band en de versie op het eerste livealbum is er eentje om in te lijsten.

2. Forty Five Hundred Times

Alweer een nummer van een van een van de beste Quo-albums aller tijden: Hello! (1973) Forty Five Hundred Times is tevens een van de langste songs van de band en vooral de liveversies kunnen nog wel eens uit de hand lopen. Op Hello! duurt het nummer 9:53, op het eerste live-album klokt Forty Five Hundred Times 16:42 en er zijn zelfs avonden dat de band het nummer rekt tot 30 minuten! Vooral de live-uitvoeringen zijn een brok improvisatie en hier tonen de heren van Quo wat ze muzikaal in hun mars hebben! Het nummer is geschreven door de twee gitaristen Rossi en Parfitt en de tekst gaat over het feit dat een man (Rossi zelf?) een vrouw 4500 keer vraagt om de relatie toch maar in stand te houden. Forty Five Hundred Times werd nooit als een single uitgebracht maar is toch een van de populairste Quo-nummers.

1. Down Down

Waarschijnlijk is Down Down de populairste Quo-song ooit. Het is in ieder geval het succesvolste nummer van de band, want het is nog steeds de enige nummer 1-notering van Status Quo in Engeland (januari 1975). De albumversie is trouwens niet alleen twee minuten langer dan de singleversie, maar ook beduidend beter. Het nummer, dat in eerste instantie Get Down heette, werd gecomponeerd door Rossi en Young en als inspiratiebron noemde Rossi o.a. het T. Rex-nummer Debora. Als je goed luistert dan hoor je dat bepaalde ritmes precies hetzelfde zijn als in het intro van Quo’s eerste hit Pictures Of Matchstick Men. Iedere zichzelf respecterende rocker kent Down Down en heeft er waarschijnlijk al eens op geheadbangd: ‘Get down, deeper and down…’ De Australische supermarktketen Coles gebruikte het refrein als reclamecampagne en veranderde de tekst in ‘Down, down, prices are down’. Status Quo speelde Down Down ook in een reclamespot voor Coles en daardoor werd het nummer nog populairder.