Elke 4 januari wordt in Dublin de Vibe For Philo gehouden, een festival met muziek van de in 1986 overleden Ierse rockheld Phil Lynott. Bijna alle voormalige Thin Lizzy-leden zoals Eric Bell, Brian Downey, Scott Gorham, John Sykes, Midge Ure of Brian Robertson, hebben op een of meerdere van de afgelopen ‘Vibes’ opgetreden. Deze worden afgewisseld met jonge talentvolle rockmuzikanten die geïnspireerd zijn door de muziek van Thin Lizzy en Phil Lynott. Door de jaren hebben veel muzikanten hun bewondering getoond voor de muziek van Thin Lizzy, door nummers van de band op te nemen of live uit te voeren. Tijd voor 10 van de beste covers van Thin Lizzy, in willekeurige volgorde.

1. The Boys Are Back In Town – Bon Jovi

Bon Jovi nam The Boys Are Back In Town in 1989 op voor het album Stairway To Heaven/Highway To Hell van de liefdadigheidsinstelling Make A Difference Foundation. Elk nummer is een cover van een artiest die overleden is aan drugs of alcohol. Bon Jovi laat The Boys Are Back In Town redelijk gelijk aan het origineel met uiteraard wel het Bon Jovi-sausje erover. Ondanks het prima muzikanten zijn, mist Bon Jovi live de power, wat maar weer aantoont hoe sterk Thin Lizzy live was.

2. Whiskey In The Jar – Metallica

In 1998, toen Metallica het coveralbum Garage Inc. uitbracht, waren ze uitgegroeid tot een grote stadionband. Het album moest een weergave worden van de nummers die Metallica gevormd hadden tot de band die ze toen waren. Hoewel Whiskey In The Jar niet geschreven is door Thin Lizzy -het is immers een Ierse traditional- is de bewerking door Phil Lynott en Eric Bell wel een inspiratie geweest voor Metallica. Eric Bell speelt in 1999 het nummer mee met Metallica tijdens hun show in Dublin voor de Garage Inc. Tour.  

3. Dancing In The Moonlight – The Smashing Pumpkins

Veel covers blijven dicht bij het origineel, maar deze van The Smashing Pumpkins niet. De Pumpkins hebben het tempo van het nummer verlaagd en er een akoestische ballad van gemaakt, die mede door de nasale stem van Billy Corgan herkenbaar blijft als Smashing Pumpkins. Het nummer werd uitgebracht op de maar liefst acht uur lange verzamelaar Rarities & B-sides uit 2005.

4. Jailbreak – Anthrax

Anthrax brengt Jailbreak uit op hun coveralbum Anthems uit 2013, waar de meest geliefde covers uit de jaren ’70 van de band zijn opgenomen. Volgens zanger Joey Belladonna is Thin Lizzy essentieel geweest voor de ontwikkeling van hun sound. Thin Lizzy was een van de eerste die de zogenaamde Twin Guitar-sound liet horen, dat wil zeggen; twee gitaren die loopjes en solo’s tegelijk spelen. Daarmee beïnvloedde Thin Lizzy onder andere Iron Maiden, dat op haar beurt inspiratie voor Anthrax was.

5. Still In Love With You – Sade

Sade? Yep! De klassieke ballad van Thin Lizzy is in een jazzy/R&B bewerking door het Britse Sade opgenomen voor het album The Ultimate Collection uit 2011. Deze versie is gedurfd anders dan het origineel en kon op veel positieve reacties rekenen. Het Amerikaanse Billboard noemde het nummer een van de beste niet uitgebrachte schatten van het jaar.

6. Don’t Believe A Word – Def Leppard

Met coveralbums is enige voorzichtigheid geboden. Artiesten benoemen altijd de helden en invloeden die ze willen eren, maar een gebrek aan inspiratie kan natuurlijk ook een goede reden zijn. Over YEAH uit 2006 zijn de meningen verdeeld, maar Thin Lizzy’s Don’t Believe A Word is een heel geslaagde versie. Deze blijft in power en scherpte dicht bij het origineel.

7. Bad Reputation – Tesla

Tesla is bij het grote publiek vooral bekend geworden met het geweldige album Five Man Acoustical Jam. In 2007 brengt Tesla het coveralbum Real To Reel uit, met daarop hun favoriete nummers uit de jaren ’60 en ’70, waaronder ook Bad Reputation van Thin Lizzy. Ondanks de goede bedoelingen, om met analoge opnameapparatuur en de instrumenten uit die tijd op te nemen, is het album geen commercieel succes. Wel levert het een lekkere stevige versie van Bad Reputation op.

8. Rosalie – Motörhead

De wegen van Thin Lizzy en Motörhead kruisen een aantal keer. Brian Robertson van Thin Lizzy is van ’82 tot ’83 gitarist bij Motörhead. Lifelong fan van Thin Lizzy, drummer Mikkey Dee van Motörhead , toert in 2016 met Black Star Riders, de Thin Lizzy-opvolger van voormalig gitarist Scott Gorham. Motorhead neemt Rosalie nooit op, maar speelt het wel regelmatig live, zoals alleen Lemmy Kilmister en companen dat konden. Overigens had Thin Lizzy Rosalie ook weer gecoverd van Bob Seger.

9. Cold Sweat – Megadeth

Toen Megadeth met de Thin Lizzy-cover op het album Super Collider in 2013 op de proppen kwam, dachten veel mensen dat dit een antwoord op Garage Inc. van Metallica was. Metallica had immers ook een Thin Lizzy-cover opgenomen. In Classic Rock Magazine zegt Dave Mustaine daarover: “Ik wilde al heel lang een nummer van Phil Lynott opnemen, ik heb me altijd verbonden gevoeld met hem. Hij is ook een ‘streetkid’, net als ik. Een cover kun je slechter, gelijkwaardig of beter maken, wij hopen dat we het minstens net zo goed gedaan hebben.”

10. Emerald – Gary Moore

Iedereen kent Gary Moore naast zijn solocarrière ook als gitarist van Thin Lizzy en vriend van Phil Lynott. Ondanks dat ze samen geweldige nummers hebben geschreven, is Gary Moore telkens maar korte perioden bij Thin Lizzy gebleven. De moeder van Phil Lynott zegt in haar autobiografie: “Phil en Gary waren goede vrienden, maar botsten binnen de band. Uiteindelijk kan er maar een de leider van een band zijn en dat was Phil, daar kon Gary niet mee leven.” Gary Moore speelde Emerald regelmatig live en het nummer belandde op de extra bonus-cd uit 2002 van de heruitgave van After The War uit 1984. Hoewel Gary Moore veel nummers van Thin Lizzy mede heeft gecomponeerd, geldt dit niet voor Emerald. Deze song is geschreven door Lynott, Downey, Robertson en Gorham.

De afbeelding bij dit artikel is van de affiche voor de 30e Vibe in 2016, waar ondergetekende zelf bij aanwezig was.