Vandaag is het precies 67 jaar geleden dat de Canadese drummer, tekstschrijver en auteur Neil Peart werd geboren. De voornamelijk van het progressieve rocktrio Rush bekende slagwerker en percussionist werd op 12 september als Neil Ellwood Peart (als eerste kind van vier) geboren in de Canadese plaats Hamilton, Ontario.

Peart groeide op in Port Dalhousie, Ontario (tegenwoordig een onderdeel van St. Catharines) en speelde al in zijn jeugd in verschillende plaatselijke bandjes. Hij vertrok voor een tijd naar Engeland om zich verder te bekwamen in het drummen en na terugkomst verving hij John Rutsey als drummer van de band Rush uit Toronto.

Rush was in die tijd vooral een hardrockband in de traditie van bands als Led Zeppelin. Neil was dan ook hevig beïnvloed door John Bonham van die band èn door Keith Moon van The Who. Later werd hij gegrepen door de jazz en dan vooral door jazzdrummers als Gene Krupa en Buddy Rich. Vanaf de tweede langspeelplaat van Rush, Fly By Night (1975), schreef hij vrijwel alle teksten, mede omdat hij graag schreef en omdat zanger/bassist/toetsenist Geddy Lee en gitarist Alex Lifeson dat nu juist niet graag deden. Tot zijn favoriete onderwerpen behoren met name in de jaren ’70 en ’80 vooral sciencefiction en mythologie en hij is geïnspireerd door filosofe Ayn Rand. Later bevatten de teksten vooral maatschappelijke en sociale kwesties.

Neil Peart heeft verschillende boeken geschreven, niet alleen over drummen en het leven als muzikant, maar ook over zijn reizen door afgelegen plekken op de aarde, iets wat hij vaak per fiets deed. Hij maakte enkele persoonlijke tragedies mee en in 2015 werd bekendgemaakt dat Rush vanwege fysieke problemen van Neil tijdelijk ging stoppen. Hij bleek al jaren veel pijn te hebben in zijn gewrichten, vooral in zijn schouders en armen. In 2018 werd bekendgemaakt dat Rush er helemaal mee is gestopt. Neil Peart werd heel vaak uitgeroepen tot beste drummer door verschillende tijdschriften, websites en organisaties. Alle drie de bandleden (voor het eerst als groep) werden in 1996 onderscheiden met de prestigieuze Officer Of The Order Of Canada. Peart werd opgenomen in de Canadian Songwriter Hall Of Fame en Rock And Roll Hall Of Fame in 2013.

Wie ooit een handtekening van Neil Peart heeft ‘gescoord’ kan trots zijn, want hij deed er tijdens de tournees van Rush alles aan om niet dichtbij de fans te komen. Daar waar Geddy en Alex zich vaak uitgebreid met de fans bemoeiden, met name voor en na de soundcheck, reisde Neil doorgaans apart (in een snelle auto òf per motor) en was hij doorgaans al backstage voordat de buiten wachtende fans doorhadden dat hij al binnen was. Na de concerten was hij ook vaak al vertrokken richting het hotel terwijl het publiek nog luid ‘we want more’ aan het roepen was. Vandaar dan ook dat er vrijwel nooit spontane toegiften kwamen…

Hieronder een aantal hoogtepunten uit het (mede) door Neil Peart geschreven repertoire van Rush.

Fly By Night (officiële video, 1975)

Tom Sawyer (Live in Ahoy Rotterdam 2008)

YYZ (Grace Under Pressure Tour 1985)

Drumsolo (The Rhythm Method – Test For Echo Tour – Live in Toronto 1997)

The Spirit Of Radio (live in Toronto)

Drumsolo (in de Festhalle van Frankfurt tijdens de R30 tour 2004)

Drumsolo (Drumweek van David Letterman, 9 juni 2011)

Xanadu (officiële video, 1977)

La Villa Strangiato (Pinkpop, Geleen 1979)

Red Barchetta (Live in Canada 1980)