‘The Queen Of Rock ‘N’ Roll’ Tina Turner wordt vandaag tachtig jaar. De laatste weken stond ze weer volop in de belangstelling omdat er op Broadway een musical over haar leven in première ging. Dat het veelbewogen leven van Turner ter inspiratie voor een musical dient is goed voor te stellen, maar haar leven kan ook mooi weerspiegeld worden in tien bepalende rocknummers.

10. Club Manhattan (1973)

In de tijd dat Tina nog een duo met Ike vormde, schreef ze vier nummer voor het album Nutbush City Limits. Club Manhattan was de club waar ze Ike ontmoette en de toekomst nog rooskleurig leek. De song mag beschouwd worden als de zwanenzang van haar huwelijk met Ike, van wie ze in 1976 na veel geweld en ellende scheidt.

9. Whole Lotta Love (1975)

Niemand zal zijn vingers aan Led Zeppelin durven branden. Tina Turner neemt op haar eerste soloalbum een mooie trage versie van Whole Lotta Love op. Een geloofwaardige uitvoering. Turner zal nog veel ‘grote’ klassiekers durven coveren, zoals later ook een versie van Help! van The Beatles.

8. Acid Queen (1975)

Van het gelijknamige album komt ook de single Acid Queen. In Ken Russell’s verfilming van de rockmusical Tommy van The Who speelt Tina Turner een klein rolletje als, jawel, de Acid Queen. Het nummer is geschreven door Pete Townshend van The Who.

7. The Bitch Is Back (1978)

De lekkere Elton John & Bernie Taupin-rocker The Bitch Is Back wordt twee keer opgenomen door Tina Turner. Eerst in 1978 voor het album Rough en een tweede keer voor het Elton John-tributealbum Two Rooms – Celebrating The Songs Of Elton John & Bernie Taupin uit 1992.

6. Steel Claw (1984)

Het kostte Tina Turner veel moeite om een succesvolle solocarrière op te bouwen, zonder Ike. In 1982 tekent ze bij platenlabel Capitol, waar ze met haar leeftijd van 44 jaar eigenlijk als ‘te oud’ wordt beschouwd. Maar wanneer de cover Let’s Stay Together plotseling een succes wordt, mag Tina Private Dancer opnemen. Private Dancer zal het beste verkochte album van 1984 worden. Het nummer Steel Claw is van de onbekende songschrijver Paul Brady. Een van de krachten van Tina Turner is het herkennen van potentie in nummers en ze een geheel eigen jasje geven.

5. State Of Shock (1985)

Het was niet alleen Queen die de show stal tijdens Live Aid in 1985. Tina Turner en Mick Jagger mochten er ook zijn. De twee kennen elkaar dan al bijna twintig jaar. Het verhaal gaat dat Jagger zijn danspasjes afkeek van het voorprogramma Ike en Tina Turner in 1966. Later in de vroege jaren ’80 mocht Tina solo nogmaals het voorprogramma voor The Rolling Stones verzorgen, waardoor haar carrière weer terug in de schijnwerpers kwam.

4. It’s Only Love (1986)

Na het album Private Dancer behoort Tina Turner plotseling tot de groten der aarde. De dan pas 24-jarige Bryan Adams is ernstig onder de indruk van Turner: “Een paar jaar geleden was ik alleen nog maar een hele grote fan van haar, nu zingen we samen”. It’s Only Love staat op het succesalbum Reckless van Bryan Adams.

3. Tonight (1987)

Tonight werd al eerder opgenomen door Iggy Pop voor zijn Lust For Life-album uit 1977. In 1985 loopt David Bowie tijdens het concert van Tina Turner in Birmingham het podium op en zingen ze het nummer als duet. Deze liveversie wordt een groot succes en beland later op het album Tina Live In Europe.

2. Steamy Windows (1989)

Via Mark Knopfler van Dire Straits werd Tony Joe White voorgesteld aan Tina Turner. Wederom hoort Tina Turner potentie in de songs van White. Er worden in totaal vier van zijn nummers opgenomen, waarvan Steamy Windows ook een redelijke hit wordt. Ook de carrière van White komt na de samenwerking weer in een positieve flow, met tournees met Eric Clapton en Joe Cocker.

1. Missing You (1996)

The Queen Of Rock ‘N’ Roll, Tina Turner, is nog tot 2009 liveconcerten blijven geven en daarna was ze nog incidenteel te zien bij speciale gelegenheden. Van haar voorlaatste studioalbum In Your Wildest Dreams komt deze eigen bewerking van het nummer van John Waite.