Vandaag zou het de 69ste verjaardag van Tom Petty zijn geweest. Hij overleed echter twee jaar geleden vrij oplossing. Toch staan wij op deze dag stil bij zijn nalatenschap. Het werk van Petty is regelmatig gecoverd door andere artiesten. Wij selecteerden de 10 meest interessante covers van nummers van hem.

10. Frederique Spigt – A Face In The Crowd (2014)

Een Nederlandse bijdrage aan deze top 10. In 2014 waagde Frederique Spigt zich aan een countryalbum. Niet het meest gebruikelijk voor haar. Daarop maakte ze een bijzondere countrycover van Petty’s A Face In The Crowd.

9. William Fitzsimmons – Learning To Fly (2018)

Een bijzondere intieme en sobere cover van Learning To Fly. De uit Pittsburgh afkomstige singer-songwriter William Fritzsimmons speelde de cover bij een radiostation als eerbetoon aan Petty, maar besloot het daarna ook zelf uit te brengen als single.

8. Frank Turner – American Girl (2014)

Frank Turner past in het rijtje van heartlandrock-artiesten als Bruce Springsteen en Tom Petty. Toch maakte hij van American Girl, in tegenstelling tot de rocksong die het origineel is, een sobere akoestische ballad voor het album The Third Three Years. Op dat album zingt hij ook covers van Springsteen, Queen, The Clash en Paul McCartney.

7. Melissa Etheridge – Refugee (2005)

Ook de roots van Melissa Etheridge liggen bij de heartlandrock van Springsteen en Petty. Een eerbetoon aan Petty bracht zij in 2005 toen zij voor haar verzamelalbum Greatest Hits een cover opnam van Refugee.

6. Linda Rondstadt – The Waiting (1995)

Het album The Waiting van Linda Rondstadt is tegenwoordig moeilijk te vinden, omdat het al een tijdje ‘out of print’ is. Op het album covert ze Neil Young, Randy Newman en Tom Petty met The Waiting. Aan de krachtige stem is nog eens te horen hoe zonde het is dat zij anno 2019 door de ziekte van Parkinson niet meer kan zingen.

5. Stevie Nicks – Free Fallin’ (1995)

Stevie Nicks was natuurlijk geen onbekende voor Tom Petty. Ze wilde zich begin jaren ’80 maar wat graag aansluiten bij The Heartbreakers, maar dat vond Tom Petty niet zo’n goed idee. Toch namen ze een duet op met de hit Stop Draggin’ My Heart Around. Jaren later, in 1995, coverde Nicks de hit Free Fallin’ voor de soundtrack van de Amerikaanse tienerserie Party Of Five.

4. Grace Jones – Breakdown (1980)

Grace Jones koos het nummer Breakdown van Tom Petty en nam het op voor haar album Warm Leatherette in 1980. Ze gaf het nummer een reggae-achtig sausje.

3. John Mayer – Free Fallin’ (2008)

Tijdens een concert in december 2007 in Los Angeles speelde John Mayer een akoestische cover van Free Fallin’. Het concert werd uitgebracht op het livealbum Where The Light Is, en Free Fallin’ werd een single. Het werd bijna 19 jaar na het origineel van Tom Petty opnieuw een hit.

2. Johnny Cash – Southern Accents (1996)

Eigenlijk is alles wat Johnny Cash met producer Rick Robin voor de American Recordings-reeks opnam goud. Zo ook de cover van Southern Accents voor het album Unchained uit 1996. Leuk detail: Tom Petty en The Heartbreakers verzorgden zelf de begeleiding van Cash.

1. Johnny Cash – I Won’t Back Down (2000)

Jawel, nog een keer Johnny Cash, want in 2000 nam hij voor het derde deel van de American Recordings-reeks, Solitary Man, opnieuw een nummer op van Petty. En ook hier weer hetzelfde detail: Tom Petty verzorgde zelf de tweede stem op deze opname.