Misschien zijn er in geen enkel ander jaar zo veel goede rockalbums verschenen als in 1970. Een lijstje maken met slechts tien titels is dan ook een lastige opgave, zelfs als we live-lp’s als Live At Leeds, Get Yer Ya-Ya’s Out! en Band Of Gypsys niet meerekenen. Dit zijn volgens ons de meest onsterfelijke lp’s uit het eerste jaar van een gouden decennium voor rockmuziek.

10. Santana – Abraxas

Een wervelend optreden op Woodstock bezorgde Santana in 1969 de verdiende doorbraak. Het in dezelfde maand uitgebrachte debuutalbum klom omhoog naar de top vijf van de Amerikaanse albumlijst en werd een jaar later gevolgd door een nog groter succes. Abraxas was het eerste nummer 1-album van de latinrockers en bracht de hits Black Magic Woman en Oye Como Va voort, alsook de beroemde gitaarinstrumental Samba Pa Ti en de prachtige rocksong Hope You’re Feeling Better. Het succes bleef aanhouden, want het derde album kwam in 1971 ook al op nummer 1.

9. Led Zeppelin – Led Zeppelin III

De derde plaat van Led Zeppelin wordt vaak gezien als de minste van de eerste vier, maar geldt natuurlijk nog steeds als een ware klassieker. Op Led Zeppelin III kwamen de folkinvloeden van de band nog meer bovendrijven, vooral in songs als Tangerine en Gallows Pole op de tweede plaatkant. Als de lp dan ook nog de classics Immigrant Song en Since I’ve Been Loving You bevat, heb je een plaat die eigenlijk even essentieel is als de twee voorgangers (en opvolgers).

8. Deep Purple – Deep Purple In Rock

Deep Purple heeft nooit zo rauw en heavy geklonken als op Deep Purple In Rock, het eerste studioalbum van de populairste line-up: Mark II. Vanaf het overrompelende kabaal waarmee Speed King opent, smelten de talenten van het vijftal op zelden geëvenaarde wijze samen. Natuurlijk is er het epos Child In Time dat jaarlijks terecht hoog eindigt in de Top 2000 van Radio 2, maar ook Bloodsucker (later opnieuw opgenomen voor het album Abandon), Into The Fire en Flight Of The Rat zijn essentiële hardrockkrakers.

7. Black Sabbath – Black Sabbath

Hoewel de invloed van eerdere bands als Blue Cheer, Iron Butterfly en Steppenwolf ook zeker niet onderschat mag worden, wordt Black Sabbath’s debuutalbum vaak gezien als de eerste echte heavy metal-lp. Met loodzware riffs en duistere teksten is de plaat ook ruim veertig jaar na de release nog overdonderend. Het rauwe debuut, uitgebracht op vrijdag de dertiende in 1970, werd opgenomen in slechts drie dagen en bevat latere live-favorieten als N.I.B. en de huiveringwekkende titeltrack.

6. John Lennon / Plastic Ono Band

Dit eerste post-Beatles-soloalbum van John Lennon heeft met Mother wellicht een van de meest hartverscheurende openingsnummers aller tijden. Wat volgt is eigenlijk niet veel minder intens, met onder meer Working Class Hero en God (The Dream Is Over), waarin hij de beroemde regels ‘I don’t believe in Beatles/I just believe in me’ zingt. De opnames vonden plaats nadat Lennon in therapie was gegaan bij psycholoog Arthur Janov, die de zanger zijn frustraties van zich af leerde schreeuwen – zoals dus in dat bijna pijnlijke Mother. John Lennon/Plastic Ono Band werd een meesterwerk dat het ook commercieel heel goed deed, met een nummer 1-positie in Nederland.

5. Neil Young – After The Gold Rush

Na het immens succesvolle Deja Vu van Crosby, Stills, Nash & Young (zie verderop) brachten alle leden sterke én succesvolle soloplaten uit. Maar waar zijn drie collega’s nog moesten debuteren, had Neil Young al twee eerdere solo-lp’s op zijn naam staan. Voor de opnames van After The Gold Rush, dat hier en daar nog enigszins in de CSNY-sfeer blijft, schakelde de zanger en gitarist de hulp in van o.a. Crazy Horse, Nils Lofgren en Stephen Stills. Songs als Only Love Can Break Your Heart, Southern Man en het titellied behoren tot Youngs bekendste werk, maar opvolger Harvest (1972) zorgde er pas écht voor dat niemand hem nog zag als ‘Neil Young van CSNY’.

4. George Harrison – All Things Must Pass

Met nummers als While My Guitar Gently Weeps en Here Comes The Sun bewees George Harrison al als liedschrijver niet heel veel onder te doen voor zijn collega’s Lennon en McCartney, maar wie had verwacht dat de ‘stille Beatle’ na het uiteenvallen van de band met het beste soloalbum zou komen? All Things Must Pass is met afstand Harrisons beste werk, briljant geproduceerd en met veel van ’s mans bekendste nummers (My Sweet Lord, What Is Life). De derde van de drie lp’s in deze set, met een aantal instrumentale allstarjams, haalt de kwaliteit misschien wat naar beneden, maar die kun je dan ook het beste zien als een vermakelijke extra.

3. Derek & The Dominos – Layla And Other Assorted Love Songs

Eric Clapton heeft in zijn lange carrière bij verschillende bands en als solist nooit een beter album gemaakt dan deze dubbelaar van de kort bestaande formatie Derek & The Dominos. Ook Duane Allman draagt met zijn doeltreffende gitaarspel bij aan het artistieke succes. De titeltrack klinkt nog steeds fantastisch, emotioneel geladen songs als Bell Bottom Blues, Why Does Love Got To Be So Sad? en I Looked Away zijn eveneens enkele van Claptons beste prestaties, en de lange solo in Little Wing is van onvoorstelbare schoonheid. Niet te missen.

2. Black Sabbath – Paranoid

Aangezien de twee eerste albums van Black Sabbath – allebei ijzersterk en razend invloedrijk – in hetzelfde jaar uitkwamen, is het logisch dat ze alle twee in dit lijstje voorkomen. Paranoid is een voorbeeld van een perfect album, dat terecht vaak terugkeert in lijsten met de allerbeste studioplaten uit de rockgeschiedenis. De titeltrack, War Pigs en Iron Man zijn direct de drie beroemdste Black Sabbath-songs, maar ook Electric Funeral, Fairies Wear Boots en het ontspannen Planet Caravan zijn fanfavorieten. Het beste metalalbum aller tijden!

1. Crosby, Stills, Nash & Young – Deja Vu

De ‘supergroep’ Crosby, Stills & Nash werd helemáál super met de komst van Neil Young, die in 1969 ook met het trio op Woodstock stond. Hoewel de opnames van Déjà Vu veel minder plezierig waren dan die van de voorganger (toen nog zonder de Canadees), kwam het viertal met een meesterwerk – al is Young maar op de helft ervan te horen. Teach Your Children, Our House en de cover van Joni Mitchells Woodstock werden hits, maar ook veel van de andere nummers (Almost Cut My Hair, Helpless, Carry On) zijn bekend. Deja Vu stond weken op 1, maar kreeg pas 18 jaar later een opvolger.