De show van AC/DC in Gelredome dit jaar is echt wel het concert waar we het meest naar uitkijken, maar de vandaag 62 geworden Malcolm Young is tragisch genoeg niet van de partij. De slaggitarist en mede-oprichter lijdt zoals bekend aan dementie en zal zeer gemist worden door de duizenden fans overal ter wereld. Nadat we eerder al de beste songs uit de Bon Scott-periode uitlichtten, eren we vandaag Malcolm en de rest van de band met een nieuwe top 10 van nummers uit de jaren met Brian Johnson. For those about to rock, we salute you!

10. Who Made Who

We zaten erg te twijfelen tussen twee AC/DC-stampers die de band voor filmsoundtracks heeft opgenomen: Big Gun (uit Last Action Hero met Arnold Schwarzenegger) en Who Made Who. Toch gaat onze voorkeur uit naar die laatste, te vinden op het gelijknamige album uit 1986. Deze plaat was de soundtrack voor de Stephen King-verfilming Maximum Overdrive, al stonden er slechts drie nieuwe tracks op. Who Made Who (heerlijk, die 80’s sound!) is daar dus een van. Een hit in Australië en Engeland.

9. Stiff Upper Lip

Voor Stiff Upper Lip (2000) keerde George Young terug als producer, nadat de befaamde producer Rick Rubin achter de knoppen zat voor de vorige cd Ballbreaker (1995). Met tracks als Safe In New York City en Can’t Stop Rock ‘N’ Roll was AC/DC weer in topvorm en maakte de band een van zijn betere latere albums. De titelsong Stiff Upper Lip blijft de fijnste track van de plaat. Geinig is ook de video bij de single, met een korte knipoog naar Bon Scott. Terwijl de band vast komt te zitten in een file, klinkt namelijk It’s A Long Way To The Top (If You Want To Rock ‘N’ Roll) uit de speakers van de autoradio.

8. Shoot To Thrill

Back In Black is zo’n legendarische hardrockplaat dat het niet eens zo gek zou zijn om bijna elk nummer daarvan in deze lijst te plaatsen. We beperkten ons tot vier tracks van het album en natuurlijk mag dan ook Shoot To Thrill niet ontbreken. Deze fanfavoriet verscheen destijds niet op single, maar is vooral live een enorme knaller, die hopelijk ook niet ontbreekt tijdens de show in Gelredome dit jaar. In 2010, toen het nummer ook op de soundtrack van Iron Man 2 verscheen, maakte de band alsnog een video bij het nummer, inclusief beelden uit de film.

7. You Shook Me All Night Long

You Shook Me All Night Long is niet zomaar een AC/DC-klassieker, maar ontegenzeggelijk een ‘anthem’ in de hardrockgeschiedenis. Bovendien groeide het nummer van het uitermate succesvolle album Back In Black uit tot een haast onmisbaar onderdeel van de setlists van de band. De single uit 1980 was overigens ook de eerste met Bon Scott’s vervanger Brian Johnson. In 2003 speelde de band deze hit samen met Steven Tyler van Aerosmith, ter gelegenheid van de inhuldiging van AC/DC in de Rock & Roll Hall Of Fame:

6. Rock ‘N’ Roll Train

Het recente album Rock Or Bust is ondanks het gemis van Malcolm weer een ouderwets lekkere AC/DC-plaat, maar toch net niet zo goed als de vorige: Black Ice (2008). Met de single Rock ‘N’ Roll Train bezorgden de oude rockers hun fans zelfs een moderne klassieker die makkelijk overeind blijft naast oude favorieten als Hells Bells en Thunderstruck. Alle ingrediënten die de beste songs van AC/DC zo aanstekelijk maken zijn aanwezig: de schreeuwzang van Brian Johnson, de strakke riffs en de melodieuze achtergrondkoortjes.

5. Sink The Pink

Sink The Pink is een van de meest onderschatte AC/DC-songs, wat misschien ook niet raar is, want dit nummer kwam niet uit in de beste periode voor de band. Albums als Flick Of The Switch (1983), Fly On The Wall (1985) en Blow Up Your Video (1988) zijn namelijk een paar van de ‘mindere’ AC/DC-platen en Sink The Pink is een van de weinige lichtpunten op die tweede. Het erg catchy nummer staat ook op de prima soundtrack Who Made Who, voor wie geen zin heeft in een zwakker album als Fly On The Wall.

4. For Those About To Rock (We Salute You)

Een plaat als Back In Black kun je als band eigenlijk niet overtreffen en dat deed AC/DC dan ook niet met de opvolger For Those About To Rock We Salute You. De lp stond weliswaar op nummer 1 in Amerika (voor het eerst, overigens), maar op artistiek vlak stond dit toch wel een treetje lager. Wel staat op dat album uit 1981 een van de ultieme nummers van de band, namelijk de titeltrack. Net zoals bij Let There Be Rock (‘Let there be light’), is ook deze titel een variatie op een beroemde uitspraak (‘For those about to die salute you’). Live zorgt dit nummer altijd voor spektakel, wanneer de kanonnen tevoorschijn worden gehaald.

3. Back In Black

Er zijn weinig gitaarriffs zo goed als die van Back In Black en daarom alleen al hoort dit nummer hoog in dit lijstje te staan. Die riff kwam uit de koker van Malcolm Young, wat alleen al aangeeft dat de band zonder hem nooit meer hetzelfde zal zijn, Met de titelsong van het meest succesvolle AC/DC-album bracht de nieuwe line-up met Brian Johnson een mooie ode aan Bon Scott, die eerder dat jaar overleed. Hiermee wordt de herinnering aan de charismatische zanger mooi in leven gehouden. Zoals Brian Johnson hier zingt: ‘Forget the hearse cause I never die’.

2. Hells Bells

Bij AC/DC weet je dat de openingstrack van een album altijd een knaller wordt en bij Back In Black is dat natuurlijk geen uitzondering. Hells Bells is net als de titelsong van dat album een liefdevolle ode aan Bon Scott, zoals de bel aan het begin van het nummer duidelijk maakt. Ook deze gitaarriff is weer meesterlijk in zijn eenvoud. Hells Bells werd uiteraard ook een livefavoriet.

1. Thunderstruck

AC/DC kwam in 1990 ijzersterk terug na een wat mindere periode in de jaren tachtig, dankzij de geweldige single Thunderstruck. Met dat nummer en het album The Razors Edge bewezen de rockers uit Australië dat we ze in de jaren negentig nog niet af hoefden te schrijven. De gitaarriff was werkelijk briljant en inmiddels had de band zijn sound ontdaan van het typische jaren tachtig-geluid, al had dat ook zo zijn charme. Met Thunderstruck had AC/DC weer een grote hit te pakken en duidelijk ook een hele nieuwe generatie rockfanaten betoverd. En dat laatste doen de mannen ongetwijfeld nog steeds!